HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Dersim ve benzeri olaylardan zarar görenler için TBMM'nin mağdurlara hak arama yollarını açan yasal düzenleme yapmasını istedi.



Numan Kurtulmuş, yaptığı açıklamada; şimdiye kadar haksız idamlar, işkenceler, yargısız infazlar, kayıplar için özür dilenmesini ve Meclis vasıtası ile iade-i itibar yapılmasını talep etti.


Kurtulmuş, "Yasal düzenleme yapılmazsa birileri de kalkar 12 Mart darbesinin sorumluları adına, 12 Eylül darbesinin sorumluları adına, 28 Şubat darbesinin sorumluları adına, Maraş, Çorum, Sivas cinayetlerinin sorumluları adına 'pardon' deyip geçer." dedi.


HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş Dersim tartışmalarının doğru bir yerden ve doğru bir zamanda başladığını belirterek, "Konuyu gündeme taşıyan CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'e ve özür dileyeceğini ifade etmesi dolayısı ile de Sayın Başbakan'a teşekkür ederiz. Sayın Başbakan'ın özür dileyebileceklerini ifade etmesi olumlu bir adım ve tavırdır. Ama eksiklikler ve hatayla maluldür. Devletin özür dilemesi cılız bir beyanla olmaz, gerçekten özür dilenecekse bu TBMM'de gerçekleştirilir. Hükümetten beklediğimiz, halkımızın beklediği tamı tamına budur. Eğer devlet üç kuruşluk toprak parçasına kamulaştırma bedeli ve hatta tazminat ödüyorsa, binlerce insanın canını kaybettiği, milyonlarca insanın yerinden yurdundan akıl ve ruh sağlığından olduğu hukuk dışı, insanlık dışı zalimce uygulamalar için kuru bir özürle yetinemez. Bunun hukukunu yapmak ve uygulamak zorundadır." ifadelerini kullandı.


Dersim, İstiklal Mahkemeleri gibi olaylara ilişkin devlet arşivlerinin araştırmacılara açılmasını isteyen Kurtulmuş, TBMM'de bu konuların araştırılması için bir araştırma komisyonu kurulmasını ve elinde bilgi, belge bulunan herkesin bu komisyona yönlendirilmesini tavsiye etti. Kurtulmuş, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan darbelerinin üzerindeki tüm örtülerin de kaldırılmasını istedi.



Editör: TE Bilisim