Mahkeme, PKK'lı Engin Sincer'in Kahramanmaraş’ta yaptırılan mezarında propaganda unsuru bulmadığı için 'müsadere' talebini reddetti.. PKK'nın Kuzey Irak'taki Kani Cenge kampında kuşkulu biçimde öldürülen ve örgüt tarafından öldürüldüğü ileri sürülen Engin Sincer için Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi Seyrantepe köyünde yapılan (sözde) "anıt mezar" hakkında açılan dava sonuçlandı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "örgütün reklamı ve propagandası yapıldığı" iddiasıyla açtığı dava, örgüt davalarına bakan Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

BÖLÜCÜLÜK PROPAGANDASI

Hazırlanan iddianamede, "Gösterişli biçimde yapılması ve sık sık ziyaret edilmesi nedeniyle, PKK'nın yok etmeyi hedeflediği Türk topraklarında dimdik ayakta olduğunu göstermek suretiyle reklam ve bölücülük propagandası yapıldığı" öne sürülerek mezara kamu adına el konulması talep ediliyordu.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün görülen duruşmada, Sincer ailesinin avukatı Levent Kanat, mezarın hiçbir bölümünde PKK propagandası niteliği taşıyacak yazı ile işaret bulunmadığını ve yapılan mezarın ailenin özel hayatı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

TALEP REDDEDİLDİ

Avukat Levent Kanat, yasalarda "anıt mezar" tartışmasına açıklık getirecek herhangi bir hüküm olmadığına da dikkat çekerek savcılığın talebinin reddedilmesini istedi. Duruşma savcısı da, mezarın örgütün propaganda ve reklamı niteliğini taşımadığı yönünde görüş bildirirken, mahkeme heyeti "Mezarda PKK propagandası yapılmadığı" gerekçesiyle 'müsadere' isteğinin reddine karar verdi.

YÜKSEKLİĞİ 3.5 METRE

Yapımı üç ay süren ve büyüklüğüyle dikkat çektiği için tartışmalara neden olan mezarda Sincer'in, mezarın dört yanından görülen fotoğrafı ile doğum ve ölüm yeri yazıyor. Sincer'in ölüm yeri PKK kampının bulunduğu bölgenin adı Kani Cenge-Kandil olarak belirtilen mezarın yüksekliği ise 3.5 metre. (Zülfikar Ali Aydın – Sabah Gazetesi, 21.09.2007)