Elbistan’da Ekim 2011’de hayata geçirilen parkmatik sisteminin Şubat ayından itibaren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından işletileceği bildirildi.


Yeni sistem kameralı olacak, park ücretini ödemeyene ceza yazılacak.
Başladığı günden beri ilçe merkezindeki trafik ve park sorunun çözümü noktasında büyük katkı sunan parkmatik sistemi, açılan ihaleye teklif verilmediği için bir Elbistan’da süredir uygulanmıyor. Elbistan Belediyesi tarafından hayata geçirilen sistem, Kahramanmaraş’ın büyükşehir olmasının ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna geçti. Daha önceden yapılan ihale süresinin dolmasıyla birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi parkmatik sisteminin işletilmesi için Ekim 2014’te yeniden ihale düzenledi. Ancak, istekli çıkmayınca ihale iptal edildi. Yüklenici firmanın işletim süresinin dolmasının ardından ise uygulama ihale yapılamadığı için beklemeye alındı. Uygulamanın geçici süreyle durmasıyla ilçe merkezindeki ana caddelerde çift sıra park etmiş araçların sayısı her geçen gün artmaya başladı.
Bu noktadan hareketle Elbistan’da parkmatik sistemini yeniden faal hale getirmek için çalışma yürüten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı, sistemin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde il merkezinde de hizmet veren şirket tarafından işletilmesi kararını aldı. Bu kararın ardından Elbistan ve Afşin’de sistem için kullanılacak mobil parkmetrelerin alımı için düğmeye basıldı. Alınacak cihazların bugüne kadar kullanılanlarla arasındaki en büyük fark ise kameralı olması. Parkmatik görevlileri, uygulamanın geçerli olduğu caddelerde araçların hem plaka bilgisini girecek hem de kamera ile kayıt altına alacağı öğrenildi. Böylece park ücretini ödemeden giden araca, kamera kayıtlarından yola çıkılarak ceza uygulanacak ve plakaya kayıtlı adresine gönderilecek.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilecek parkmatik sisteminin geçerli olacağı caddeler ve fiyat tarifesiyle ilgili olarak net bir bilgiye ulaşılamazken, Elbistan’da Dulkadiroğlu, Azerbaycan, Malatya, Battalgazi Caddeleri ile İbrahim Karaoğlanoğlu Meydanı ve Hulusi Efendi Bulvarı’nda parkmatik sistemi uygulanıyor.
Uygulamanın, gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından Şubat ayı ortalarından itibaren yeniden hayata geçirilmesi planlanıyor.(İHA)

Editör: TE Bilisim