Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü törenlerinde sunulan tarihi canlandırmaların Kurtuluş ruhunu yansıtmaktan ziyade müzikal bir gösteriye dönüştürülmesinin yankıları sürerken, Kanal 46 yine çok ses getirecek bir konuyu daha gündeme getiriyor.

Kurtuluş’un 90. yıldönümünde Kahramanmaraş Belediyesi’ne soruyoruz: 2004 yılında; daha önce Ceylan ve Şan sinemalarında çalışan ve halk arasında Kara Vali lakabı ile tanınan Hüseyin İğdi tarafından Belediyeye teslim edilen 1951 yapımı “Kendini kurtaran şehir: Şanlı Maraş” filmi nerede?

Müzikal gösteri için yüz binlerce lirayı adı profesyonel ama ortaya koydukları canlandırmalar bir hayli amatör olan ekibe harcamaktan gözünü dahi kırpmayan Kahramanmaraş Belediyesi neden bu tarihi filmi bir CD’ye aktararak oynatmayı beceremiyor?

Sadri Alışık, Mine Coşkun, Vedat Karaokçu, Zeki Alpan ve Rıza Tüzün gibi oyuncuların rol oynadığı, senaryosunu Sinan Korle ile Behçet Kemal Çağlar’ın yazdığı, Faruk Kenç’in yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği 90 dakikalık bu film acaba belediyenin hangi deposunda çürümeye terk edildi?

Zamanın üst düzey bir belediye yetkilisinin; “Ben bu filmi izledim, bir şey yok” demesi üzerine bu filmin orijinal kopyasının tozlu depolara atıldığı iddiası doğru mu?

ÇEKİLİRKEN DE OLAY OLMUŞTU

Yaptığımız arşiv araştırmasına göre; Maraş’ın kurtuluşuna ait kahramanlık öyküsünü anlatan filmin 1951 yılındaki çekimleri sırasında da kaleye bayrak çekiliş sahneleri görüntülenirken bazı olaylar çıkmıştı. Zamanın Maraş Valisinin emri ile filmlere el konulmuş, “Ecnebi bir dost milletin bayrağına hürmetsizlik ve bayrak kanununa aykırı hareket” gerekçesi ile sorumlular adına soruşturmalar açılmıştı. (www.kanal46.com)