Irak'taki genel seçimler için yarın 21 milyon 400 bin seçmenin sandık başına giderek oy kullanması bekleniyor.


Ülkede Amerikan güçlerinin 18 Aralık 2011'de çekilmesinden sonra ilk genel seçim yapılacak. Seçimde 36 koalisyon ve 71 siyasi grubun oluşturduğu 107 listeden 9 bin aday, 325 sandalye için yarışacak. 


Katılım düşük olabilir


Terör olayları, aday çokluğu ve elektronik kart uygulaması nedeniyle seçime katılımın öncekine göre daha düşük bekleniyor. İlk defa uygulanan elektronik cihazların sürekli hata vermesi sebebiyle seçimde sıkıntı yaşanabileceği ifade ediliyor.


Güvenlik önlemleri alındı


Irak, bir kez daha silahların gölgesinde seçime giriyor. Ülkede seçim öncesi yaşanan terör saldırılarına karşı güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Seçim merkezlerine polisin yanı sıra ordu güçleri de takviye edildi. Ayrıca şehirlerarası seferlere sınırlama getirildi. Birçok vilayette bu akşam 21.00'den sabah 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Güvenlik nedeniyle seçim süresi boyunca araçların trafiğe çıkması yasaklandığı duyuruldu.


Seçimin önemli aktörleri


Siyasetin Sünni-Şii, Arap, Kürt, Türkmen ve aşiretçilik üzerinden şekillendiği Irak'ta, 7 Mart 2010'da yapılan son genel seçimde hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememişti. Bu seçimde de aynı durumun tekrarlanması bekleniyor. 


Şii blokta Nuri el-Maliki, Mukteda Sadr, Ammar el-Hekim ve İbrahim el-Caferi'nin liderliğini yaptığı oluşumlar, Sünni kanatta ise Usame Nuceyfi, İyad Allavi ve Salih Mutlak'ın önderi olduğu hareketler öne çıkıyor. 


Maliki avantajlı


Başbakan Maliki'nin Kanun Devleti Partisi, 2010 seçimlerinde 89 sandalyeyle seçimin ikincisi olmuştu. 9 ay süren siyasi bir krizden sonra farklı Şii gruplarla birleşerek hükümeti kuran Maliki'nin, bu seçimde de önemli bir başarı elde edeceği ifade ediliyor. Ülkede istikrarın ve güvenliğin sağlanamaması noktasında eksileri olan Maliki'nin, ordu, yargı ve devlet gücünü kontrol etmesi nedeniyle avantajlı olduğu belirtiliyor. 


Şii lider Mukteda Sadr’ın Ahrar Kitlesi, önceki seçimde 40 sandalye elde etmişti. Bu seçimde 50 milletvekili çıkarması bekleniyor. 


Nuceyfi'nin hedefi iktidar


Başkanlığını Usame Nuceyfi'nin yaptığı Sünni Muttahidun Grubu, 13 ayrı partinin ittifakından oluşuyor. Irak Türkmen Cephesi de bu ittifakta yer alıyor. Nuceyfi, liberal kitleler, İslami gruplar ve Sünni aşiret önderlerinin desteğini alarak ikidara gelmeyi hedefliyor. 


İyad Allavi'nin liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı (Irakiyye) önceki seçimde 91 vekil çıkararak birinci olmuştu. Arabiyye Listesi ve Muttahidun Listesinin çekildiği Irakiyye Listesi'nin oy kaybedeceği öne sürülüyor. 


Tikrit, Musul, Diyala, Anbar ve Bağdat’ta Sünni gruplardan Muttahidun ve Arabiyye kitleleri öne çıkıyor. Salih Mutlak'ın, Irak Ulusal Diyaloğu da önceki seçimde kazandığı oy oranını artırmanın hesaplarını yapıyor.  


Kürtlerde Barzani'nin partisi önde


Kürt kanadında ise Mesut Barzani, Celal Talabani ve Noşirvan Mustafa'nın lideri olduğu partiler yarışıyor. İlk defa tek listeyle seçime girecek olan Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi'sinin, gücünü artırması bekleniyor. 


Irak Türkmen Cephesi Kerkük’te Türkmen Cephesi listesiyle, Irak genelinde ise Meclis Başkanı Nuceyfi’nin liderliğini yürüttüğü hareketle seçime giriyor.
(AA)