Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren 104 sivil toplum ve meslek kuruluşunun Memur-Sen öncülüğünde ‘sivilleşme ve daha çok demokrasi için Evet diyor’ şeklindeki basın açıklamasının yankıları sürerken, ‘Evetçiler’ listesinde yer alan bazı odaların isimlerinin ise izin alınmadan yazılması ortalığı karıştırdı.

Özel İdare İş Merkezi önünde geçen Salı günü öğleyin düzenlenen basın açıklaması sırasında Memur-Sen Kahramanmaraş İl Başkanı Alparslan Alkış şunları kaydetmişti:

“İnsanımızın daha özgür, daha demokratik Türkiye talebini karşılamak için olması gerekenlere fazlasıyla sahibiz. Bu nedenle Kahramanmaraş’ta 104 STK ve Meslek Kuruluşu olarak; fişlemelerin tarihe karışması için, yargıda kapalı kastın sona ermesi için, Yüksek yargının yürütmenin alanına müdahale etmemesi için, sivil anayasa için, 367 dayatmasına son vermek için, Milletle devleti buluşturmak için, ordudan YAŞ kararıyla atılanların mahkemelere haklarını arayabilmeleri için, darbe mağdurlarının, mağduriyetini gidermek için, Türkiye’nin önünü tıkayan 12 Eylül anayasasını tarihe gömmek için, özgürlük için, koşulsuz demokrasi için, hukukun üstünlüğü için, tarafsız ve bağımsız yargı için bugünkünden daha aydınlık ve bugünkünden daha demokratik bir Türkiye için anayasa paketine Evet diyoruz.”

Alparslan Alkış’ın okuduğu ve basına dağıtılan ve “Kahramanmaraş’ın 104 STK ve Meslek Kuruluşu sivilleşme ve daha çok demokrasi için evet diyor” başlıklı yazılı açıklamanın sonunda ise ‘Evet’ oyu kullanacak STK’ların isimleri yer aldı.

YUSUF BAKIR TEPKİ GÖSTERDİ…

Ancak listenin 38. sırasında yer alan Kahramanmaraş Kabzımallar Odası’nın başkanlığını yürüten Yusuf Bakır’ın aynı zamanda MHP Kahramanmaraş İl Yönetiminde 2. Başkan olması ise kafaları karıştırdı. 12 Eylül’deki referandumda ‘Hayır’ diyecek olan MHP’nin il ikinci başkanlığını yürüten Yusuf Bakır, ‘Evet’ oyu vereceklerini açıklayan STK’ların listesinde yer almalarını ise şöyle açıkladı:

“Bizim odamızın isminin böyle bir açıklamada yer alacağı yönünde kimse bize ne bir şey sordu ne de izin aldı. Sadece sanırım açıklamanın yapılacağı gün sabahında zannediyorsam Memur-Sen’den aradığını belirten bir kişi telefonda bana Özel İdare iş merkezi önünde ‘evet’le ilgili açıklama yapacaklarını belirterek bizi de davet etti. Ben de kendisine teşekkür ederek telefonu kapadım. Daha sonra odamızın isminin açıklamada yer aldığını görünce hayli şaşırdım. Bununla ilgili olarak kamuoyuna bir açıklama yapacağım.”

Öte yandan; yine MHP Kahramanmaraş il yönetiminde yer alan Eyyüp Zıba’nın ikinci başkanı olduğu Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası’nın isminin de listenin 31. sırasında bulunduğu gözlendi. Bununla birlikte yardımcısı AK Parti il yönetiminde yer alan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu’nun başkanı olduğu KMESOB ile Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın isimlerinin da listede yer almadığı görüldü.

Ancak KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, kendilerini ziyarete gelen AK Partili vekilleri kabulü sırasında referandum için ‘Evet’ oyu kullanacaklarını açıkladı.

STK LİSTESİNDEKİ BAZI İSİMLERİN İZİN ALINMADAN YAZILDIKLARI ORTAYA ÇIKTI

Kahramanmaraş Kabzımallar Odası Başkanı Yusuf Bakır’ın bu tepki dolu sözlerinin ardından ‘Evetçi’ STK’ların isimlerinin yer aldığı basın açıklamasıyla duyurulan listenin izin alınmadan rastgele hazırlanıp-hazırlanmadığı sorusu gündeme geldi.

