Ergenekon davasının dün görülen 41. duruşmasında mahkeme heyeti, 26 Şubat 2008 tarihinden itibaren tutuklu bulunan 3 sanığın tahliyesine karar verdi. Talepleri değerlendirmek üzere ara veren mahkeme, yaklaşık 4 saatlik ara kararının ardından gazeteci Vedat Yenerer, emekli Astsubay Orhan Tunç ve Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut'un tahliyesine karar verdi.

Ara kararları açıklayan mahkeme heyeti, Tuncay Güney'in TRT 2'de yayınlanan görüntülerinin dava dosyasına eklenmesini kararlaştırdı. Tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'da ele geçirilen belgeler üzerine müdahil olmak isteyen Sami Karahan'ın müdahillik talebi de kabul edildi.

Mahkeme, tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in talebi doğrultusunda Ergenekon Terör Örgütü'nün bugüne kadar var olmadığından ve söz konusu örgütün var olduğuna ilişkin herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığından "Ergenekon Terör Örgütü" tabirinin kullanılamayacağına hükmetti. Mahkeme aynı talep doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesinde "Ergenekon Terör Örgütü" tabirini kaldırarak iddia olunan şeklinde düzeltilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, bu konuda basın ve yayın kuruluşlarının da uyarılarak herhangi bir mahkeme kararı olmadan bu tabiri kullanamayacakları hatırlatılarak, ancak iddia olunan şeklinde ifade edebileceklerini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 11 aydır tutuklu bulunan gazeteci Vedat Yenerer, emekli Astsubay Orhan Tunç ve Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut'un tutuklu kaldıkları süre, haklarındaki deliller ve suç vasıflarının değişme ihtimallerinin göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi.

20 Ekim 2008 tarihinde başlayan Ergenekon davasında daha önce emekli Astsubay Mahmut Öztürk ile emekli Yüzbaşı Gazi Güder tahliye edilmişti. Bugünkü tahliyelerin ardından davadaki tutuklu sayısı 41'e düştü.

Duruşma 26 Ocak 2009 tarihine ertelendi.





Editör: TE Bilisim