Türkiye’de su havzası bakımından beşinci sırada bulanan Kahramanmaraş’ta önemli çalışmalar için düğmeye basıldı. Kahramanmaraş’ta 10 bin 843 Hektar Arazi toplulaştırılırken bu sayının 201 bin 378 hektar olana kadar devam edeceği bildirildi.

Konu hakkında bir açıklama yapan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın: “Kahramanmaraş’ta 20 bin 378 hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma çalışmalarında bugün itibari ile 10 843 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 190 bin 535 hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir” dedi
DSİ TEK YETKİLİ
Aydın şöyle konuştu: “Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.
KİLİS’TE ARAZİ TOPLULAŞTIRMA İŞLEMLERİ DEVAM ETMEKTEDİR
Devam eden çalışmalarla 82 980 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
ADIYAMAN’DA 28 662 HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI
Adıyaman’da 222 911 hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma çalışmalarında bu zamana kadar 28 662 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır. Devam eden çalışmalarla 194 249 hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
GAZİANTEP’TE 92 515 HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI
Gaziantep’te 159 792 hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma çalışmalarında bugün itibari ile 92 515 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 67 277 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.
TARLA İÇİ GELİŞTİRME VE DRENAJ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
Ayrıca çalışmalar kapsamında parsel içlerinde bulunan ve tarımsal faaliyetleri zorlaştıran taşların arazi toplulaştırma projeleri dâhilinde toplanması ile kullanılamayan bu alanlar tarıma kazandırıldığını ifade eden Aydın, ‘Bu güne kadar Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis ve Gaziantep illerimizde toplamda 2 Milyon 100 bin metreküp taş toplama işi gerçekleştirilmiştir.
SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK
Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI MODERN SULAMA METOTLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRIR
Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az 2 kat artmaktadır”