Kahramanmaraş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 3 Mart’ta yapılan Park ve Yeşil Alanların Bakım, Onarım, Koruma, Temizlik, Bordür, Parke, Kaldırım Düzenlemesi ve bunlara bağlı tesislerde hizmet alınması işi ihalesi ile ilgili süreç devam ederken, birçok teknik hata ve eksiklikler olmasına rağmen belediyenin Diyarbakır’ın Mars firmasının teklifini kabul etmesi dikkat çekti.

İhale öncesinde verilen itiraz dilekçesini red eden Kahramanmaraş Belediyesi, ihale sonrasında da verilen itiraz dilekçesini kabul etmeyince ihale Kamu İhale Kurumu'na (KİK) itiraz yolu ile taşınmış oradan da işlem düzeltilmesi kararı çıkmış, bu arada halen bu işi yapan firmanın 3 aylık iş süresinin 30 Nisan’da dolması nedeni ile tüm dünyanın İşçi Bayramı olarak kutladığı bir günde 500 civarındaki şirket işçisi ‘mecburen’ işsiz kalmışlardı. Kahramanmaraş Belediyesi şu anda Türkiye İş Kurumu'ndan temin ettiği geçici işçiler ile park ve bahçelerin bakımını yapmaya çalışıyor. Ancak kalifiye eleman eksikliği nedeni ile vasıfsız işçilerin ne kadar verimli olabilecekleri önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

KİK’in işlem düzeltilmesi kararının ardından Şanlıurfa’nın Lider firmasının teklifini de eleyen Kahramanmaraş Belediyesi, bir alt sıradaki Diyarbakır Mars firmasının teklifini onayladı.

Geçen haftanın son iş günü içerisinde çıkan bu ‘onay’ kararı posta yolu ile ihaleye giren firmalara gönderilirken, 7 günlük tebliğ süresinin ardından 10 günlük itiraz süresi başlayacak. Söz konusu bu yasal süre içerisinde bazı firmaların itirazda bulunmaları bekleniyor.

Kanal 46 İstihbarat Servisi'nin yaptığı araştırmaya göre; teklifi onaylanan Diyarbakır'ın Mars firmasının dosyasında birçok eksiklik ve hatalar bulunduğu ancak belediye ihale yetkililerinin bu duruma ve itiraz dilekçelerine kayıtsız kalarak teklifini onayladıkları öne sürülüyor. Kanal 46'nın Eksikliklerin neler olduğu yönündeki titiz araştırmaları ise büyük oranda tamamlandı.

İŞTE İLERİ SÜRÜLEREK İDDİA EDİLEN SÖZ KONUSU EKSİKLİK VE HATALAR:

Diyarbakır Mars Sosyal Hizmetler ve Özel Sağlık Hizmetleri Bilgisayar Ticaret Limited Şirketi’nin fiyat teklifi dosyasında bulunduğu ileri sürülerek iddia edilen ve belediyeye verilecek itiraz dilekçelerinde yer alması beklenen eksiklik, hata ve dikkat çekici hususların değerlendirilmesi ise şöyle:

1- Söz konusu şirket ile birlikte bu ihaleye giren diğer firmanın Mardin doğumlu ve nüfusuna kayıtlı Şirket Müdürü N.Ç.’nin şu anda Kahramanmaraş Belediyesi Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan ve Mardinli olan Muhammed Fatih Ertaş’ın hemşehrisi ve akrabası olduğu iddiası ortaya atıldı. Sözde bu iddiaya göre; söz konusu firmanın Kahramanmaraş’a gelerek teklif vermesinde Ertaş, yardımcı olacağını söyleyerek etkili olmuş. Ancak telefonla görüşerek görüşlerini aldığımız Ertaş, bu iddiayı duyunca bir hayli şaşırarak; “İnanın söylediğiniz ismi bile ilk defa duyuyorum. Bırakın akrabam olmayı bu kişiyi tanımıyorum bile….Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir” diye konuştu.

2- Yine ileriye sürülen başka bir iddiaya göre; KİK mevzuatında ihaleye katılacak firmaların 12 aylık bilânçolarını sunmaları gerekiyormuş ancak söz konusu firma 9 aylık bilânçosunu dosyaya koymuş.

3- Belediyenin ihale şartnamesinde 10 tekerlekli damperli kamyon istenmesine rağmen söz konusu firmanın birim fiyat teklif cetvelinde ise 10 tekerli damperli kamyonet ibaresinin bulunmasının teklifin iptal gerekçesi olacağı öne sürülüyor. Bu arada piyasada 10 tekerli damperli kamyonetin olmadığı da belirtildi. Belediye bu konuyu dikkate almamış. Hâlbuki birçok firmanın teklifi, fiyat yuvarlaması ve harf hatalarından dolayı mevzuat gereği elenmişti.

4- Söz konusu firmanın fiyat teklifinde yer alan sayfaların altında iki ayrı imza bulunuyor. Hâlbuki bu imzaların aynı kişiler tarafından atılması gerekiyormuş. Belediye bu önemli ayrıntıya da dikkat etmemiş.

