Avrupa tam anlamıyla felaketi yaşıyor. Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda'nın bazı bölümlerinde Çarşamba gününden beri etkili olan sağanak yağış onlarca can kaybı ve ciddi hasara neden oldu.

Meteoroloji uzmanları Cuma günü de şiddetli yağışların süreceği uyarısında bulundu. Almanya'da en çok Rheinland-Pflalz ve Kuzey Ren- Vestfalya eyaletleri etkilendi.

En kötü etkilenen yerlerde incelemelerde bulunan Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin Genel Başkanı Armin Laschet, aşırı iklim olaylarının iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Laschet "Bu gibi olaylarla daha sık karşılaşıyor olacağı, bu iklim koruma önlemlerini hızlandırmamız gerektiği anlamına geliyor çünkü iklim değişikliği tek bir bölgeyle sınırlı değil" dedi.

KORKUNÇ KAOS 

Almanya ve Belçika'nın bazı bölgelerinde, Avrupa'nın en ölümcül sellerini tetikleyen şiddetli sağanak yağışların ardından evlerin ve arabaların akıntıya kapıldığı, en az 81 kişinin öldüğü ve en az 70 kişinin kaybolduğu felaketin ardından kaos yaşanıyor.

En sert darbeyi, kalabalık Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti ve komşu Rheinland-Pfalz'a yayılan en az 81 kişinin öldüğü batı Almanya aldı. Bonn'un güneyindeki Schuld kasabası özellikle kötü etkilendi ve 18 kişi hayatını kaybetti.

ÇATILARA ÇIKMAK DA KURTARMADI 

Yakındaki Ahrweiler kasabasında, Ahr nehri taştı ve insanlar çatılarına sığınmak zorunda kaldı. Ancak bu bile onları kurtarmadı. Kuvvetli sel evleri alıp götürürken düzinelerce insan kayboldu.

Euskirchen bölgesinde de on beş kişi hayatını kaybetti. Kurtarma çalışmaları sırasında ise iki itfaiyeci yaşamını yitirdi. Helikopterler ve şişme botlarla kurtarma ekiplerine yardım etmek için 300 asker görevlendirildi.

Rheinland-Pfalz eyaletinin başbakanı Malu Dreyer, durumu 'bir felaket' olarak nitelendirdi ve şunları ekledi: "Hayatını kaybedenler, kayıplar ve hayatları haya tehlikede olanlar var. Acil servislerimiz iş başında ve kendi hayatlarını riske atıyorlar."

2002'DE 21 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ 

Almanya'nın on yıllardır yaşadığı en büyük trajedi olan sel baskınları, 2002'de ülkede 21 kişinin ve Avrupa'da 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği felaketle kıyaslanıyor. Ülkede son yıllarda sel felaketi yüzünden yaşanan en yüksek can kaybı bu olayla meydana geldi.

Almanya'nın on yıllardır yaşadığı en büyük trajedi olan sel baskınları, 2002'de ülkede 21 kişinin ve Avrupa'da 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği felaketle kıyaslanıyor. Ülkede son yıllarda sel felaketi yüzünden yaşanan en yüksek can kaybı bu olayla meydana geldi.

Alman makamları selde en az 60 kişinin öldüğünü tahmin ediyor ve Belçika medyası ülkede selde sürüklenen iki erkek de dahil olmak üzere sekiz kişinin öldüğünü ve 15 yaşındaki bir kızın da kayıp olduğunu bildirdi.

200 BİN EVE ELEKTRİK VERİLEMİYOR 

Sağanak yağışın en fazla etkili olduğu Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletleri ile Lüksemburg, Belçika ve Hollanda'nın bazı bölümlerinde olağanüstüsü hal ilan edildi. Bu bölgelerde yüzlerce evi su bastı. Birçok kent ve kasabaya dünden beri elektrik verilemiyor.

Almanya'da 200 bin evin elektriksiz kaldığı tahmin ediliyor. Santrallerin sel suları altında kalması nedeniyle arıza giderme çalışmaları yapılamıyor.

Şiddetli sağanak yağış ve selden etkilenen kişileri kurtarmak için silahlı kuvvetlerin yanı sıra Avrupa Sivil Koruma Destek Ekipleri de göreve çağrıldı.

Almanya medyasına göre, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Euskirchen kasabasında şiddetli yağışlar sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.

