Kahramanmaraş’ı beyaz perdeye taşımak yolunda önemli bir adım bugün atıldı...Kamu Çalışanları Hak Sendikası (HAK-SEN) ile Kahramanmaraş Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KAFSAD) işbirliği sonucunda gerçekleştirilen sinema gösterimi ve paneli 9 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00 ila 16.00 arasında ARSAN Center Sinema Salonu’nda yapıldı.

Panelin organizasyon komitesi başkanlığını ve panelin moderatörlüğünü üstlenen HAK-SEN il Başkanı ve KAFSAD Sinema bölümü sorumlusu Dr Gökhan Gökşen; Ahmet Okur, Mehmet Ülker, Ahmet Yurtkul, Uğur Akça ve Ekrem Ak gibi Türk Sinemasının tanınmış isimlerinin katıldığı panelin, Kahramanmaraş’ın tanıtımı adına önemini vurgulayarak hedeflerinin, çekimleri Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilecek uzun metrajlı bir sinema filmine zemin hazırlamak olduğunu belirtti. Gökhan; “Bu güzide isimleri Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz” dedi.

Panelde konuşan Kahramanmaraşlı başarılı yönetmen 39 yaşındaki Ahmet Okur ise, yaklaşık bir yıl sürecek bir ön hazırlık çalışmasının ardından memleketi Kahramanmaraş’ta bir sinema filmi çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Etkinlikte ilk olarak; Osmanlı İmparatorluğunun kaybettiği topraklarda kalan Müslüman-Türk halka yapılan zulümler ve bunlardan kurtulmak amacıyla son 200 yıldır Balkanlardan Türkiye’ye yapılan göçlerin ve bu göçler sırasında yaşanan katliamların anlatıldığı “Sürgün ve Ölüm - Bir göç hikayesi” adlı belgesel sinema filminin gösterimi yapıldı.

İkinci bölümde ise konuk yönetmenlerle sinema üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Kısa konuşmaların ardından panelistler davetlilerden gelen soruları cevaplandırdı.

Etkinliği; Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş Belediye Başkan Vekili Cevdet Kabakçı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Nurettin Demircioğlu, Belediye Başkan Danışmanı Zeynep Arıkan, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Hacı Datlı gibi protokol mensuplarının yanısıra salonu dolduran çok sayıdaki basın mensubu ve sinemasever de büyük bir ilgi ile takip etti. Panelin sonunda ise Vali Tanılır tarafından sinemacılara birer teşekkür belgesi verildi.

Panelistler:

AHMET OKUR : YÖNETMEN “Son Kale Çanakkale”, “Doğu Türkistan”, Karagöz Belgeseli”, “Buram Buram Anadolu”, “Nazım Hikmet”, “ Sürgün ve Ölüm” gibi bir çok belgesel filmin yönetmenliğini yaptı.

MEHMET ÜLKER : GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ “Cumhuriyet-Kurtuluş” sinema filmi, “ Deliyürek dizisi ve Deliyürek sinema filmi” “ Kurtlar Vadisi”, “Ekmek teknesi”, “ Acı Hayat”, gibi bir çok dizi ve filmlerde görev aldı. “Sürgün ve Ölüm” belgeselinde Görüntü yönetmeni olarak çalıştı.

AHMET YURTKUL : YARDIMCI YÖNETMEN “ 120 FİLMİ”, “O.Çocukları”, “ Deli deli Olma” gibi birçok sinema filminde; “ Hatırla Sevgili”, “ Kırık Kanatlar” gibi birçok dizi de görev aldı. “Sürgün ve Ölüm “ Belgeselinde yardımcı yönetmen olarak çalıştı.

UĞUR AKÇA : YARDIMCI YÖNETMEN “ Vali”, “ Deli deli olma”, “ Sözün bittiği yer” gibi sinema filmleri, “ Pars Narko terör”, “ Kelebek çıkmazı”, “ Hırçın Menekşe” gibi bir çok dizi de görev aldı. Kendi hazırladığı kısa filmler ve belgesellerle çeşitli ödüller aldı. “Sürgün ve Ölüm” belgeselinde yardımcı yönetmen olarak çalıştı.

EKREM AK : GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ-SÜPERVİZÖR “ Kale İçi”, “Bir Demet tiyatro”, “Son Kale Çanakkale” gibi bir çok dizi ve belgeselde görüntü Yönetmeni ve süpervizör olarak görev aldı. “ Sürgün ve Ölüm” belgeselinin görüntü yönetmenliğini yaptı. (www.kanal46.com)