Son bir haftadır etkili olan uyarılara rağmen Batı Karadeniz’de yine su baskınları yaşandı. Bölgenin batısında etkili olan sağanak, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Bolu’nun köylerinde sele yol açtı. Düzce’nin Cumayeri, Çilimli ve Akçakoca ilçelerinde bulunan 4 köyde gece boyu etkili olan yağış, yol çökmelerine, dere taşmalarına ve birçok evin su basmasına neden oldu. Çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan ile kanatlı hayvan ölürken, tarım arazileri de zarar gördü. Traktör ve otomobiller ile tarım aletleri de sele kapılarak sürüklendi.

Yolda göçük

Akçakoca’nın 2 yıl önce 7 kişinin yaşamını yitirdiği Esmahanım ve Uğurlu köylerine ulaşımın sağlandığı yenilenen yolda, sel nedeniyle göçük oluştu. İl Özel İdaresi’ne bağlı ekipler ulaşımın sağlanması için iş makineleri yardımıyla alternatif yol açma çalışmaları yürüttü. Riskli bölgelerde yaşayanlar, AFAD, DAKE, AFAD gönüllüleri, Ulusal Keşif Arama Kurtarma Araştırma Derneği, UMKE ve jandarma ekiplerince güvenli bölgelere alındı. 

Polis ikna etti

Konuralp Tepecik mevkiinde su baskınının olduğu bölgede yaşayan bir aile ise evlerini terk etmek istemedi. Aile, polis tarafından gün içerisinde de yağur beklendiği konusunda uyarılarak ikna edildi. Aile, iş makinesinin kepçesine bindirilerek bölgeden tahliye edildi. Tahliye edilen ve kurtarılan vatandaşlar, geceyi kamu kurumlarının misafirhanelerinde geçirecek.

Sağanak yüzünden kayaların yola düşmesi ve ağaçların devrilmesi nedeniyle Düzce-Zonguldak D-655 Batı Karadeniz bağlantı yolunun Boğaziçi, Kabalak ve Osmancık bölgelerinde de ulaşım bir süre aksadı. Bölgedeki trafik, çalışmaların tamamlanmasıyla normale döndü.

48 kişi kurtarıldı

AFAD’dan yapılan açıklamada, Düzce’de Cumayeri, Akçakoca ve Kilimli’nin köylerinde mahsur kalan 48 kişinin kurtarıldığı, dere yatakları ve civarında oturan 141 kişinin de güvenli bölgelere tahliye edildiği belirtildi. Düzce’ye 1 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildiği, selde, müdahale çalışmalarına destek için Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir arama kurtarma helikopterinin görevlendirildiği de aktarıldı.

Açıklamada “Bölgede, 23 az hasarlı ve 2 ağır hasarlı bina olduğu belirlendi. Düzce’de temiz içme suyu taşıyan tırlar köylere sevk edildi. Türk Kızılay ekipleri de 2 ikram aracı ile bölgede bin kişiye kumanya sağlayacak şekilde çalışmalarına devam ediyor. Akçakoca ilçesi Esmahanım, Küpler, Davutağa ve Dilaver köylerinde sel nedeniyle elektrik kesintisi yapılıyor” denildi.

Bir can kaybı 186 hasarlı ev

Sağanak yağış Sakarya’nın Akyazı ilçesine bağlı Dedeler Mahallesi’nde de etkili oldu. Kuvvetli sağanağın ardından Dedeler Deresi taştı. Evinin

önünde taşkın nedeniyle yıkılan elektrik direğiyle uğraşan Sami Özkul (78), sele kapılarak gözden kayboldu.

Bölgede arama kurtarma çalışması başlatan AFAD ekipleri, 2.5 kilometre uzaklıkta Özkul’un cansız bedenine ulaştı. 

Bu arada, 7 köye ulaşımın sağlandığı Beldibi Mahallesi’ndeki köprü de selde ayaklarının zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Sakarya’nın Kocaali ilçesinde de etkili olan sağanak nedeniyle derelerin taşması sonucu bazı yol, tarım arazileri ve evleri su bastı. Üç gün önce de derelerin taşması nedeniyle sel oluşan ve çocukların kurtarıldığı Demiraçma ve Alandere mahallelerinde, sağanağın etkisini sürdürmesi yeniden derelerin taşmasına neden oldu. Tarım arazileri su altında kaldı, yollarda su birikintileri oluştu ve bazı evleri de su bastı. Sakarya Valisi Çetin

Oktay Kaldırım, 186 evin az hasarlı olduğunu belirtti.

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde ise Dereköy Çayı’nın taşması sonucu Avdullar köyünden Ova Mahallesi’ne ulaşım sağlanan yolda göçük oluştu. Sağanak nedeniyle çay çevresindeki köylerde de su taşkınları oluştu. Bazı tarım arazileri su altında kaldı, hasar tespit çalışması başlatıldı.

ZONGULDAK

İş yerleri sular altında kaldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Ormanlı beldesinde ve yüksek kesimlerde etkili olan sağanak, belde merkezinden geçen derenin debisini yükseltti. Taşan dere, Ormanlı merkezini su altında bıraktı. Can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı bölgede, bir evdeki 4 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, 50 iş yerini su bastığını söyledi. Su altında kalan araçların tahliye işlemi sonrası yapılacağı bildirildi.