25 EV ÇÖKME TEHLİKESİ ALTINDA 

Rheinland - Pfalz eyaletindeki Eifel kenti yakınlarındaki Ahrweiler bölgesinde, suların yükselmesi nedeniyle 6 ev çöktü. 18 kişinin yaşamını yitirdiği bölgede, 70 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Alman yetkililere göre, bölgede 25 ev daha çökme tehlikesiyle karşı karşıya.

Almanya'nın Köln kentinde iki ayrı bodrum katında, su baskını nedeniyle ölen yerde 72 yaşındaki bir kadın ve 54 yaşındaki bir erkeğin cesetleri bulundu.

Reinbavh, Solingen ve Kamen'de su baskını nedeniyle ölen 3 kişinin yanı sıra, kurtarma çalışmalarına katılan 2 Alman itfaiyecinin de hayatlarını kaybettikleri belirlendi.

BELÇİKA'DA KURTARMA ÇALIŞMALARI YAVAŞ İLERLİYOR 

Sağanak yağış yüzünden Belçika'da arama kurtarma çalışmaları yavaş ilerliyor. Liege Belediyesi yetkilileri, Maas nehrinde yüksek su seviyesi nedeniyle bölgede durumun hala kritik olduğunu söyledi.

Liège ve Namur kentlerinde alçak bölgelerdeki kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı. Maas Mechelen kentinde 3 köy, su baskını tehdidi nedeniyle boşaltıldı. Verviers bölgesinde bu gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Liège ve Namur kentlerinde alçak bölgelerdeki kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı. Maas Mechelen kentinde 3 köy, su baskını tehdidi nedeniyle boşaltıldı. Verviers bölgesinde bu gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Liege kenti yakınlarındaki Pepinster kasabasında da daha önce boşaltılan ondan fazla evin çöktüğü belirtildi. Sivil savunma ekipleri, Pepinster'deki insanları botlarla tahliye etmeye çalışıyor.

Hollanda'da Maas nehri en yüksek su seviyesine ulaştı. Ölçümlere göre nehirden saniyede 3,1 milyon litreden fazla su akıyor. Bu nedenle Maastricht kentindeki iki mahallede yaşayan yaklaşık 10 bin kişiye, olası baskın nedeniyle evlerini boşaltma çağrısı yapıldı.

Hollanda'nın Venlo kentindeki VieCuri Hastanesi de, diğer hastaları tahliye ederek, olası su baskınları için kurtarma çalışmalarına hazırlık yapıyor.

Almanya'nın Bonn kenti yakınlarındaki Rheinbach kasabasının bir kısmı, bir barajın yıkılma tehlikesi nedeniyle tahliye edildi.

Tedbir amaçlı tahliye için Alman ordusuna ait kamyonlar kullanılıyor. Kasaba sakinleri akraba ve tanıdıkların yanına ya da belediye binasına yerleştirildi. Yüzlerce asker ve 2.500 arama kurtarma görevlisi Almanya'da çalışmalar için polise yardım ediyor.

EVLER BOŞALTILIYOR 

Sağanak yağış ve fırtına nedeniyle kurtarma çalışmaları yavaş ilerlerken, insanlara, evlerinin üst katları ya da çatılarından beklemeleri çağrısı yapılıyor.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Belçika-Almanya tren seferleri ile yağışların sürdüğü bölgelerdeki toplu taşıma seferlerine ara verildi.

Hollanda'nın güney ucundaki Valkenburg kentinde işyerlerini su basması nedeniyle gıda sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor. Hollanda Ordusu, Belçika, Almanya sınırındaki bölgede birçok evi boşaltıyor. Sel ve çökme tehlikesi nedeniyle çok sayıda kişi tahliye edilerek, bakım merkezlerine yerleştiriliyor.

Sağanak yağışın hâlâ devam ettiği bölgede Ren Nehri ve kollarında su seviyesinin artması, Almanya, Hollanda ve Belçikalı yetkilileri endişelendiriyor. Bu nedenle bölgede olağanüstü halin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Hollandalı yetkililere göre, nehirlerdeki su seviyesi, 1993 ve 1995 yıllarında yaşanan sel baskınlarından daha yüksek. Bu nedenle bölgedeki yerleşim yerlerinin boşaltılması bekleniyor.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, yaşanan sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere baş sağlığı diledi. Ülkenin her yerinde içişleri ve savunmanın tüm imkanlarının seferber edildiğini belirten De Croo, uluslararası yardıma da başvurabileceklerini bildirdi.