ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Finansal Suçlar Uygulama Ağı, dün yayınladığı bildiride, “Para aklamada yasal düzenlemeleri tamamlamayan Türkiye, uluslararası finansal sistem için risk taşıyor” dedi.


ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Finansal Suçlar Uygulama Ağı (FinCen) yayınladığı bir bildiride, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gri listedeki Kenya ve Tanzanya’yı ilerleme kaydettiklerini ileri sürerek listeden çıkardığını açıkladı. Türkiye’nin ise reformları yapmadığını belirterek, listede kaldığını ifade etti. Geçen yıl aynı listedeki Gana ve Nijerya da başarılı reformlarla listeden çıkarılmıştı.


Türkiye, FinCen’in OECD ülkeleri için kurduğu Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF)’ın listesinde Cezayir, Ekvator, Etiyopya, Endonezya, Myanmar, Pakistan, Yemen ve Suriye ile birlikte yer almaya devam etti.


RİSKE DİKKAT ÇEKİLDİ


FinCen’in dünyadaki tüm finansal kuruluşlara gönderdiği listede İran ve Kuzey Kore, listede yer almaya devam ederken FATF, üye ülkelere de çağrıda bulunarak; yükümlülükleri yerine getirmeyen Türkiye’nin de oluşturabileceği riskleri dikkate alması konusunda uyardı.


Geçen yıl FATF, Türkiye’yi terörizm finansmanının engellenmesi konusundaki anlaşmayı imzalamadığı gerekçesiyle kara para aklama cenneti olarak suçlamıştı.


TATMİN EDİCİ DEĞİL


Bu sert uyarı sonrasında hükümetin bazı düzenlemeleri yapması üzerine de FATF, Türkiye’nin üyeliğini askıya almaktan vazgeçmiş ancak pozitif düzenlemelerin tatmin edici olmadığına hükmetmişti.


FAFT’ın raporundaki, Türkiye ile ilgili bölümde; “Para aklamada yasal düzenlemeleri tamamlamayan Türkiye, uluslararası finansal sistem için risk taşıyor.” ifadeleri yer alıyor.


Taraf

Editör: TE Bilisim