Mısır'ın başkenti Kahire'de, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde bugün yapılacak büyük gösteri için halk toplanmaya başladı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de hükümet karşıtları “1 milyon kişi protestosu” için toplanmaya başladı. Kent merkezindeki kalabalığın sayısı şimdiden 10 bini bulurken, bu rakamın, sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından hızla artması bekleniyor.

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen göstericilerin, protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda "Defol Mübarek" diye sloganlar attıkları bildirildi.

Protestocuların ayrıca Mübarek'i asılmış gösteren afişler taşıdıkları belirtilirken, meydanda bir milyon kişi toplamayı amaçlayan göstericilerin, TSİ 11.00'de sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından bu hedeflerine ulaşması bekleniyor.

Çok sayıda gösterici geceyi Tahrir Meydanı'nda geçirirken, helikopterlerin başkent üzerinde düzenli olarak uçtuğu, silahlı kuvvetlerin de kent merkezine girişleri kontrol ettiği ifade edildi.

ORDU, PROTESTOCULARA KARŞI GÜÇ KULLANMAYACAK

Mısır'da dün gösterilerin yedinci gününde ordudan keskin bir açıklama geldi. Devlet televizyonunun yayınladığı ve halkın taleplerinin “meşruiyetine” birkaç kere vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mısır’ın büyük halkına, halkın meşru haklarını tanıyan silahlı kuvvetleriniz Mısır halkına karşı güç kullanmadı ve kullanmayacak. Barışçıl ifade özgürlüğü herkesin hakkıdır. Silahlı kuvvetler, yüce Mısır halkının meşru taleplerinin farkındadır ve bunları tanımaktadır. Silahlı kuvvetlerin sokaktaki varlığı sizin iyiliğiniz ve güvenliğiniz içindir. Bu büyük halka karşı güç kullanılmayacaktır.”

Mısır'ın dünya ile ilişkisi kesildi

İnternet gözleminde uzman Amerikan web sitesi Renesys'ten yapılan açıklamada, Mısır'daki son internet servis sağlayıcısı Noor şirketinin engellendiği belirtildi.

-GOOGLE-TWITTER İŞBİRLİĞİ-

Öte yandan, Amerikan internet grubu Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı.

Google yetkilileri, kurdukları sistemin çalıştığını ve açıkladıkları üç uluslararası telefon numarasına mesaj bırakılabileceğini, bu şekilde Twitter'a mesaj aktarılabileceğini söyledi.

Sözkonusu Google yöneticileri, bu hizmetten yararlanmak için hiçbir internet bağlantısının gerekmediğini ve insanların aynı telefon numaralarını tuşlayarak ya da "twitter.com/speak2tweet" internet sitesine girerek, mesajları dinleyebileceklerini bildirdiler.

Şirketi SayNow kısa süre önce Google tarafından satın alınan Ucval Sing ve Google'ın Ortadoğu ve Afrika ürün direktörü Abdülkerim Mardini, bu hizmetin Mısır'da insanların bu zor anda birbirleriyle temas içinde olmalarını sağlamasını umduklarını belirterek, "Oradaki herkesi düşünüyoruz" dediler.

Editör: TE Bilisim