Arabuluculuk için ikinci kez Trablus'a gelen Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "bu kez ateşkese hazır olduğunu" söyledi. Ancak Kaddafi cephesinden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Kaddafi dün ülkesini ziyaret eden Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin bazı görüntüler devlet televizyonunda yayımlandı.

Böylece Kaddafi, 11 Mayıs'tan beri ilk kez kamuoyu önüne çıkmış oldu.

Zuma, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin ateşkese hazır olduğunu belirterek, "Kendisi yol haritasını uygulamaya hazır" dedi.

Peki istifa edecek mi?

Ancak Kaddafi'nin istifaya niyeti olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Güney Afrika lideri Zuma, Kaddafi'nin, ülkenin geleceği konusunda karar vermek için tüm Libyalılara kendi aralarında görüşme olanağı verilmesini istediğini de söyledi.

Zuma'nın Kaddafi'yi ziyaretinin resmi amacının, Afrika Birliği'nin ateşkes için arabuluculuk görevinin yeniden başlamasını sağlamak olduğu kaydedildi.

Zuma'nın ziyaretteki resmi olmayan amacının ise Kaddafi'yi 42 yıllık iktidarından sonra ülkenin kontrolünü bırakmaya ikna etmek olduğu belirtiliyor.

Birliğin misyonu çerçevesinde geçen ay Trablus'a giden Zuma sonuç alamamıştı. Kaddafi nisanda ateşkesi kabul edeceğini söylese de akabinde saldırıları yeniden başlatmış, muhalefet de Kaddafi'nin iktidardan gitmesini kapsamadığı için ateşkes teklifini reddetmişti.

Kaddafi'ye darbe

Arabulucuk çalışmaları tüm hızıyla sürerken Kaddafi yine kendi safından bir darbe yedi. Libya ordusuna mensup 8 üst düzey subay taraf değiştirdi ve silah arkadaşlarına isyancılara destek verme çağrısında bulundu.

Subaylardan biri, Kaddafi güçlerini 'soykırım'la suçladı, diğeri Kaddafi'ye sadık kalan general sayısının iyice düştüğünü, 10'dan çok olmadığını söyledi.

Zira, son günlerde Libya ordusundan yaklaşık 120 asker taraf değiştirmiş, Muammer Kaddafi'nin safından çekilmişti.

Zuma'nın bu girişimi kaddafi için son şans olarak görülüyor,

Eğer yine diplomatik yollardan çözüm bulunamazsa NATO'nun askeri harekatını daha da yoğunlaştırması ve Kaddafi'ye bağlı güçlere karşı apache saldırı helikopterlerini devreye sokması bekleniyor.