Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kaledibi köyünde ikamet eden 122 yaşındaki asırlık Mustafa dede, yıllara meydan okuyor.

122 yaşında ve dimdik ayakta kalan Mustafa dedenin onlarca da torunu bulunuyor. Mustafa dede bu yaşına rağmen dimdik ayakta durmayı başarıyor.

Kaledibi köyünde oğlu Ahmet'in yanında hayatını sürdüren Mustafa dedenin 9 erkek ve 3 kız olmak üzere toplam 12 çocuğu bulunuyor.

Araştırmacı Yazar Ömer Kaya'nın Yöremizin Ulu Ağaçları ile ilgili araştırmaları sırasında Türkoğlu'na bağlı Kaledibi köyünde yaşayan ve Nüfus cüzdanına göre 1889 doğumlu olan Mustafa dedenin esas doğumunun 1886 olduğu ifade ediliyor.

Araştırmacı Yazar Ömer Kaya'nın, Oğlu Ahmet Tatar (1942) ve Aslen Büyükimalı köyünden olan ve Kaledibi Köyünde öğretmenlik yapan Arefe (Arif) Taşdemir'den edindiği bilgilere göre, Mustafa dedenin kimlikteki Doğum Tarihi 1889, Mustafa dede doğduktan sonra kendisine kimlik çıkartılmamış. Fakat 3 yıl sonra kardeşinin ölümünden sonra kimliğine kavuşmuş Yani Mustafa dedenin esas doğum tarihi 1886. Mustafa dede eşi Elif'le birlikte evlendikten sonra 3 kız 9 erkek olmak üzere toplam 12 çocuk dünyaya getirmişler. Eşini 20 yıl önce kaybeden Mustafa Dede, hayatı boyunca çobanlık ve uçar avcılığı yapmış.

Yaşamı boyunca et, etli yiyecekler ve yoğurt yiyen Mustafa dede askere de gitmemiş. Askerlik çağının geldiği dönemlerde kendisine tanınan bazı kolaylıklardan dolayı askere gitmeyen Mustafa dede, bu zamana kadar hiç sıcak su ile banyo yapmamış, Bu yaşına kadar hiç sıcak su kullanmadan banyo yapan Mustafa dede, bu yaşında dahi içerisi sıcak oluyor diye kapıları da açtırıyormuş.

122 yaşında olmasına rağmen hala dinç görünen Mustafa dede, bütün ihtiyaçlarını da kimseden yardım almadan kendisi görüyor. Kulağı az işitmesine rağmen ikili ilişkilerde de çok iyi.

Uzun yaşama konusunda bilgiler veren Mustafa dede, "Yaşamım boyunca et, yoğurt, süt, sebze yedim, çocuk yaşta çobanlık ve uçar avcılığı yaptığım için gençlik çağımın çoğu dağlarda geçti, çok yürüdüm ve dinç kaldım" dedi. (Memleket Gazetesi, 10.07.2008 - www.kanal46.com)