5- Dosyaya konulan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarına göre 19.08.2008 tarihinde kurulan söz konusu şirket, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan aldığı iş bitirme belgesini sunmuş. Kurulduktan tamı tamına 4 ay sonra yani 19.12.2008’de Diyarbakır Belediyesi ile park ve bahçelerin bakımı işi için sözleşme imzalayan firmanın belediye ile toplam sözleşme tutarı 649 bin lira olarak görülüyor. Ağaç, çalı dikimi, çim ekimi, sulama tesisatı çekilmesi hizmet alımı işi olarak 2008/157091 no’lu ihale şartnamesinde; “isteklinin son 5 yıl içerisinde yurt içi ve dışında kamu veya özel sektörde sözleşme bedelinin en az yüzde 70’i oranında gerçekleştirdiği, idarece kusursuz kabul edilen ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili deneyimini gösteren ve teklif bedelinin yüzde 40 oranından az olmamak üzere tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim belgesi” isteniyor. İleriye sürülen iddiaya göre; şirketin dosyadaki bilânçosunda ise sadece 27 bin liralık satış göründüğü için bu şartın nasıl yerine getirildiğinin merak konusu olduğu belirtiliyor. Çünkü 649 bin liranın yüzde 40’ı 260 bin lira ediyor. İddiaya göre; bu durum da daha önce bildirilmesine rağmen belediye yetkilileri gereğini yapmamış.

PEKİ, BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Belediye’nin söz konusu firmanın teklifini onayladığını gösteren tebligatların firmalara teslimi için 7 günlük tebliğ süresi şu anda işliyor. Bunu alan firmalardan bazılarının, 10 günlük itiraz süresi içerisinde belediyeye ve ardından da KİK’e itiraz dilekçesi vermeleri gerekiyor.

Yine ortaya atılan bir başka iddiaya göre; bazı firmaların KİK’le birlikte adli makamlara da suç duyurusunda bulunabilecekleri ileri sürülüyor. Bu süreç devam ederken olan ise yine gariban işçiye oluyor. Daha önce de bir keresinde iki, bir keresinde ise bir ay ‘mecburen’ işsiz kalan şirket işçilerinin 1 Mayıs’ta başlayan işsizlik günleri sürece göre kısalacak ya da uzayacak.

İHALEYE 8 FİRMA KATILMIŞTI

Belediye’nin Şekerdere Bulvarı üzerindeki hizmet binasında 3 Mart Çarşamba günü sabah saat 10.00’da gerçekleştirilen ihaleye; Kahramanmaraş’tan 2, Ankara’dan 3, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Bursa’dan da 1’er olmak üzere toplam 8 firma teklif vermişti.

Park-Bahçeler Müdür Yardımcısı Yaşar Kaymak’ın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede teklifler kapalı zarf yöntemi ile alınmıştı. Buna göre 8 ay süreli iş için firmaların verdikleri teklif fiyatları şöyleydi:

1- (Bursa) Yavuz Selim Er – Er Müteahhitlik : 5.461.451.71 TL

2- (Kahramanmaraş) Hatsel Telekom Elk. İnş. Tic. Ve San. Ltd. Şti: 5.626.922.83 TL

3- (Şanlıurfa) Lider İnş. Tem. Gıda Nak. San. Ve Tic. Ltd. Şti.: 5.777.294.50 TL

4- (Ankara) Vadi Peyzaj İnş. Gıda Taah. Tic. Ltd. Şti.: 5.912.480.95 TL

5- (Ankara) MAH İnşaat Peyzaj Tic. Ve San. Turizm Ltd. Şti.: 5. 959.478.00 TL

6- (Kahramanmaraş) Asya Lojistik İnş. Gıda Teks. Temz.San. ve Tic. Ltd. Şti.: 5.970.095.04 TL

7- (Diyarbakır) Mars Sos. Hizm. Tic. Ltd. Şti. – Özer – Ay Tem. Peyz. Hiz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. ortak girişim: 5.998.776.36 TL

8- (Ankara) Arcan Sos. Hizm. Temz. İnş. Tci. Ltd. Şti.: 6.073.728.44 TL

TEKLİF VEREN 8 FİRMADAN 5’İ ‘YUVARLAMA’ YÜZÜNDEN ELENMİŞTİ

8 firmanın tekliflerini alarak inceleyen Yaşar Kaymak başkanlığındaki İhale Komisyonu, bunlardan 5’inin fiyat tekliflerini aritmetik hesaplamadaki ‘yuvarlama’ kıstaslarına uymadıkları gerekçesi eledi.

Buna göre; ihalede geriye Şanlıurfa’nın Lider, Diyarbakır’ın Mars ve halen bu işi yapmakta olan Ankara’nın Arcan firması kaldı. KİK mevzuatına göre; hesaplama yapılırken KDV’lerdeki rakamların yukarıya, hizmet alım fiyatlarındaki küsuratlı rakamların da aşağıya yuvarlanmasına dikkat edilmediği için 5 firmanın teklifinin kabul edilmediği öne sürüldü.

Kahramanmaraş’ın Hatsel firmasının 1 kuruşluk hesap hatası nedeni ile teklifinin kabul edilmediğini belirten belediye yetkilileri, söz konusu bu 1 kuruşluk hata nedeni ile üste çıkan diğer firmanın teklifi ile Hatsel’in teklifinin arasındaki fiyat farkının tamı tamına 150 bin lira olduğuna dikkat çekmişlerdi. (www.kanal46.com)