1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlamaların merkezi İstanbul Taksim Meydanı olacak.


Binlerce polis de alandaki yerini aldı. 1977 yılındaki 1 Mayıs'ta da açılan 800 metrekarelik dev pankart sabahın ilk ışıklarıyla meydana asıldı. Meydana çıkan yollar bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Meydan çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Otobüs duraklarının camları zarar görmemeleri amacıyla söküldü.


DAKİKA DAKİKA 1 MAYIS


11:45


İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'na gelerek incelemelerde bulundu. Çapkın, ''Bu sene değişiklik olarak Anıt'la ilgili bazı tedbirler aldık. Amacımız Anıt'ın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntüyü vermemek'' dedi.


11:35


Gümüşsuyu’nda arama noktalarında grupları ikiye ayırıyorlar. Erkekleri bir taraftan, kadınları  bir taraftan alana alıyorlar. Meslek odaları, halk evleri ve TKP’ye bağlı grupların gelmesi devam ediyor. 


11:15


Kortejler Taksim Meydanı'na giriş yapıyor.  Meydan dolmaya başladı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde Şişhane'de oluşturulan 1 Mayıs korteji pankart ve dövizler eşliğinde Taksim Meydanı'na ulaştı. İşçilerin yürüyüşü sırasında herhangi bir olay yaşanmadı.


11:00


Taksim Meydanı'na çıkan gruplar, polisin oluşturduğu arama noktalarında didik didik aranıyor. Polis, kontrolün ardından Taksim'e ilerleyişe izin veriyor.


10:50


Şişli'den Taksim'e yürüyen gruplar arasında Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar da yer aldı. Pankart açan taraftarlar sloganlar eşliğinde yürüyüşlerini sürdürüyor.


10:30


DİSK öncülüğünde Şişli Halasgargazi Caddesi'nde toplanan grup, kortej oluşturarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.


İş kazalarına gönderme yapan “Unutmadık, unutturmayacağız, iş kazası değil cinayet” ve “1 Mayıs” yazılı pankartlar ile kırmızı beyaz karanfillerden “1 Mayıs” yazısının oluşturulduğu çelenk arkasında toparlanan kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de yer aldığı kortej, “Sorumlular artık hesap verecek”, “Direne direne kazanacağız”, “1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı” şeklinde sloganlar atıyor. Kortejin yürüyüş güzergahındaki ara sokaklarda resmi kıyafetli polisler güvenlik önlemi aldı, grup çevresindeki güvenlik ise daha çok sivil kıyafetli polisler tarafından sağlanıyor. Halaskargazi Caddesi üzerindeki bazı dükkanların kepenkleri de kapalı....


10:10


Antikapitalist Müslüman Gençler isimli grup, Fatih Camii'nden Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçtiler.


10:00


İşçi Partisi ve diğer gruplar Gümüşsuyu’ndan Taksim'e gidecek. CHP diğer kortejle birlikte gitmeyecek. Stadyumun arkasındaki yoldan alana gidecek.


09:45


Kadıköy'de bazı sendikalara üye olan işçi ve memurlar, Taksim Meydanı'nda başlayacak olan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere yola çıktı. Beşiktaş, Eminönü ve Karaköy İskelesi önünde toplanan gruplar, vapurla karşıya geçerek Taksim'de gerçekleştirilecek olan büyük kutlamaya katılacak. Ellerinde flama ve bayraklarla iskele önüne gelen gruplar, sloganlar atarak vapura biniyor.


09:40 


Polis helikopterleri de havadan incelemelerine devam ediyor.


09:30


Rusya Komünist Partisi 10 kişi, ''Sosyalist Komünist için yürüyoruz'' pankartıyla Taksim Meydanı'ndaki yerini aldı.


09:20


Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün önünde polis noktası kuruldu. Gelenler kontrol edilip meydana gönderiliyor. 


09:15


CHP, Halkın Kurtuluş Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri İnönü Stadyumunun altında toplanmaya başladı.


08:00


Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına Şişli üzerinden yürüyecek Devrimci İşçi Konfederasyonları (DİSK) korteji toplanmaya başladı. DİSK Genel Merkezi ile Şişli Camii etrafında yoğunlaşan gruplar yürüyüşe hazırlanıyor. Şişli Belediyesinin temizlik işçilerinin Şişli Belediyesi pankartı altında yürüyüşe katılırken, çok sayıda tiyatro oyuncusunda sabah 08:00'den itibaren toplanma yerine geldi. 1 Mayıs kutlamalarının Şişli kolunda yer alan tek tip kıyafetleri bir başka grup da dikkat çekti. Grupların saat 10:30 sularında yürüyüşe geçmesi bekleniyor. 


