Soma'daki faciada vardiya değişimi için madene adım atmaya hazırlanan işçiler, ölümden kıl payı kurtulduysa da aynı ekmeği bölüştükleri arkadaşlarının cansız bedenleriyle yürekleri yandı.


Soma'daki faciada vardiya değişimi için madene adım atmaya hazırlanan işçiler, ölümden kıl payı kurtulduysa da aynı ekmeği bölüştükleri arkadaşlarının cansız bedenleriyle yürekleri yandı.


Eynez bölgesindeki madende vardiya değişimi sırasında bulunan işçilerin yürek burkan öyküsünü yine aynı madende görev değişimi için hazırlanan ve dakika farkıyla ölümden kurtulan arkadaşları AA muhabirine anlattı. 


Manisa'nın Kırkağaç ilçesine bağlı Bakır köyünde yaşayan 9 yıllık madenci Ali Salvar, zor şartlarda ve çok düşük ücretlere çalıştıklarını söyledi. 


Mesai değişimi için maden ocağına erkenden inenlerin olduğunu ifade eden Salvar, facianın meydana geldiği gün kendisinin de giyindiğini ve ocağa girmek üzere yöneldiğini dile getirdi. 


Bir anda bacaların ağzında dumanları fark ettiğini belirten Salvar, şöyle devam etti:


"Saniyelerle kurtuldum ama yine de gittim. Arkadaşlarımız yere yatmıştı, üzerlerinden bakarak geçtim belki birini canlı kurtarabilir miyim diye. 6 kişiyi ölü çıkardım, 1 kişiyi canlı çıkardım. Çıkardığım kişiyi tanımıyorum, baygın haldeydi bitmişti. O an kaçmayı düşünmedim. Ben eğer madene girmiş olsaydım 2, 5 kilometre gitmiş olacaktım, mutlaka ölmüş olurdum, kurtulma şansım olmazdı. Biz kendi adımıza mutluyuz ama arkadaşlarımızı kaybettik acımız büyük. Orada insan şok oluyor. Eşim beni görünce çok sevindi, oğlum da öyle ama kardeşlerimizin çocukları ne olacak."


Ali Salvar, yerin altında ekmek ve suyu paylaştığı arkadaşlarının cesetlerini görmenin kendisi için çok büyük yıkım olduğunu, sürekli ağlama isteği duyduğunu, o günden sonra da doğru dürüst uyku yüzü görmediğini anlattı. 


Bölgede artık çiftçiliğin para getirmediğini ve çocuğunun geleceği için sigortalı bir işte çalışmak zorunda olduğunu kaydeden Ali Salvar, "Orası arkadaşlarıma mezar oldu ama sigorta için çalışmaya devam edeceğim, kredi borçlarım var" dedi. 


 "Patlamayı önce önemsemedim"


Madene inmeye hazırlanırken patlamanın yaşandığını duyan 10 yıllık madenci İsmail Kurt ise önce olayı önemsemediğini ancak kalabalığı görünce büyük bir felaketin meydana geldiğini anladığını söyledi. 


Lambahanedeyken yanından geçen bir arkadaşının 15 dakika sonra sedyeyle madenden çıkarıldığını da dile getiren İsmail Kurt, şöyle konuştu:


"Biz Ali'yle birlikteydik. O, 500 metrelik bacanın yarısına kadar gitti ben gidemedim. Hem cesetleri görünce dayanamadım hem de dumandan etkilendim. Aynı yerde çalışmayı düşünüyorum çünkü borcum çok. Arkadaşlarımızın ardından ancak dua edebiliyoruz. Dün aramızda para topladık çok güzel hayır yaptık. Bir miktar daha paramız kaldı bir avuç kömür için can verenler anısına arkadaşları olarak bir çeşme yaptıracağız."


(AA)