Uluslararası seyahatler artık daha kolay

Uluslararası seyahatler artık daha kolay

İçimizdeki gezginler, yurt dışı planları olanlar, yurt dışında yaşayanlar... Çoğumuz pandemi ile birlikte yeni kaygılar edindik. Ülkelere giriş çıkışların bir anda durduğu, aşı şartlarının geldiği dönemler yaşadık ve bir anda tüm planlarımız alt üst oldu. Fakat artık yalnızca bir butonla her şey daha kolay olabilecek. Birkaç aşamalı işlemden sonra Koronavirüs'le ilgili güncel durumunuzu sertifikalaştırmanız artık mümkün üstelik AB kapsamında.

Avrupa Birliği Türkiye'nin Kovid-19 sertifikasını tanıdı

Avrupa Birliği Türkiye'nin Kovid-19 sertifikasını tanıdı

Uzun bir süredir yurt dışı seyahatlerinde bazı kısıtlamalar mevcuttu. Özellikle Avrupa İlaç Ajansı tarafından bazı aşıların kabul edilmemesi ve prosedürel işlemlerin olması Avrupa ülkelerine seyahati güçleştiriyordu kısa bir zaman öncesine kadar. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu, başta Türkiye olmak üzere birkaç ülkenin Kovid-19 aşı sertifikalarını tanıma kararı aldı. Alınan bu karar sayesinde Kovid-19 aşı sertifikasına sahipseniz ve gideceğiniz ülke için vizeniz de varsa an itibariyle 27 Avrupa Birliği ülkesine sorunsuz bir şekilde "Selam, ben geldim" diyebilirsiniz. Hadi hayırlı olsun!

Aşı sertifikasında hangi bilgiler yer alıyor?

'Hayat Eve Sığar (HES)' uygulamasından alacağınız aşı sertifikasında ad, soyad, TC kimlik numarası, doğum tarihi bilgileri, hangi aşıyı olduğunuz, uygulanan aşıların türleri, üreticileri ve aşılanma tarihleriniz gibi temel bilgiler yer alıyor.

Dijital Kovid-19 sertifikasını kimler alabiliyor?

Dijital Kovid-19 sertifikasını kimler alabiliyor?

Elbette 'Hayat Eve Sığar' uygulamasını kullanıyor olmanız veya tek bir doz aşı olmuş olmanız bu sertifikayı alabilmek için hiçbir anlam ifade etmiyor. Dijital Kovid-19 sertifikasını alabilmek için; iki doz Koronavirüs aşısını yaptırmış olmak, seyahatten 48 saat öncesinde test yaptırmış olmak, testinizin negatif çıkması ve kanınızda antikor olduğuna dair bilgilerinizin sisteminizde görünüyor olması gerekiyor. Bu şartları sağlıyorsanız Dijital Kovid-19 sertifikanızı alabilirsiniz. 

AB uyumlu sertifika için hangi aşılar gerekli?

Bahsettiğimiz gibi Avrupa Birliği yalnızca Avrupa İlaç Ajansı tarafından kabul edilmiş aşıları geçerli sayıyor. Eğer BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarından herhangi birini iki doz olduysanız sertifika için uygunsunuz demektir. 

AB uyumlu sağlık pasaportu nasıl çalışır?

Gelelim AB uyumlu sağlık pasaportunun nasıl alındığına. Öncelikli olarak kullandığınız cihazınızda mutlaka 'Hayat Eve Sığar' uygulamasının olması gerekiyor. (Bunu hatırlatmama gerek bile yoktur diye düşünüyorum) Sonrasında, 'AB uyumlu sağlık pasaportu' butonuna tıklamalısınız ardından uygulama sizi 'Health Pass'e yönlendiriyor ve cihazınıza Health Pass uygulamasını indiriyorsunuz. Gerekli bilgileri onayladıktan ve erişim izinlerini verdikten sonra son onaylamaları yapmalısınız.

Son aşamalara yaklaşırken 'Dijital Sağlık Pasaportu'nuzu oluşturmayı unutmamalısınız. E-nabız hesabınızdan 'AB uyumlu sağlık pasaportu' bölümüne gelerek; Aşı, Bağışıklık ve Kovid-19 Testi belgelerinizi oluşturmalısınız. E-nabız'da oluşturduğunuz sertifikaları Health Pass uygulamasına tekrar dönerek 'Dijital Sağlık Sertifikası ekle' kısmından yüklemelisiniz. Yine oluşturulan sertifikaların karekodlarını sisteme okuttuktan sonra 'TAN' kodunuzu sisteme mutlaka girmelisiniz. Bu işlemlerin ardından Dijital Sağlık Cüzdanı kısmından tüm sertifikalarınızı görebilirsiniz. İşte bu kadar!

Bilgileriniz kimlerle paylaşılıyor?

Bilgileriniz kimlerle paylaşılıyor?

Akıllara gelmesi muhtemel ilk sorulardan biri temel olarak güvenlik endişeleri ile igili olabilir. Çeşitli kişisel bilgilerinizin olduğu bir sistemin ikinci ve üçüncü şahıslarla paylaşılması ihtimali sizi korkutmamalı. Sistem, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde bağışıklık ve diğer sağlık bilgilerinizi yalnızca ülke otoriteleri ve havayolu firmaları ile paylaşıyor.

Fransa da listesini güncelledi

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kovid-19 sertifikasını tanırken AB üyesi olan Fransa için Türkiye hâlâ riskli konumda. Fransa da geçtiğimiz günlerde seyahat kısıtlamaları listesini yeniden güncelledi. Yayınlanan listeye göre Türkiye daha önce turuncu listede yer alıyordu fakat şimdi Türkiye yeni yayınlanan listede kırmızıya geçti. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'den Fransa'ya seyahatlerde tedbirler artırılacak. 

İngiltere, Türkiye'yi kırmızı listede bıraktı

Avrupa Birliği üyesi olan Fransa'nın yanı sıra AB üyesi olmayan İngiltere de Türkiye'nin listedeki yerinde pek bir değişiklik yapmadı. Zaten kırmızı listede olan Türkiye'yi yine kırmızı listede bırakan İngiltere, Türkiye'yi yüksek riskli olarak tanımlamaya devam etti. 

ABD de Türkiye için yüksek risk uyarısı verdi

İngiltere'nin ardından ABD de Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlarına uyarıda bulundu. Resmi olarak herhangi bir karar bulunmasa da ABD, Hindistan için uyarı seviyesini düşürürken, Türkiye için 'gitmeyin' tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Milliyet.com

Editör: TE Bilisim