Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TCK’nın 285, 286 ve 288. maddelerinde yapılan değişikliğe ilişkin çalışma hakkında dün Bakanlar Kurulu’na bilgi verdi. Kurul’da taslak üzerinde çalışmaya devam edilmesi kararı alındı.

‘GİZLİLİĞİ İHLAL’ NETLEŞECEK

Bakanlığın üzerinde çalıştığı taslakta, özellikle TCK 285. maddede düzenlenen “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçunun tanımı daha net hale getiriliyor. Bu maddeden soruşturma açılabilmesi için devam eden bir soruşturma hakkında açılan haberlerin delillerin karartılmasına veya sanığın kaçmasına yol açacak mahiyette olması koşulu getiriliyor. Anılan maddede “maddi olguya oluşmayı engellemek” iddiasının, “somut” verilerle desteklenmesi şartı aranacak.

TELEKULAĞA CEZA ARTACAK

Taslakta, TCK 286. maddede düzenlenen ‘ses veya görüntülerin kayda alınması’ konusunda cezalarda artış sağlanıyor. Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda alan veya nakleden kişiye verilecek cezalar 6 aya kadar hapis cezası öngörüyordu. Taslakta bu ceza miktarında önemli artış olacak.

DİNLEME HABERLERİ KAPSAM DIŞI

İnternet ya da başka yayın aracı ile kamuoyuna yansıtılan dinlemelerle ilgili yapılan haberler hakkında dava açılmaması da sözkonusu taslakta yer alıyor.

SAVCI RE’SEN İNCELEYECEK

Görüntü ve ses kayıtları izinsiz olarak yayınlanan kişilerle ilgili Cumhuriyet Savcısı doğrudan inceleme başlatacak. Ancak, soruşturma açılması mağdurun iznine tabi olacak. Mağdur, soruşturma açılmasını istemediği zaman Savcı soruşturma yapamayacak.

TASARI MECLİS’E GELİYOR

Başbakan Yardımıcısı Bülent Arınç,‘’Bugünkü uygulamalarda gazetecilerin ağır cezalara muhatap olması, bizi de ilgilendiriyor. Bu konuda Adalet Bakanlığı’nın tasarısı, önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na sevk edilecek’’ dedi.

Star