Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programındaki yeri, 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin en çok konuşulan başlıklarından biri oldu. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikili temaslarında gündeme gelen uçak tedarik süreci, uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti. Bu yoğun atmosferde, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e yöneltilen Türkiye eksenli sorular, zirvenin en kritik anlarından biri olarak kayıtlara geçti.

MİÇOTAKİS'İN TERCİH ETTİĞİ DİPLOMATİK DİL

Gazetecilerin Türkiye’nin F-35 savaş uçaklarını yeniden envanterine katma ihtimaline ilişkin sorusunu yanıtlayan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, net bir yorum yapmaktan imtina etti. Miçotakis, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Dünkü beyanlar üzerine yorum yapmıyorum. Bir ittifak, her şeyden önce iyi komşuluk ilişkileri temelinde yürümek zorundadır." Yunan liderin bu yanıtı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki savunma dengelerine ilişkin doğrudan bir tartışmaya girmeyip, NATO çatısı altındaki ortaklık mesajını ön plana çıkarma çabası olarak yorumlandı.

NATO Zirvesi bitti mi, ne zaman bitiyor? 2026 NATO Toplantısı kaç gün sürecek?
NATO Zirvesi bitti mi, ne zaman bitiyor? 2026 NATO Toplantısı kaç gün sürecek?
İçeriği Görüntüle

F-35 SÜRECİNDE SON DÖNEMEÇ

F-35 dosyası, ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmelerinin ardından ivme kazandı. Trump, F-35 uçaklarını tasarım mükemmelliği açısından övdü ve Türkiye ile ilgili sürecin gözden geçirileceği sinyalini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu konunun yeni bir tartışma olmadığını, geçmiş dönemdeki görüşmeler ışığında sürecin artık nihayete ermesini beklediğini dile getirdi. Erdoğan, ABD tarafının verdiği sözlerin arkasında duracağına dair inancını ifade ederek, Türkiye’nin beklentisini net bir dille ortaya koydu.

YUNANİSTAN'DAN 25 MİLYAR AVROLUK SAVUNMA HAMLESİ

Zirve kapsamında kendi savunma önceliklerini de açıklayan Miçotakis, Yunanistan'ın güvenlik mimarisini güçlendirmeye devam ettiklerini ifade etti. Miçotakis, Yunan ordusunun modernizasyonu hedefiyle yaklaşık 25 milyar avroluk bir bütçe ayırdıklarını belirtti. NATO yükümlülüklerini önemsediklerini vurgulayan Başbakan, ittifak içerisindeki iş birliğinin bölgesel güvenlik için şart olduğunu sözlerine ekledi.