CHP’den milletvekili seçilen Derviş Günday, büyük rant döndüğü iddia edilen TESK ve TŞOF Başkanlığı’ndan istifa etmedi. 6 ay daha görevlerini sürdürme kararı alan Günday, bu süre boyunca 3 yerden maaş alacak

CHP Çorum Milletvekili Derviş Günday, bir koltukta üç karpuz taşıyor!.. Vekil seçilmesine rağmen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nda (TŞOF) 25 yıldır, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nda da 16 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevlerinden ayrılmadı. Günday’ın büyük rant döndüğü iddia edilen TŞOF ve TESK’teki görevlerini 6 ay daha sürdürme kararı ‘siyasi etik’ tartışması başlattı ve ‘saltanata devam edecek’ diye yorumlandı.

BİR KAÇ YERDEN MAAŞ

DERVİŞ Günday, bu görevleri bırakması için yasanın tanıdığı 6 aylık süreyi sonuna kadar kullanırsa, milletvekili maaşının yanı sıra buralardan da maaş ve huzur hakkı alacak.

22 Temmuz seçimlerinde milletvekili seçilen Günday siyasi işleriyle ilgilenirken, TESK’te Başkanvekili olarak Bendevi Palandöken görev yapıyor. Palandöken, Derviş Günday’ın görevinden ayrılmayacağını belirterek, ‘Konfederasyon kongresi yapılıncaya kadar başkan görevde olacak. Bunda hukuka ayrı bir yön yok’ dedi. Konfederasyon’un internet sitesine bir veda yazısı yazan Derviş Günday, ‘Genel başkanlığını yürüttüğüm TESK ve TŞOF’un yeni yöneticileri, yasanın gösterdiği şekilde ve yasal süreç içinde belirlenecektir’ diyerek, genel kurullar yapılana kadar her iki kuruluşun da başkanlığını sürdüreceğini açıkladı.

Günday’ın bu kararı iki kuruluşta tartışma yarattı. Daha önce Günday’a rakip olan Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Başkanı Özcan Saraçoğlu, şunları söyledi:

ETİK OLARAK İSTİFA ETMELİ

‘YASALARDA kamu kuruluşlarında göreve başlayan birlik ve sendika yöneticilerinin 6 ay içinde istifa etmeleri öngörülüyor. Günday buna dayanarak istifa etmiyor. Ancak etik açıdan istifa etmesi gerekir. Benim adaylığım devam ediyor’ dedi. Günday’ın bu kuruluşlardan meydanı muhaliflerine bırakmamak için ayrılmadığı belirtiliyor. Günday’ın kendisinden sonra gelecek yönetim için gerekli alt yapıyı oluşturduktan sonra ayrılacağı kaydediliyor. Günday’ın aksine Necati Çelik Hak-İş’ten, Bayram Meral Türk-İş’ten, Mücahit Fındıklı’nın Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan ve Zafer Çağlayan da Ankara Sanayi Odası başkanlıklarından istifa etti. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu star’a yaptığı açıklamada, ‘Seçildiğimiz an, diğer görevi bırakmak zorundayız. Bayram Meral seçildi. Türk-İş Başkanlığını bıraktı. Zafer Çağlayan en yakın örnek. Tabii bir bırakma geleneği var’ dedi. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da ‘Daha önce Türk-İş Başkanı Bayram Meral seçildikten hemen sonra bizim yasamızda olduğu için istifa edip milletvekili oldu. TESK’in yasasında nasıl bir durum var onu bilemiyorum’ dedi. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül de istisnasız bütün sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederken Günday’ın başkanlığını yaptığı TESK’le görüşmedi.

