Sayıları her geçen gün azalan Sobacılar, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerini yaşatmak için teknolojiye direniyor. Bir zamanlar etrafına dizilip sohbet edilen sobalar yerini doğalgazlı evlere bıraktı.


20 yıldan bu yana mesleği icra ettirmeye çalışan soba satıcısı Erdem Onur, bir dönem kalaycılık ve bakırcılık gibi tercih edilen meslekler arasında yer alan sobacılığın, gelişen teknoloji ve doğalgazın yaygınlaşması karşısında unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.


Ekonomik olarak insanların yeterli seviyeye gelmesi, alışkanlıklarının da değişmesine neden oluyor diyen Onur: “Örneğin, semercilik, bakırcılık, kalaycılık gibi meslekler her geçen gün günlük yaşamdan çekiliyor. Bu meslekler arz-taleb ilişkisine göre belirleniyor. Talep olacak ki arz olsun. Bu mesleği yapanlar gelenekleri sürdürmek adına bu mesleği icra ediyorlar. Örneğin, Kahramanmaraş’ta, dedelerimizin söylediği kadarıyla 40 yıl önce yaklaşık 40'ı bulan sobacı sayısı, şuan da kalmadı” dedi.


NOSTALJİ OLSUN DİYE SOBA ALANLAR VAR


 Kahramanmaraş’ta sayıları bir elin parmaklarını geçemeyen sobacı esnafından çoğunun siftah yapamadan dükkanını kapattığının altını çizen Onur kış aylarının yaklaşmasına rağmen soba satışlarında artış olmadığını belirtti.


Doğalgazın gelmesi ile işlerinin yüzde 40 oranında düştüğünü belirten Onur, şöyle devam etti: “Artık sobalar kullanım için alınmıyor. Nostalji olsun diye soba alanlar var. Önceden odada yakılan sobanın etrafına aile fertleri toplanır, birlikte sohbet ederdi. Artık, doğalgaz her odayı aynı oranda ısıttığı için aile fertlerinin her biri ayrı odalara gidiyor. İnsanlar yalnızlaşıyor. Soba olduğu zaman insanlar bir odada beraber oturmak zorunda kalırdı. Bu da güzel bir olaydı. Bununla birlikte, soba üzerinde günümüzde kahve pişirilmiyor, kestane kavurulmuyor. Eskiden kış aylarının vazgeçilmezi olan soba üzerinde kestane pişirilmesi artık nine ve dedelerimizin anılarında kaldı.”


Birçok kentte doğalgazın yaygınlaşması, kalorifer sistemli yapıların çoğalması, elektrik sobaları ve güneş enerji sistemlerinin kullanımının artmasıyla birlikte el yapımı soba satışlarında önemli ölçüde azalma olduğunu dile getiren Onur, “Yapılan Doğalgaz zammı da sobaya talebi artırmadı. Sektör bitme noktasına geldi, artık insanlar nostalji olsun diye soba alıyor. 200 lira maliyetle ürettiğimiz bir sobayı 5-10 lira karla satmak zorunda kalıyoruz. Ancak tamire getirilen sobalardan para kazanıyoruz” dedi. HABER: Cebrail Sarı MANŞET