Balyoz Darbe Planı'nı deşifre eden haber için açılan tazminat davası, hem yerel mahkeme hem de Yargıtay tarafından,"Haberde kamu yararı var" gerekçesiyle reddedildi.



Balyoz darbe planı davasının açılmasına yol açan Taraf Gazetesi'ndeki haberler için tazminat talebi yargıdan döndü. Yüksek yargı Balyoz belgelerini haber yapmanın kamu yararı olduğuna hükmetti. Balyoz Darbe Planı iddiasıyla ilgili ilk haber 20 Ocak 2010'da çıkmıştı. Bu haberlerden sonra özel yetkili İstanbul Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Yazılarla ilgili olarak Balyoz Darbe Planı davasının bir numaraları sanığı Çetin Doğan, kişilik haklarının zarara uğradığını iddia ederek 30 bin TL tazminat talebiyle dava açtı.


Kişi haklarına saldırı yok


Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 23 Haziran 2011'de tazminat talebini reddetti. Mahkeme ret gerekçesinde, "Yazıların içeriğinden davacının kişilik haklarını zedeleyici cümlelerin bulunmadığı, her üç yazının yayınlandığı tarihe ve hali hazırda güncellik, kamu yararı ve toplumsal ilgi ve özle biçim dengesi bakımından hukuka uygun olduğu, gerçeklik bakımından ise görünürdeki gerçekliğe uygun bulunması, haber ve bilgi verme hakkı kapsamında yayın yapıldığı kabul edilerek davanın reddine hüküm kurulmuştur" ifadelerine yer verdi. Çetin Doğan, avukatı aracılığıyla karara itiraz etti. Temyiz başvurusunu Yargıtay 4.Hukuk Dairesi 7 Kasım 2012'de karara bağladı. Yargıtay, oybirliği ile yerel mahkeme kararını onadı.



 

STAR GAZETESİ - Lütfi Kaplan