Mantıklı, makul ve sağduyulu çevreler bu önemli konu hakkında tepkilerini şöyle dile getirdiler:

“Böyle bir şey olur mu? Listede yer alan bir STK’nın başkanı kendilerinden izin alınmadan isimlerinin kullanıldığını söylüyor. Bunun yolu-yordamı; STK yönetim kurulu toplanarak kendi arasında konuyu enine-boyuna tartışır ve bir karara varır. Varılan karar da büyük ihtimalle karar defterine işlenir. Eğer bir odanın başkanı AK Parti’ye yakın ise odasının isminin ‘Evetçiler’ listesinde yer almasını isteyebilir. Ya da MHP’li veya CHP’li ise de başkanı olduğu odanın isminin ‘Hayırcılar’ safında yer almasını isteyebilir. Böyle mantıksız bir şey olur mu? Bunun yorumunu kamuoyuna bırakıyoruz.”

Bu gelişmelerin ardından gözler, basın açıklamasına öncülük yapan ve listeyi hazırlayan Memur-Sen İl Başkanı Alparslan Alkış’a çevrildi.

ALKIŞ: TELEFON TRAFİĞİNDE AKSAKLIKLAR OLMUŞ

İktidara yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’in Kahramanmaraş İl Başkanı eğitimci Alparslan Alkış, gündemde büyük yankı yapan ‘Evetçi’ STK listesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Biz Memur-Sen olarak ülkemiz için önemli bir konuda taraf olduğumuz için böyle bir organizeyi yaptık. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerini ve meslek kuruluşlarını tek tek arayarak durumu anlatıp böyle bir listede yer alıp-alamayacaklarını sorduk. Esnaf ve sanatkâr odaları ile görüşme yapmayı ise (Eski oda başkanı ve AK Parti eski belediye meclis üyesi) İbrahim Zabun üstlendi. Kendisi ile zaten Kent Konseyi’nde birlikte görev yapıyoruz. O da Kent Konseyi’nin iftarında oda başkanları ile görüşmelerde bulunarak bize isimleri verdi. Bazı isimlerle ise bizzat ben görüşmeler yaptım. Mesela; Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Hüdayoğlu, konuyu yönetim kurulunda görüşmesi gerektiğini ancak birçoğunun tatilde bulunması nedeni ile listeye isimlerini ekletemeyeceklerini söyledi, bizler de yazmadık. Bunun yanında toplumda ‘Evetçi’ olacağı tahmin edilen birçok isim de listeye eklenmelerini doğru bulmadıklarını ifade ettiler. Kabzımallar Odası’nın listede yer alması hususunda ise telefon trafiğinde yaşanan aksaklıkların etkili olduğunu sanıyorum. Bir yanlış anlaşılma olmuş. Kanal 46’daki haberin ardından gerek Yusuf beyle gerekse de diğer bazı odaların yetkilileri ile görüştüm. Aksaklıklar için hoşgörülerini istedim. Biz ortada eğer bir hata var ise onda ısrarcı olanlardan değiliz. Hataları tamir etmekten yanayız. Ama bu organizasyon bize bazı şeyleri de öğretmiş oldu. Bundan sonraki bu tür beraberliklerde odalardan ve meslek kuruluşlarından yazılı beyanlar alınırsa daha iyi olacağı kanaatindeyiz.”

Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olabilmesi ve eğitim sorunlarına dikkat çekilmesi gibi Kahramanmaraş’la ilgili hayati konularda da STK’ların bu tür birlikteliğinin olup-olmayacağı yönündeki soru üzerine Alkış şunları kaydetti: “Elbette olabilir. Ama Büyükşehir konusunda bu işin olacağı ama fazla kurcalanmaması yönünde görüş, düşünce ve telkinler bize geldi. Bu nedenle bizler de Büyükşehir konusunu fazla gündeme getirmek istemiyoruz. Bu tür birlikteliklerin bundan sonraki bölümleri de elbette neden olmasın.”