CHP’NİN ARKA BAHÇESİ

ÖZCAN Saraçoğlu, Gül’ün TESK’ten randevu istememesi nedeniyle Derviş Günday’ı eleştirdi. Saraçoğlu, ‘Günday TESK’i boğazına kadar siyasete bulaştırdı. CHP’nin arka bahçesi haline getirdi. Günday üzerine vazife olmadığı halde basın ve TESK’in resmi internet sayfası aracılığıyla Gül’ün adaylığına sürekli karşı çıktı’ dedi. Saraçoğlu, şunları söyledi: ‘Bir cumhurbaşkanı adayını TESK’i ve dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımızı onurlandıracak nezaket ziyaretinden mahrum bırakan, Gül’ün sivil toplum örgütlerini ziyaret ettiği bir anda Hacı Bektaş Veli Anma etkinliklerine katılmayı yeğleyen Günday’ın bu ve benzeri tutum ve davranışlarını esnaf ve sanatkarlarımızın çok iyi bir şekilde değerlendireceğine olan inancım tamdır.’

MAAŞI HEP TARTIŞILDI

ÖTE yandan, TESK Başkanı Günday’ın aldığı maaş hep tartışma konusu oldu. Günday maaşıyla ilgili iddialar üzerine tazminat davaları açtı. Ancak, 2005’ten önce ne kadar maaş aldığı bir türlü açıklığa kavuşmadı. 21 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Esnaf Kanunu ile Günday’ın maaşı 10 brüt asgari ücret düzeyine indi. Günday’ın, TŞOF’tan da ‘huzur hakkı’ adı altında, yine TŞOF’a bağlı Trafik Araç ve Gereçleri İmalatı Şirketi’nin Danışma Kurulu Başkanlığı’ndan ücret aldığı iddia edilmişti.

Holding gibi kuruluşlar

ÇOK sayıda dinlenme tesisleri, otelleri, holding merkezini andıran binalarıyla TESK ve benzeri konfederasyonlar Türkiye’de sürekli tartışma konusu oldu. Geçen dönem TESK’in gelirlerinin kontrol altına alınması için TBMM’ye yasa teklifi verildi ancak kadük oldu. AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan ve 40 arkadaşı tarafından grubun desteği alınarak TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifiyle, esnaf ve sanatkarların en üst kuruluşu olan TESK’e bağlı oda ve birliklerin gelirlerinin arttırılması hedeflendi. Böylelikle tüm gelirleri kendisinde topladığı için eleştirilen TESK’in gelirlerinin bir kısmı da bağlı oda ve birliklere aktarılması planlanmıştı. Teklif, tamamı TESK’e giden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Sicil Gazetesi’ne verilen ilan gelirlerinin dağılımı yeniden düzenliyordu. İlan gelirlerinin yüzde 20’si meslek odalarına, yüzde 60’i ilanın verildiği ildeki birliğe, yüzde 20’si ise TESK’e verilmesi öngörülüyordu. Yeni dönemde teklifin yenilenebileceği belirtiliyor.

Şoförlükten zirveye!

ESKİ astsubay olan Derviş Günday, 1977 yılına kadar Ankara’da taksi şoförlüğü yaptı. Aynı yıl Ankara Belediye Meclisi üyesi oldu. 1979 yılında Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı, aynı yıl Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ikinci Başkanı seçildi. 1988 yılında federasyon başkanı oldu. 1990 yılında TESK Genel Başkanvekili, 1991 sonunda da genel başkan oldu.

Yasa iptali kurtardı

HÜKÜMET Derviş Günday ve benzeri federasyon ile konfederasyon yöneticilerinin sürelerini kısaltmak için, birliklerde en fazla iki dönem üst üste yöneticilik yapılabileceğini düzenleyen bir yasa çıkardı. Ancak CHP’nin yasanın ‘adil’ olmadığı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu Anayasa Mahkemesi haklı bularak düzenlemeyi iptal etti. Böylelikle Derviş Günday’ın saltanatını yıkmaya yönelik yasa ortadan kalktı. NEViN BiLGiN / STAR GAZETESİ




Editör: TE Bilisim