İnfluenza, koronavirüs, grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın enfeksiyon hastalıklarının olduğu bu dönemde, kaliteli uyku sağlığımız için kritik bir öneme sahip. Uzmanlar, özellikle gece uykusunun, hastalık süreçlerinde bağışıklık sistemimize doğrudan etkileri olduğunu vurguluyorlar. Bu bağlamda, uyku süresinin günde en az 7 saat olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

KISA UYKU SÜRESİ HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Bölümü Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Vural Fidan'a göre, günde 7 saatten az uyuyan bireylerin hasta olma ihtimali 3 kat daha fazla. Prof. Dr. Fidan, "Yurt dışında yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, 7 saatten az uyuyanların hastalığa yakalanma ihtimalleri üç kat artıyor" diye belirtiyor.

uykusuzluk-cildi-etkiler-mi-1-vssc

Acil durum ilan edildi:  Sivrisinek ısırıkları hayatınızı tehdit edebilir Acil durum ilan edildi: Sivrisinek ısırıkları hayatınızı tehdit edebilir

UYKUSUZLUK VE İMMÜN SİSTEMİNİN ZAYIFLAMASI

Prof. Dr. Vural Fidan, sağlıklı uyku ile hastalıklardan korunma ve tedavi sürecinin hızlanabileceğine işaret ediyor. Pandemi döneminde edinilen tecrübeler ışığında, özellikle viral hastalıklarda vücut sağlığını ve immün sistemini korumanın önemi vurgulanıyor. Yetersiz uyku, bağışıklık sistemini zayıflatarak, aynı mikroplara maruz kalmış bireylerin hastalanma riskini artırıyor.

SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI VE UYKU BOZUKLUKLARI

Solunum yolu enfeksiyonları, özellikle gece uykusunu bölerek, derin uykuya geçişte sorunlara yol açabiliyor. Prof. Dr. Fidan, burun tıkanıklığı ve hava yol tıkanıklığının uykuyu bozduğunu ve bu durumun vücut direncini düşürdüğünü ifade ediyor. Bu kısır döngüyü kırmak için, üst hava yollarının açık tutulması ve yatmadan önce burun temizliğinin yapılmasının önemi altı çiziliyor.

GECE UYKUSUNUN HORMON SALGILAMADAKİ ROLÜ

Prof. Dr. Fidan, günlük 7 saat uykunun özellikle gece saatlerinde alınmasının önemine değiniyor. Vücudun büyüme hormonu, mutluluk hormonu gibi çeşitli hormonlarının ve vücut direncini sağlayacak kortizon hormonlarının gece saatlerinde salgılandığını belirtiyor. Gündüz uykusunun, gece uykusunun yerini tam olarak alamadığını, ancak zorunlu durumlarda gece uykusunun gündüz tamamlanabileceğini ekliyor.

Editör: İsa Aslantaş