EYYÜP ZIBA: BEN HAYIRCIYIM…

Öte yandan başkan vekili olduğu Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası’nın da ‘Evetçiler’ listesinde yer alması ile ismi gündeme gelen Eyyüp Zıba ise Haber Merkezimize bizzat gelerek yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Ben aynı zamanda MHP Kahramanmaraş il yönetim kurulu üyesiyim. Kamuoyunda yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için önemle belirtiyorum ki; ben hayırcıyım. Odamın isminin ‘Evetçiler’ safında yer alıyor olması benim kararımı değiştirmez. Bu izinin nasıl ve kimden alındığı yönünde de sonradan bilgi sahibi oldum ve bunun üzerine de Alparslan beyi arayarak şahsi tepkilerimi kendisine ilettim. Memur-Sen’in bizim odamızın bir üst kuruluşu olmadığını ve bu nedenle de böyle bir konuda kendilerini ilgilendiren bir hususun bulunmadığını anlattım. Sanki bizim ağzımız, dilimiz yokmuş gibi Memur-Sen’in böyle bir görevi üstlenmiş olmasını da doğrusu yadırgadığımı ilettim. Esnaf odası olarak bizim üst kuruluşumuz KMESOB, federasyon ve TESK’tir. Böyle bir açıklama yapma yetkisi ise onlarındır. Memur-Sen’le bizim ne işimiz olabilir ki… Kaldı ki kendisi de birçok konuda bana hak verdi zaten. Doğruların bilinmesi adına bunları açıklama gerekliliği duydum. Bu vesile ile selam ve saygılarımı sunduğum Kahramanmaraş halkının mübarek ramazan aylarını ve idrak edeceğimiz Kadir gecesi ile ramazan bayramlarını da tebrik ediyorum.”

MHP’LİLER DE HAYLİ TEPKİLİ….

Yönetimlerinde yer alan bazı isimlerin başkanı ya da başkan vekili oldukları odaların ‘Evetçiler’ listesinde yer alıyor olması MHP’de de hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Aynı zamanda MHP il 2. başkanı da olan Yusuf Bakır’ın başkanı olduğu Kabzımallar Odası’nın isminin izinsiz olarak listede yer alması üzerine yaptığı açıklamanın ardından gözlerin çevrildiği MHP İl Başkanı Mustafa Bastırmacı da; “Yaptığımız araştırmalarda diğer bazı odaların isimlerinin de izinsiz olarak listeye eklendiği yönünde bulgu ve bilgiler elde ettik. Mesela bunlardan bir başkası da Değirmenciler Odası’dır. Çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda bununla ilgili olarak bir basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Bazı oda ve meslek örgütlerinin isimlerinin listeye izinsiz olarak eklenmesini ‘Memur-Sen’in iktidara yaranmaya çalışması’ olarak değerlendiren İl Başkanı Mustafa Bastırmacı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Listede yer alan 104 STK’nın isimlerinin listeye nasıl eklendiği konusunda araştırmalarımız sürüyor. Kimlerin neden ve ne amaçla böyle bir işi tezgâhlamış olduğunu ise duyarlı kamuoyu çok yakından biliyor. İktidarın arka bahçesi olarak hareket ettiği apaçık ortada olan bir sendikanın böyle bir işte öncü olmaya çalışmasının yanında billboardlara da milyarlarca lira harcayarak ‘Evet’ ilanları vermesini de herkes yakından takip ediyor. Madem bu kadar duyarlı idiniz, neden bugüne kadar Kahramanmaraş’ın hayati meselelerinde bir araya gelmeye öncülük etmediniz peki? Milletin cevabını beklediği soruların sayısı hayli fazladır. Toplumun menfaatlerini ön plana sürerek kendi ikballerinin peşinde koşanlardan ve bu amaç uğrunda da STK’ları basamak yapmaya çalışanlardan gün gelecek hesap sorulacak. Kaldı ki; bazı STK’ların başında bulunan insanların kendi çıkarları için oda ve meslek örgütlerini alet etmeleri de çok çirkin bir olaydır. İktidar partisinin yönetiminde bulunan bazı isimlerin başkanı oldukları oda ve meslek örgütlerinin isimlerini yönetimlerine dahi sorma lüzumu hissetmeden listeye ekletmelerinin yorumunu da değerli kamuoyuna bırakıyorum. Gerçi bunlar beyhude gayretlerdir. Yüce milletimiz neyin ne olduğunu çok iyi takip ediyor ve biliyor. 12 Eylül’deki Hayır oyları bu iktidarın yüzünde adeta bir şamar gibi patlayacaktır. Altın kadehte sunulmaya çalışılan bu zehiri yüce Türk Milletimiz içmeyecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.” (www.kanal46.com)