Başbakan Erdoğan, Esenboğa'ya zorunlu iniş yaptırılan Suriye uçağının uluslararası anlaşmalardaki yasağı çiğnediğine vurgu yaptı.


Erdoğan: "Toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz. Bu bile yasaktır. Ama burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir. Rusya'dan bizim Makine Kimya Endüstrimizin muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen bunlar; araç-gereç, mühimmattır. Ve şuanda bunların ilgili birimlerimizde incelemesi devam etmektedir" dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdiği başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, dün akşam Esenboğa'ya zorunlu iniş yaptırılan Suriye yolcu uçağı ile ilgili açıklamalar yaptı.


Bir gazetecinin Moskova-Şam seferini yapan uçağın dün akşam Esenboğa'ya indirilmesi üzerine saatler süren aramalarda neye ulaşıldığını ve istihbaratın nereden geldiğini sorması üzerine Başbakan Erdoğan şunları söyledi:


"Bildiğiniz gibi dün aşkam saatleri sırasında bu olay cereyan etti. Ve uçak yerel saat itibariyle 17.10 Esenboğa'ya inişe razı oldu. Tabii bu inişi yaptıktan sonra da ilgili birimlerimiz devreye girdi ve kendilerine terminal binalarımızda istirahat etme imkanı hazırlandı. Tedbirler buna göre alındı.


Fakat içeriden birkaç kişi çıktı fakat bir grup çıkmadı, daha sonra çıkanlar da tekrar uçağa döndüler. Ve kendilerine uçakta her türlü ihtiyaçları giderilmek suretiyle, yemek vesaire içecek hepsi muntazaman verildi. Bunun yanında içeride herhangi bir sağlık noktasında sıkıntı olur diye bu tür tedbirler zaten alınmıştı. Bununla ilgili olarak da yine içeriye doktor falan gönderildi. Zaten böyle bir sıkıntı söz konusu değil ama biz ne olur olmaz diye bu tedbiri elden bırakmadık.


Zaten bu konuda havaalanlarının bu konudaki mükemmiliyeti ortadadır. Türk Hava Yolları'nın bu konuda zaten bir sıkıntısı yok. Devlet Hava Meydanlarımızın bu konuda zaten bir sıkıntısı yok. Tabii gelen ihbar üzerine oradaki araştırmalar yapıldı. Görüldü ki içeride maalesef bu tür malzemeler var. Bu malzemelerle ilgili olarak çalışmalar yapıldı ve bunlar tutanaklarla tespit edilmek suretiyle, bu araştırma yapıldı. Ve bu araştırmalar yapıldıktan sonra da bunlara el konmak suretiyle; bunlar bizim ilgili bu noktadaki birimlerimize gönderildi ki bunların neler olduğu noktasındaki çalışmaları o birimlerimiz yapıyor.


Ve tabii gerek gönderilen yer, gerekse gönderen yer bunların hepsi belli. Ve konuyla ilgili olarak da bu açıklamaları ilgili birimlerimize yaptık. Fakat ben burada özellikle bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum, burası çünkü önem arz ediyor, o da şudur: Yolcu uçaklarıyla herhalükarda asla bu tür savunma sanayine ait veyahut da silah, mühimmat, araç-gereç hiçbir malzeme taşınamaz. Bu uluslararası anlaşmaların gereğidir. Tabi hava sahamızdan böyle bir şeyin geçmesine yönelik de, bu bilginin bu tür bir bir iznin ve yolcu uçağıyla böyle bir şeyin yapılması zaten uluslararası uçuşlara da aykırıdır.


Hatta hatta ben işi biraz daha ileriye götüreceğim; toplu miktarda çakı bile götüremezsiniz. Bu bile yasaktır. Ama burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir. Rusya'dan bizim Makine Kimya Endüstrimizin muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen bunlar, araç-gereç, mühimmattır. Ve şuanda bunlar bizim ilgili birimlerimizde dediğim gibi incelemesi devam etmektedir. Daha sonra da gerekli açıklama gerekli olduğunda açıklanacaktır.


El konulduktan sonra bunların hepsi tutanaklarla tespit edilmiştir ve uçak yolcularıyla beraber yaklaşık 9 saatlik bir Esenboğa'daki alıkonulmadan sonra tekar kendi güzergahında yolcularıyla birlikte kendi yoluna devam etmiştir. İhbar noktasında takdir edersiniz ki bu tür kuruluşlar, neresi ihbar etti, bunlar açıklanmaz. Bunu da artık sizin anlayışınıza bırakıyorum."


"PUTİN'İN ZİYARETİ İPTAL ETMESİ, 4 GÜN ÖNCE MUTABIK KALDIĞIMIZ BİR KONUDUR"


Başbakan Erdoğan, başka bir gazetecinin ise, Rus makamlarının ayrıntılı açıklama istediği yönünde haberler olduğunu ve ayrıca Suriye'nin de Türkiye'yi korsanlıkla suçladığını, Putin'in de Türkiye ziyaretini iptal etmesini buna bağlayanların olduğunu hatırlatması üzerine şunları kaydetti:


"Sayın Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret, bir defa bizim 4 gün önce yaptığımız telefon görüşmesinde zaten mutabık kaldığmız bir konudur. Ve tarihini birlikte, diplomatik çevrelerimiz 3 Aralık olarak o görüşmemizden sonra belirlemişlerdir. Ve bu görüşmeyi kendileriyle yaptık. Yaklaşık 45 dakikalık bir görüşmeydi. Ve o görüşme neticesinde de bunun 3 Aralık'ta yapılması konusu Dışişleri yetkililerimiz tarafından bugün sanıyorum saat 15.00 gibi açıklanmış olması gerekiyor, açıklanmıştır.


Olayın bununla hiçbir alakası yok. Bunları birbirine hiç karıştırmayalım. Bunlar farklı şeyler. Fakat açıklamanın istenmesi hususunda ise zaten ne gönderildi, bunların hepsi ilgili birim tarafından da bilinmektedir. Bunu da ben sizlere az önce ifade ettim. Yani Rusya'nın silah ve mühimmat, askeri malzeme ihracatını yapan ajansı, yani bizim Makine Kimya Endüstrisi gibi Rusya'daki bir bürodan, ofisten veya bir kurumdan nasıl dersiniz bilmiyorum; onun gönderdiği, ihraç ettiği ürünler bunlar. Ve aracı firma da, artık firma demiyorum çünkü bakanlık alıyor, bu da oradaki Suriye Milli Savunma Bakanlığı...Artık bunların neler olabileceğini de sizler tahmin edin. Anlayın ve şuanda da bu tür malzemeler el konulmuştur. Bunlar da şuanda bizim ilgili birimlerimizdedir ve üzerlerindeki çalışmalar da devam etmektedir." İHA

Editör: TE Bilisim