7:30


Dolmabahçe tarafında ilk toplanan grup Halkın Kurtuluş Partisi oldu. Sabah saat 07.30 sıralarında İnönü Stadyumu’nun altında toplanmaya başlayan grup "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" sloganları attı. Grup bir süre sonra davul eşliğinde halay çekmeye başladı.


07:00


Polis sabah 07:00'dan sonra önlem almaya başladı. Aralarında tiyatrocu Ulvi Alacakaptan da  vardı. Alacakaptan, “Ben sol görüşlüydüm. Müslüman olunca anladım. Antikapitalist Müslümanlıkta da var” dedi.


Esenyurt’ta ölen işçilerin posterleri Fatih Cami’nin duvarlarına asıldı.


Yazar İhsan Eliaçık Esenyurt’ta ölen 11 işçi için gıyabi cenaze namazı kıldırdı. 


05:30


Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli'nin önüne bir platform kurulurken, meydana çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi. Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle patlayıcı madde araması yapılan meydan ve çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Polis helikopterlerinin havadan kontrol ettiği Taksim Meydanı'ndaki yüksek binalara da polisler yerleştirildi. İETT otobüs duraklarının camları da herhangi olumsuz bir durumda zarar görmemeleri amacıyla söküldü.


05:00 


İstanbul'a çevre illerden uçak ve karayoluyla getirilen takviye polisler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde görevlendirdikleri yerlere erken saatlerinden itibaren yerleştirildi.


04.00


Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sebebiyle 3 vince asılmak istenirken yırtılan 800 metrekarelik dev afişin asılma işlemi tamamlandı. Üzerinde "1 Mayıs 77 Suçluları Yargılansın" yazan ve dev bir işçi resmi olan afiş gece tamir edildikten sonra Atatürk Anıtı önüne asıldı.


DEV PANKART ASILDI


Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977'deki kutlamaların simgesi olan pankart ile Atatürk Anıtı'nın çevresi perdelenerek muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.


Taksim'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlıklar sabah erken saatlerde başladı.


Taksim Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'nın etrafına 1 Mayıs'ın adeta simgesi olan dev pankart asılarak muhtemel bir duruma karşı önlem alındı


İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları DİSK, KESK, TMMOB, TTB öncülüğünde gerçekleştirilecek.


TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN ve BİRLEŞİK KAMU-İŞ, 1 Mayıs'ı İzmir Bornova Meydanında; HAK-İŞ ve MEMUR-SEN ise Ankara Tandoğan Meydanı'nda kutlayacak.


Üç koldan yürüyüşün ardından saat 10:00'da başlayacak Taksim'deki kutlamada, sendikalar adına birer konuşma yapılacak.


Konuşmalardan sonra Kardeş Türküler, Grup Yorum ve Kome Amed konser verecek.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'de gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamalarında olumsuzluk yaşanması halinde önümüzdeki sene, Taksim için izin verilmeyeceğini açıklamıştı.


İŞÇİLER TOPLANMAYA BAŞLADI


1 Mayıs kutlamalarına katılacak olan konfederasyon ve çeşitli gruplar sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Özellikle Tepebaşı, SIraselviler, Dolmabahçe ve Harbiye'de yoğunlaşan gruplar, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmeye hazırlanıyor.


İstanbul'a çok sayıda çevik kuvvet polisi geldi


1 Mayıs kutlamaları sebebiyle İstanbul'da görev yapmak üzere çeşitli illerden takviye çevik kuvvet polisleri geldi.


Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçaklarla sabaha karşı Atatürk Havalimanı'na iniş yapan polisler, Devlet Konukevi önünde toplandı. Polisler, buradan İETT otobüsleri ile alınarak görev yerlerine götürüldü. Polislerin Trabzon, Giresun, Antalya, Ordu, Erzurum, Malatya, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Konya'dan kafileler halinde geldikleri belirtildi. Takviye ekiplerin gelişleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü timleri de güvenlik sebebiyle hazır bekletildi. İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının ardından polislerin gece saatlerinde bağlı bulundukları illere geri dönecekleri öğrenildi.


ÜÇ KOLDAN TAKSİM'E


Şişli Kolu: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sendikal Güçbirliği Platformu, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP),


Dolmabahçe Kolu: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veterinerler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Emek Kolektifi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)


Tarlabaşı Kolu: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, LGBTT'ler, Feministler, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP).


ANKARA'DA KUTLAMA


Memur-Sen ve Hak-İş konfederasyonlarına bağlı sendikalar, miting yapacakları Tandoğan Meydanı'na yürüyüşe geçti. 


