Ramazan ayının ardından gelen bayram coşkusuyla birlikte beslenme düzeninde ani değişiklikler yapmanın sağlık açısından riskler taşıdığı belirtildi. Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, 1 aylık oruç sürecinin ardından 3 öğün beslenmeye doğrudan geçişin vücut için olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

YAVAŞ GEÇİŞ VURGUSU

Yeşilyaprak, bireylerin normal beslenme düzenlerine kademeli bir geçiş yapmaları gerektiğini vurgulayarak, "Öncelikle 2 ana öğün ve 1 ara öğün şeklinde bir beslenme planı izlenebilir. Daha sonra kademeli olarak 3 ana öğüne geçiş yapılabilir. Kişi, normalde 2 öğün tüketirken aniden 3 öğüne geçerse ve öğün saatleri değişirse, hazımsızlık, yorgunluk, kabızlık, yüksek tansiyon ve kan şekeri yükselmesi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu durum damar sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Bu tür olumsuzluklardan korunmanın en etkili yolu, yavaş yavaş ve dengeli bir beslenme düzenine adapte olmaktır." şeklinde konuştu.

Sila

Bebeklere Soğan Ne Zaman Verilir? Ay Ay Beslenme Rehberi Bebeklere Soğan Ne Zaman Verilir? Ay Ay Beslenme Rehberi

TATLILARIN TÜKETİMİNE DİKKAT

Ramazan Bayramı'nda tatlı ikramlarının sıklıkla yapıldığına işaret eden Dyt. Yeşilyaprak, tatlı tüketiminde de kontrollü olunması gerektiğini ifade etti. Kişilerin her tatlıya 'evet' dememesi gerektiğinin altını çizen uzman, tüketilen tatlıların da yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmesini önerdi.

DÜŞÜK KARBONHİDRATLI SEÇENEKLER ÖNEMLİ

Bayram sofralarında öğün seçimlerinin önemine değinen Yeşilyaprak, özellikle öğle öğünlerinde hafif seçeneklerin tercih edilmesinin faydalı olacağını belirtti. "Öğle yemeği için bir ara öğün veya hafif bir atıştırmalık yeterli olabilir. Sabah kahvaltılarında ağır kızartmalar, bal, reçel veya pekmez gibi şeker oranı yüksek gıdaların aşırı tüketilmesi, öğle ve akşam öğünlerinde de yoğun karbonhidrat alımıyla birleştiğinde kan şekerinde ani yükselmelere yol açabilir. Bu durum sağlığımız için risk oluşturabilir. Akşam öğünlerinde mümkün olduğunca düşük karbonhidratlı besinler tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Örneğin, kişi hem çorba hem de bulgur pilavı tüketmek yerine, bir karbonhidrat kaynağı seçerek hem kilo alımını önleyebilir hem de sindirim problemlerinin önüne geçebilir." dedi.

Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı sonrası sağlıklı bir beslenme düzenine geçişin önemini vurgulayarak, bireyleri bu konuda bilinçli olmaya davet etti.