Taslakta hayvanlar "mal" değil, "can" olarak tanımlanıyor. Cezalar da buna göre yeniden düzenleniyor. Evcil hayvanlara çip takılacak, hayvanları sokağa bırakanlara da 2 bin TL'ye kadar para ceza verilebilecek.

HAYDİ UYGULAMASI

Hayvanlar için özel eğitim almış polisler devrede olacak. Herhangi bir şikayet durumunda bu polisler müdahale edecek. "Hayvan Durum İzleme (HAYDİ)" mobil uygulamasına geçilecek. Vatandaşlar cep telefonlarına indirilecek bu uygulama ile şikayetleri bildirebilecek.

Yapılacak düzenleme ile belediyeler bütçelerinin belli bir kısmını hayvan barınaklarına ve kısırlaştırmaya ayıracak. Sokakta yaşayan hayvanların uyutulması gibi uygulamalara son verilecek. Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından 3 yıllık sürede kısırlaştırılacak

PETSHOPLAR KAPATILACAK

Hayvanlara kimlik verilecek. Hayvanların sağlıksız ortamlarda tutulduğu petshoplar kapatılacak. Onların yerine hayvanların bakımı çiftçiliklerde yapılacak. Park, bahçe ve arsalardaki beslenme noktalarını Tarım ve Orman Bakanlığı belirleyecek. Bu alanlar dışında hayvanların beslenmesi engellenecek. Tehlikeli ırkların alım ve satımının yasaklanacak.

Bu hayvanların çocukların bulunduğu parklara girmesi yasak olacak. Hayvanlara tecavüz ya da cinsel istismarda bulunanlara hapis cezası verilecek.
Hayvanlara tecavüz, cinsel istismarda ve hayvana eziyette 6 aydan 3 yıla kadar hapis hayvanları kasten öldürene 6 aydan 4 yıla kadar, cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar, hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.