Yapımına yaklaşık 2,5 yıl önce başlanan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin (ADSM) hizmet binası tam bir hastane görünümü kazanarak, geçen hafta sonu itibariyle hizmet vermeye başladı.

Yavuz Selim Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerindeki eski adıyla Şehit Azmi Akyüz Havaalanı’na inşa edilen bina Türkiye’nin en modern diş hastanesi unvanını da alıyor


Halen Kahramanmaraş AGSM Başhekimliği görevini sürdüren Dt. Sıtkı Güvenç’in İl Sağlık Müdür Vekilliği döneminde temeli atılan ve tamamen merkezin döner sermaye sistemi ile finanse edilen hizmet binası, Türkiye’nin en modern diş hastanesi unvanına hak kazandı.

Kahramanmaraş’ta yapımına 2007 yılı sonunda başlanan ADSM’nin Yavuz Selim Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde bulunan ve halk arasında “Şehit Azmi Akyüz Havaalanı” diye bilinen bölgeye inşaa edildi.

ADSM’nin yeni hizmet binası, 10 Temmuz 2010 tarihinde hizmet vermeye başladı. Merkezin Yörükselim Mahallesi Hastane Caddesi 9. Sokak’ta bulunan hizmet binasından yeni binasına taşınması başhekim Sıtkı Güvenç’in kontrolünde ve gözetiminde hafta sonunda gerçekleştirilerek tamamlandı.

Türkiye’de kendi döner sermayesinden elde edilen kaynaklarla yapılan ilk bina olma özelliğine sahip olan ADSM’nin yeni hizmet binasında bir yandan taşınma işlemleri yapılırken, bir yandan da hasta kabulü gerçekleştirildi.

Gazi Mustafa Kuşçu Caddesi yanındaki eski hizmet binasında asılan “Taşınıyoruz, 10 Temmuz 2010 Cumartesi gününden itibaren yeni hizmet binamızda hizmet vereceğiz” ifadesi ile buraya yönlenen hastalara da hafta sonu nöbetçi hekimi tarafından gerekli müdahaleler yapıldı.

Bir bodrum, bir giriş, iki hizmet katı ve bir de sosyal kat olmak üzere toplam 5 kattan oluşan ADSM’nin yeni hizmet binasında mevcut 60 hekimin çalışabileceği poliklinik odasının yanı sıra, gerektiğinde 12 odanın daha poliklinik haline dönüştürülebileceği ifade edildi. Yaklaşık olarak 7,7 milyon liraya mal olduğu tahmin edilen merkez 60 ünite kapasitesiyle inşa edildi. İlk etapta 45 ünite hizmet verecek. Yeni hizmet binasının bazı ilkleri daha var.

Cerrahi bölüm yeni bina ile hizmete açılacak ve diş konusunda da ameliyatlar yapılabilecek. Bir başka yenilik ise spastik olan hastaların diş sağlığı hizmeti alabilmesi için yapılıyor. Yani artık Kahramanmaraş’ta spastik hastası olan çocuklarda diş sağlığından yararlanacaklar.

45 DOKTOR BULUNUYOR

Şu anda Kahramanmaraş ADSM’de 45 doktor görev yapıyor. Yeni hizmet binasıyla birlikte doktor sayısında da artış olması bekleniyor. Yeni kadrolar aktarılacak. Eski hizmet binasında günlük olarak 650 civarı hasta kabul eden ADSM’de ciddi yoğunluk yaşanıyordu ve yeterli hizmet alanı bulunmuyordu. Özellikle araç parkı konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanan Yörükselim Mahallesindeki ADSM’nin hizmet binasının aksine, yeni binada bazı bölümler yeni makinelere ve cihazlara da kavuştu. Poliklinik odaları yeni baştan teşrif edildi. Bilgisayarlar, masalar, dolaplar yeniden alındı.

ADSM Başhekimi Dr. Sıtkı Güvenç şöyle konuştu: “Eski binanın ihtiyaca cevap vermemesi üzerine döner sermaye kaynaklarından yapılmak üzere yatırım programına alınarak; Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüğü elemanları ile diş hekimlerinin günlerce birlikte çalışması sonucu Türkiye'de ilk defa Ağız Diş Sağlığı Merkezi Projesi çizilmiş ve daha sonra da 2007 yılı Eylül ayında temelini atmıştık. 2010 yılı içinde bitirilmesini planladığımız merkezimizde 10 Temmuz 2010 tarihi itibariyle hasta kabulüne başladı. Yoğun bir hafta sonu yaşıyoruz. Taşınma işlemi kolay olmuyor. Personel kendilerine bildirilen saatte gelerek yerleşime yardımcı oluyor. Merkezimizin hizmete girmesi ile birlikte şehrimizde bir ihtiyaç daha giderilmiş oldu. Bu hizmetin getirilmesinden dolayı, bu hizmetin getirilmesinin şahsıma nasip olmasından dolayı çok mutluyum.”

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Sıtkı Güvenç, Türkiye'de ilk defa bir hastanenin döner sermayesi ile yeni bir hastane yapıldığını ifade etti. ADSM’nin toplam 30 bin metre kare alan üzerine kurulduğunu ve kapalı alanın 7 bin 500 metre kare olduğunu belirten Güvenç, merkezin toplam maliyeti hakkında bilgi vermezken tahminlere göre 8 milyon liraya yakın bir harcama yapıldı.

ADSM’nin en son teknoloji ile donatılacağını ve 75 üniteye kadar çıkılabileceğini vurgulayan Güvenç, yine Türkiye'de ilk kez bir diş merkezinde her doktora bir oda planlandığını bildirdi.

Merkezin sadece Kahramanmaraş'a değil bölgeye de hizmet edeceğini anımsatan başhekim Güvenç, “Gerçekten tamamlandığında hastanemiz şehrimizde büyük bir boşluğu gidermiş olacak. Mevcut hastanemiz fiziksel olarak yeterli olmuyordu. İnşallah diş sağlığı açısından sorumumuz kalmayacak” dedi. (Akif Arslan / Akşam Postası / www.kanal46.com)

Editör: TE Bilisim