Çeşitli illerden gelip Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan konfederasyonlara bağlı sendika üyeleri, ellerinde Türk bayraklarının yanı sıra sendika bayraklarıyla davul zurna eşliğinde mitingin gerçekleştirileceği Tandoğan Meydanı'na yürümeye başladı.


Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen üyeleri, Gaziantep'te bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden doktor Ersin Arslan'ın fotoğrafının bulunduğu, "Sağlık çalışanları şiddete karşı" yazılı dövizler taşıyor. Öte yandan polis, meydana girişlerde arama noktaları oluşturdu. 


TRAFİĞE KAPALI YOLLAR


İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde saat 07.00'den itibaren trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirlendi.


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da 2 bini çevre illerden olmak üzere 20 bin polisin görev yapacağı belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamayla trafiğe kapatılacak yollar ve sürücülerin kullanabileceği alternatif güzergahlar hakkında da bilgi verildi.


Buna göre işte trafiğe kapatılacak yollar şöyle:


-Yolcuzade İskender Caddesi'nden gelen akım Şişhane Meydanı'ndan Okçumusa Caddesi, Bankalar Caddesine yönlendirilecek,


-Abide-i Hürriyet Caddesi'ne akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım Hürriyettepe Işıklardan Cevahir Otel istikametine yönlendirilecek. Darülacize'den Hürriyettepe Işıklar istikametine gelen akım ve Bomonti Dereden gelen akım Cevahir Otel önünden tekrar Darülaceze Caddesi'ne veya Bomonti yönüne yönlendirilecek,


-Mecidiyeköy'den Halaskargazi Caddesi'ne akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım Esentepe istikametine yönlendirilecek,


-Şişli yönüne giden akım, Ergenekon Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve Dolapdereye yönlendirilecek,


-Dolmabahçe'den Gümüşsuyu'na ve Küçük Çiftlik'e akım verilmeyecek, bu istikamete gelen akım sahil yönünden Karaköy'e verilecek,


-Adilbaba (Maçka taksi) yönünden gelen akım Teşvikiye caddesine yönlendirilecek, Teşvikiye Caddesi'nden Mete Caddesi'ne çıkan tünel kapalı tutulacak,


-Perşembe Pazarından ve Unkapanı'ndan gelen akım Şişhane'den kesilip Kasımpaşa yönüne yönlendirilecek, Tarlabaşı Bulvarı'na akım verilmeyecek,


-Kasımpaşa'dan gelen akım Unkapanı ve Perşembe Pazarı'na mecburi olarak yönlendirilecek,


-Dolapdere'den Yedikuyular-Divan istikametine akım verilmeyecek, Dolapdere kavşağından (U) dönüşü yaptırılacak,


-Dolapdere Caddesinden Ömer Hayyam Caddesine akım verilmeyecek,


-Teşvikiye Caddesinden gelen akım Nişantaşı Kavşağından Rumeli Caddesine verilmeyip Valikonağı alt başa yönlendirilecek,


-Süleyman Seba Caddesinden gelen akım Bayıldım Caddesine verilmeyip sağa Teşvikiye Caddesine yönlendirilecek,


-Boğazkesen Caddesi trafiğe kapatılacak, gelen akım Karaköy istikametine mecburi yön yapılacak,


-Mebusan Yokuşu trafiğe kapatılacak, Karaköy istikametine doğru mecburi yön yapılacak,


-Sıraselviler Caddesinden gelen akım, Cihangir Firuzağa Meydan'dan kesilerek Boğazkesen istikametine yönlendirilecektir,


-Atatürk Bulvarı Ragıp Gümüşpala ayrımı-Ragıp Gümüşpala Caddesi Unkupanı ayrımı-Kadıköy İskelesi Önü Galata ayrımı- Ragıp Gümüşpala Caddesi Galata Köprüsü ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacaktır,


-E-5 Kuzey ve Güneyden Mecidiyeköy giriş katılımları ihtiyaç halinde kapatılacaktır,


TRAFİĞE KAPALI OLAN CADDELER
Mecidiyeköy Ortaklardan itibaren Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi, Abdulhak Hamit Caddesi.


Öte yandan Taksim İlk Yardım ve Alman Hastanesi'ne giden ambulans ve hastaların Karaköy Firuzağa yönünü kullanacağı belirtildi.


METRO-FENİKÜLER-BANLİYO SEFERLERİ
Kabataş-Taksim-Feniküler sistemi, Taksim-Karaköy arası çalışan tren seferi, İstiklal Caddesi nostaljik tramvayı, Şişhane-Taksim-Osmanbey metro seferlerinin de iptal edildiği açıklandı. (Mynet)