Kahramanmaraş Güvercin ve Ötücü Kuşlar Derneği tarafından düzenlenen 2. Güvercin Festivali yapıldı. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, “Yüzyıllardır devam eden bir geleneği yaşatıyoruz.” dedi.


Kahramanmaraş Belediyesi Fuar Merkezi’nde (KAFUM) gerçekleştirilen festivale, 20 farklı ilden güvercin yetiştiricileri katıldı. Bin bir emekle bir yıl boyunca yetiştirilen güvercinlerin görücüye çıktığı festivalde, bin TL’den 10 bin TL’ye kadar değer biçilen güvercinler yer alıyor.


Bir kamyon filo güvercininin ıslıklar eşliğinde uçurulduğu festivale katılan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, güvercin yetiştiriciliğinin yüzyıllardır devam eden bir gelenek olduğunu belirterek, “Bu yıl bu festivalin ikincisini düzenliyoruz. Az önce sizlerde gördünüz kuşlarımızı uçurduk. Dernek başkanımıza sordum, ‘bu uçurduğumuz kuşlar hepsi gider yerini bulur’ dedi.


‘Onlar insanlardan da akıllı’ ifadesini kullandı. Tabi onlar Cenabı Hakkın yarattığı bizler gibi varlıklar. Onlar hissi kalpleri ile gidip yerlerini buluyorlar. Şu anda burada 20’ye yakın ilden gelen arkadaşlarımızla buradayız. Festivalimizin en iyi şekilde geçmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.


Daha sonra festivalde yarışan birbirinden farklı renk ve desendeki kuş türlerini inceleyen Başkan Poyraz’a Güvercin ve Ötücü Kuşlar Dernek Başkanı Yıldırım Bayazıt tarafından plaket verildi.


10 BİN TL’YE GÜVERCİN


Bu arada festivalin en ilgi çeken kuşu ise 10 bin TL fiyat biçilen Sarı Alaca oldu. Gövdesinde siyah, sarı ve beyaz renkleri bir arada taşıyan kuş, güvercin meraklıları tarafından ilgiyle izlendi. Güvercini yetiştiren Elbistanlı Zahiddin Poyrazoğlu bu kuşun bir benzerini bulmanın çok zor olduğu belirtilerek, “Bu kuşun özelliği ve ilginç kılan şey 3 renkli olması. Siyah, sarı ve beyaz renkleri bir arada bulunduran değişik bir kuş. Bu gerçekten bir antika ve değer biçmek çok zor. On bin lirada eder daha fazla da eder. Alıcısına göre değişir. Annesini iki yıldır yavrulatıyordum bir tane çıktı. Belki bundan sonra dünyada böyle çıkmaz varsa bir eşi karşılaştırabiliriz.” ifadelerini kullandı.  


Akşama kadar sürecek festivalin sonunda jüri tarafından belirlenecek en güzel güvercinlerin yetiştiricilerine kupa ve plaket verilecek. (www.kanal46.com)