İngiltere'nin başkenti Londra'nın Türk mahallelerinden Stoke Newington'daki polis merkezinde görevli 4 polis Kahramanmaraş'ı ziyaret etti.

Metropolitan Polis (MET) teşkilatında görevli olan ve Clissold Safer Neighbourhoods birimine bağlı olarak çalışan polis memurları, Kuzey Londra'da yaşayan Türk toplumunu kültürel bakımdan daha iyi anlayabilmek, bölgede meydana gelen suç olaylarında toplumla işbirliğini geliştirebilmek amacıyla İstanbul’dan sonra Kahramanmaraş'a geldi.

NW Safer Neighbourhood Lideri Komiser Darrly Marsh, Safer Neighbourhoods Türk Katılım Lideri Komiser Yardımcısı Bayan Susan Wright ile kocası Safer Neighbourhoods Komiser Yardımcısı Stephen Wright ve Türk asıllı olarak 12 yaşında İngiltere’ye giderek yerleşen 44 yaşındaki Ali Dağ isimli polis memurundan oluşan heyet dün sabah uçağı ile kente geldi. Bir süre dinlenen heyet daha sonra Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü binasına gelerek incelemelerde bulundu. Haber Merkezi’ni gezerek kent içi MOBESE sistemi hakkında bilgiler alan İngiliz heyeti, Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Saim Gül’ü de makamında ziyaret ederek konuk olarak bilgi alışverişinde bulundular.

ONURLARINA DONDURMA ŞOV DÜZENLENDİ

Emniyet ziyaretinin ardından Trabzon Bulvarı üzerindeki Dondurmacı’ya geçen İngiliz Polisler burada onurlarına düzenlenen dondurma şovu büyük bir ilgi ile takip etti. Ellerine aldıkları et satırları ile çangala asılı kütük şeklindeki dondurmayı kesmeye çalışan İngiliz polisler, dünya çapında ünlü dondurmaya olan hayranlıklarını dile getirdiler. Bu arada adeta bir ip gibi uzatılan dondurma ile İngiliz polislerin boyunun ölçüsü alındı.

Buradaki yemeğin ardından kentin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret eden heyet, yine tarihi Ulu Cami’yi de gezdi. Geceyi polisevinde geçiren heyet, bugün sabah ise Elbistan ilçesine geçerek Kantarma Köyü’nü ziyaret edip incelemelerde bulunacak.

BAŞÖRTÜSÜNÜ SIRRI BAĞLADI..

Heyetin Ulu Cami’yi ziyareti sırasında Komiser Yardımcısı Susan Wright, İslami şarta uygun olarak başını örtmek istedi. Ancak bu işin nasıl yapılacağını bilmeyince Sabah Gazetesi Temsilcisi Sırrıberk Arslan yardımına yetişti. Başörtüsünü güzelce usulüne uygun olarak katlayan Sırrı daha sonra ise Polis Susan’ın başına örterek çenesinin altından da ustaca bağladı.

Her ne kadar Sırrı istemese de bu anlamlı sahneleri ise Kahramanmaraş’ın en hızlı foto muhabiri ve kameramanı Lütfi Yıkan fotoğraflayarak görüntüledi. Başı örtülen Susan daha sonra heyetteki diğer meslektaşları ile birlikte tarihi camiyi gezdi.

AMAÇ: SUÇ ORANINI DÜŞÜRMEK

İngiltere'de ilk kez, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Hackney bölgesinde uygulanacak olan pilot proje başarılı olursa, İngiltere genelinde uygulanmaya başlanacak. Projenin amacı ise göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde görev yapan polis ile Türkçe ve Kürtçe konuşan toplum arasında iletişim kopukluğunu gidermek ve suç oranını düşürmek.

Türk Hava Yolları'nın sponsorluğunda Türkiye'ye gelen İngiliz polis memurları, burada Türk polisinin misafiri olarak konakladı. Önce İstanbul'a giden ekip, ardından Kahramanmaraş'a gelerek her iki kentte izlenimlerde bulundu.

Polisler, Kahramanmaraş'taki kültürel yapıyı anlayabilmek amacıyla kentteki cemevi ve camileri de ziyaret etti. (www.kanal46.com)