Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Ali Düzkale, Domuz Gribi ile ilgili yapılan olumsuz kampanyaların ve tartışmaların dikkate alınmamasını istedi.

Aşının koruyucu özelliği olduğunu vurgulayan Düzkale, "A/H1N1 virüsünden ölenlerin oranı ancak binde 3-5 seviyesinde. Oysa bildiğimiz mevsim gribinde bu oran binde biri bulmaktadır. Aşıya bağlı nörolojik yan etkilerin, hastalıkların görülme oranı ise yüz binde 1-2'dir. Aşı hakkında yapılan olumsuz kampanyalar ve tartışmalar dikkate alınmamalı." dedi.

Düzkale, Kahramanmaraş'ta da hastalığın yaygın bir şekilde görülme ihtimaline karşı, anne ve babaların çocuklarını korumasız bırakmaması gerektiğini kaydetti.

Domuz gribinden korunmak için alınacak önlemleri de sıralayan Düzkale, şu ifadelere yer verdi: "Hastalıktan korunmak için tokalaşma ve kucaklaşmadan kaçınılmalı. Kapı kolları, asansör düğmeleri, para ile temas ve toplu taşıma araçlarına bindikten sonra eller iyice sabunlu suyla yıkanmalı. Su ve sabuna ulaşılamazsa alkollü temizleyiciler kullanılmalıdır. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalıdır. Cansız yüzeylerin çamaşır suyuyla silinmesi yeterlidir. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun kapatılmalıdır. Kullanılan mendiller hemen çöpe atılmalıdır. Eller ağız ve buruna götürülmemelidir, Virüs bu yolla yayılabilir. Hastalardan uzak durulmalı, hastalanınca vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır." (CİHAN)