Konuyla ilgili açıklama yapan  Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu,'Esnaf-tacir' ayrımının ortadan kaldırılmasına yönelik ilk adım atıldığını söyledi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Kabul edilerek 29 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6585 sayılı perakende Ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanunla Esnafımızın Başlıca sorunu olan Ustalık belgesi sorunu kanunun yürürlüğe girmesiyle; işyeri açmak isteyen Esnaf ve Sanatkârlarımızdan Sicil kayıt ve Oda kayıt sırasında ustalık belgesi veya muadili belgeler istenmeyecektir.


Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu konuyla ilgili;


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Esnaf Odaları Birliğine üye kayıtlarında ustalık belge sorma zorunluluğu uygulaması sebebiyle yaşanan 'esnaf-tacir' ayrımının ortadan kaldırılmasına yönelik ilk adım atıldı. 3308, 5174 ile 5362 sayılı kanunların ustalık belgesine ilişkin hükümleri içeren maddeleri arasındaki çelişki, aynı sektörde faaliyet gösteren ancak farklı hukuki yapılara sahip gerçek ve tüzel kişiler arasında bir haksız rekabet yaratmıştır. Ayrıca esnaf-sanatkarlar odalarının oda kaydı sırasında ustalık belgesi ararken, ticaret ve sanayi odalarının aramaması, ustalık belgesi sahibi olmayan ancak esnaf-sanatkar statüsünde olan kişilerin ticaret ve sanayi odalarına yönelmelerine de neden olmuştur.Bununla birlikte ticaret ve sanayi odalarımızın sicil müdülüğünde  esnaf ve tüzel kişi karmaşası yaşanmaktaydı.Bu kanunla birlikte Kayıt sırasındaki karmaşa sona erdi, haksız rekabet ortadan kaldırıldı.


Kuybu; Mağdur olan, Kayıt yaptıramayan Esnaf ve Sanatkârlarımızın sıkıntıları giderilmiş olup işlemlerini artık çok kolay bir şekilde yaptırabilecektir. Ayrıca bu konuyla Esnaf ve sanatkârlarımızın üzerinde olan hafta tatil ruhsatı ve harçları ile ilgili yükümlülüklerden ortadan kalkmıştır.


Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un teşkilatımıza, esnaf ve sanatkarlarımıza,tarafımıza bağlı odalarımıza ve üyelerimize hayırlı olmasını diliyor,herkese teşekkür ediyoruz” dedi.