Obama yönetimi, Ortadoğu’ya ilk günden müdahale edince, özellikle Filistin, Suriye ve İran cephesinin hareketlendiği gözlemleniyor.

Washington’dan bakıldığında Türkiye’nin bir senedir oynamaya çalıştığı role ihtiyaç kalıp kalmadığı özellikle kulislerde konuşulan konular arasında. Bunun nedenleri şöyle:

• Esad yönetimi bir aydır Obama yönetimine “Sizin arabuluculuğunuzla İsrail’le doğrudan görüşelim” mesajı yolluyor.

Yıllardır hiçbir TV kanalına konuşmayan Beşar Esad ve eşi Esma Esad CNN televizyonlarına birer kez İngilizce mülakat verdiler. Obama ve ekibi bölgedeki tıkanıklığı açmaya önce Şam’dan başlamaya hazırlanıyor.

Hamas’a verilecek mesajı Şam üzerinden verebilecekse Türkiye’ye ihtiyaç var mı?

Dahası Hamas’a alenen sahip çıkan Türkiye’nin masadaki “tarafsız arabulucu” konumu zedelenmişken bunu daha fazla kullanmaya gerek var mı?

• Tahran ile görüşme trafiği şimdilik yakın gözükmüyor. Ama önümüzdeki haftalarda İran’la yapılacak P5+1 toplantısına ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin katılması artık otomatik hale geldi.

Council on Foreign Relations uzmanlarına göre Obama yönetimi özellikle nükleer programı dondurmaya yönelik mesajlarını dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e doğrudan ve hızla ulaştırmayı planlıyor. Sonrası Haziran’daki seçimlerden sonraya... Türkiye’ye gerek var mı?

• Gazze’nin yeniden yapılandırılması, tünellerden silah geçirilmemesini sağlayacak kontrol rejimi için Obama yönetimi Ürdün ve Suudi Arabistan ile çalışmayı istiyor. Suudilerin maddi olarak elini cebine atmasını isteyen Obama, Mısır’a yapılan askeri yardımın bir kısmını da Gazze’nin yeniden yapılandırmasına aktarmak için formül arıyor. Soru yine aynı: Türkiye’ye gerek var mı?

Gelinen noktada Türk dış politikasının son birkaç yılda kendisini çok angaje ettiği Ortadoğu tartışmasında “Star forvet” sahaya çıktığında yedek kulubesine çekilmesi yüksek ihtimal görünüyor. Dahası, Gazze’ye destek vermek için yapılan propagandaların Türkiye’deki Musevi nüfusta yarattığı tedirginlik Beyaz Saray’a kadar ulaştı. Ankara’nın bilgisi olsa iyi olur.

(Ahu Özyurt / CNN TÜRK / Washington)