CHP’li Özgündüz, dört eski bakanla ilgili fezlekelerde, para konuşmalarının ayıklandığı iddiasını gündeme getirdi.


Yolsuzluk operasyonuna adı karışan dört eski bakanla ilgili Meclis’e gönderilen ancak Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından Genel Kurul’un bilgisine sunulmayan fezlekelerle ilgili tartışma sürüyor. Dört eski bakanla ilgili 2 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’na 27 klasörlük dosya gönderildi. Fezlekeler 4 Ocak’ta Adalet Bakanlığı kayıtlarına geçti. 28 Şubat’ta eski bakanlarla ilgili doğrudan Meclis Başkanlığı’na gönderilen fezlekeler ise toplam 11 klasörden oluştu.

CHP’nin hukukçu kökenli İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz , 2 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’na gönderilen ancak iade edilen fezlekelerin iki sayfalık üst yazısını paylaştı. Fezleke üst yazısının ikinci sayfasında, ekli dosya olarak 28 klasör bilgisi yer alıyor. Eski Cumhuriyet savcısı olan Özgündüz, kamuoyuna 27 klasör dosya olarak yansıyan ancak fezleke üst yazısında 28 ek dosya bilgisinin yer alması ile ilgili olarak, “27 adet delil dosyası. 1 dosya ise emniyet soruşturma fezlekesine ilişkin dosya. Toplam 28 dosya oluyor” dedi.

TÜM AYRINTILAR 504 SAYFADA

Savcılıktan Adalet Bakanlığı’na ilk gönderilen ve emniyet soruşturma fezlekesi ile birlikte 28 klasörden oluşan soruşturma dosyası ile ilgili önemli bir ayrıntıya dikkat çeken Özgündüz, “Orada önemli olan 504 sayfadan oluşan emniyet soruşturma fezlekesi. Bakanlarla ilgili iddiaların yer aldığı ve ayrıntılı bölümlerden oluşan 504 sayfalık fezleke. Karartma yapılırsa esas orada yapılır” dedi.

Emniyet fezlekesinde de incelme olabileceğini söyleyen Özgündüz, “Bakan çocukları dışındaki kişilerle ilgili bölümlerin soruşturma gizliliği gerekçesiyle çıkarılması karartma anlamına gelmez. Ama bakanların oğullarının görüşmelerini çıkartırsanız, bakanlar hakkındaki suçlama delillerini çıkartırsınız demektir. Bakan çocuklarına verilen paralar ve bakan çocuklarının görüşmelerinin bakanların bilgisi dahilinde olduğunu, bu delillerden anlıyoruz. Bakanları ilgilendiren suçlamalara ait delil niteliğindeki kısımlar ayıklanmışsa elimizdeki tüm bilgileri kamuoyuna açıklarız. Hesabını sorarız. Fezleke üst yazısı ile birlikte 504 sayfalık emniyet fezlekesi bizim elimizde var. Bütün milletvekillerine dağıtırız. Kamuoyuna da açıklarız” dedi.

SARRAF’IN KONUŞMALARI ESAS DELİLDİR

Öz­gün­düz, “Rı­za Sar­ra­f’­ın ko­nuş­ma­la­rı, ba­kan­lar­la ko­nuş­ma­sı, ba­ka­nın özel ka­lem mü­dü­rü da­nış­ma­nı gi­bi ba­kan gö­rev­li­le­ri­nin ko­nuş­ma­sı, çi­ko­la­ta ku­tu­la­rı­nı ge­ti­ren gö­tü­ren kur­ye­le­rin ko­nuş­ma­sı, Sar­ra­f’­ın adam­la­rı­nın ko­nuş­ma­la­rı esas de­lil­dir. Hiç­bir ayık­la­ma ya­pı­la­maz. Ayık­la­ma ya­pıl­dıy­sa va­him­dir. Çün­kü bu ta­pe­ler, ba­kan­lar hak­kın­da­ki suç­la­ma­la­rın de­li­liy­di. So­ruş­tur­ma ko­mis­yo­nu ku­rul­du­ğun­da bu de­lil­ler üze­rin­de ça­lı­şa­ca­ğız. Bun­lar ayık­lan­dıy­sa Mec­lis So­ruş­tur­ma Ko­mis­yo­nu ku­rul­sa da biz de­lil­le­re ula­şa­ma­ya­ca­ğız an­la­mı­na ge­li­r” de­di.

PARA TAPELERİ AYIKLANAMAZ

Özgündüz, Meclis’e doğrudan gönderilen fezleke dosyasının 11’e düşmesi konusunda ise, “Bu kez, sadece bakanlarla ilgili kısımlar gönderilmiştir. Daha önce gönderilen 28 klasör, tüm soruşturma dosyası diye biliyorum. Bozdağ’ın fezlekesi de Çiçek tarafından ‘İzmir yolsuzluk soruşturması ile ilgili kısımları ayıklayın, bakanla ilgili bölümü gönderin’ diye iade edilmişti. Dosyalarda ayıklama yapılabilir. Ancak bakanın bizzat konuşmalarının yer aldığı tapelerin ayıklandığı söyleniyor. Bu böyleyse ayıptır, vahimdir. Bakan tapeleri ayıklanamaz” dedi.

Çiçek AKP mensubu gibi davranıyor


Öz­gün­düz, Mec­lis Baş­ka­nı Çi­çe­k’i eleştirerek, “Ta­raf­sız ol­ma­sı la­zım. Ama Çi­çe­k’­in kar­ne­si za­yıf. AKP men­su­bu gi­bi dav­ra­nı­yor” de­di. Fez­le­ke­le­rin mil­let­ve­kil­le­ri in­ce­le­mesine açıl­ma­sı için Mec­lis’e baş­vu­ran CHP, Çi­çe­k’­ten res­mi ya­nıt bek­li­yor. Fez­le­ke­le­rin fark­lı­lı­ğı­nın tes­pi­ti ha­lin­de CHP, de­lil ka­rar­tıl­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le so­rum­lu­lar hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­na­cak. Ay­rı­ca Mec­lis ve alanda kam­pan­ya baş­la­ta­cak.

BUGÜN