ABD Senatosu, 'Ermeni Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti..


ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi, gündemine aldığı sözde "Ermeni soykırımı" karar tasarısını 5'e karşı 12 oyla kabul etti. 18 üyeden oluşan Dış İlişkiler Komitesi'nin 1 üyesi ise çekimser kaldı. 


Komitenin 10 kişiden oluşan demokrat grubu oylamada fire vermedi. Cumhuriyetçilerin büyük kısmı ise karşı çıktı. Cumhuriyetçi ve aynı zamanda komitenin azınlık lideri Senatör Bob Corker Karadeniz’de, Ukrayna krizi ve Türkiye’nin iç siyaseti sebebiyle tasarının zamanlamasının uygun olmadığına, bu yönüyle de ABD’nin ulusal çıkarlarına uymadığını vurguladı. Komite üyelerine seslenen Corker, kendisinin ABD’nin ulusal çıkarlarına göre oy verdiğini, komite üyelerinin de böyle yapması gerektiğine inandığını dile getirdi. Corker’in bu çağrısına rağmen iki Cumhuriyetçi Senatör daha lehte oy kullanınca tasarı 12 oyla kabul edilmiş oldu.


Tasarıyı sunan ve aynı zamanda Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’nı yürüten Senatör Robert Menendez, sözde Ermeni Soykırımı’nın reddedilemez bir gerçek olduğunu iddia etti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda sözde soykırımın iyi belgelendiğini savunan Menendez, bunu Ruanda ve Yahudi Soykırımı’na benzetti. Obama’nın da geçmişte bunu kabul eden ifadeleri olduğunu dile getiren Menendez, “Soykırım soykırımdır.” dedi. 


Tasarı metnindeki Türkiye’yi hedef alan ifadelerin çıkarılmasına rağmen halen ‘Ermeni Soykırımı’ ifadesi yer alıyor. Karar tasarısının ABD Kongresi’ndeki Senato Genel Kurulu’nda da oylanması gerekiyor.


HÜKÜMETTEN ABD'YE SERT TEPKİ


ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin tasarıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tepki gösterdi.


'HOŞ BİR ŞEY DEĞİL'


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarı konusunda, "99 yıl önce Amerika'dan çok daha uzak bir coğrafyada gerçekleştirildiği iddia edilen ama olup olmadığı konusunda da hiçbir bilimsel çalışmanın henüz yapılmadığı ve bizim de kesinlikle olmadığını iddia ettiğimiz bir konunun, bugün ABD'de tamamen iç politika malzemesi olarak kullanılması hoş bir şey değil" dedi.


Babacan, "Ama, 99 yıl önce Amerika'dan çok daha uzak bir coğrafyada gerçekleştirildiği iddia edilen ama olup olmadığı konusunda da hiçbir bilimsel çalışmanın henüz yapılmadığı ve bizim de kesinlikle olmadığını iddia ettiğimiz bir konunun, bugün ABD'de tamamen iç politika malzemesi olarak kullanılması hoş bir şey değil" değerlendirmesini yaptı.


Daha önce 2010 yılında benzer bir tasarının Temsilciler Meclisi'nin ilgili komitesinde geçtiğinde dönemin Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın Türkiye'ye çağrıldığının sorulması üzerine Babacan, "şu anda Ankara'da her türlü değerlendirmenin yapıldığı" cevabını yineledi.


Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik soru üzerine Babacan, "Bugünkü gelişmeden sonra ilişkilerin nasıl olduğunu tanımlamak, belki bugün bu saatte tanımlamak çok doğru olmaz" yanıtını verdi.


Babacan, tasarının çok hızlı biçimde gündeme geldiğini belirterek "Dolayısıyla oldukça hızlı gelişmiş" ifadesini kullandı. Babacan, tasarının kısa sürede gündeme getirilmesine rağmen Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin bu konuda yoğun çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Editör: TE Bilisim