MHP Kahramanmaraş Milletvekili M. Akif Paksoy, uzun süredir Kahramanmaraş’ta tartışılan “Kahramanmaraş Devlet Hastanesi ve Yenişehir Devlet Hastanesi’nin, Karacasu’da yapılan 400 yataklı yeni hastaneye taşınacak mı?” sorusuna en yetkili ağızdan cevap aldı.

Paksoy, geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Genel Kuruluna verdiği soru önergesinin cevabını aldı.

Paksoy, “hastanelerin taşınıp taşınmayacağı, taşınacaksa yerlerinin TOKİ’ye mi verileceğini yoksa başka bir hizmette mi kullanılacağı, Kahramanmaraş’ta kişi başına düşen yatak ve uzman sayısı bakımından Türkiye sıralamasında Kahramanmaraş’ın kaçıncı olduğu?” sorularına cevap istedi.

Paksoy’un soru önergesini cevaplayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kahramanmaraş merkezde faaliyet gösteren Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’sinin (KMDH) yeni binası hariç diğer bölümlerinin ve Yenişehir Devlet Hastanesi’nin (YDH) tümüyle, yeni yapılan 400 yataklı hastane bünyesine kaydırılacağını ifade etti.

Bakan Akdağ’ın bu cevabı halk arasında da tedirginlik meydana getirdi. Vatandaşların görüşü ise, 150 yataklı hastane dışında tüm hastane teşkilatının Karacasu bölgesine taşınmasıyla, özellikle durumu iyi olmayan vatandaşların merkezde kalan 150 yataklı hastaneyi dolduracağı yönünde belirginleşiyor.

İŞTE PAKSOY’UN SAĞLIK ALANIYLA İLGİLİ SORULARI VE BAKAN AKDAĞ’IN CEVAPLARI

SORU 1- Tarafıma ulaşan bilgilere ve ilaveten Kahramanmaraş medyasında yer alan haberlere göre halen inşaatı devam eden 400 yataklı Bölge Hastanesi hizmete açıldığında Kahramanmaraş Devlet Hastanesi ve SSK’dan devralınan Yenişehir Devlet Hastanesinin kapatılacağı ifade edilmektedir. Bu husus doğru mudur? Doğruysa kapatılma işlemi ne zaman gerçekleştirilecektir. Bu konuyla ilgili olarak Kahramanmaraş kamuoyu ne zaman bilgilendirilecektir?

SORU 2- Bu kapatılma işlemi gerçekleştiği takdirde anılan hastanelerin arsaları veya binaları hangi amaçla kullanılacaktır? Buraların TOKİ’ye tahsis edileceği/edildiği iddiası doğru mudur? Doğruysa şehir merkezindeki 30 dönümlük arsası olan bu yerlerin hangi gerekçeyle TOKİ lehine tasarrufta bulunulma ihtiyacı duyulmuştur? TOKİ bu arsaları hangi amaçla kullanacaktır? Veya satacak mıdır? Satacaksa kime satacaktır?

SORU 3- Şu anda Kahramanmaraş Devlet Hastanesinin ve Yenişehir Devlet Hastanesinin 550 yatak kapasitesinin bulunduğu dile getirilmektedir. İki hastanenin toplam yatak kapasitesi kaçtır? İddialar ve tarafıma ulaşan haberlerde bu iki hastane kapatılacağı sadece Kahramanmaraş Devlet Hastanesinde 150 yataklı yeni yapılan bölümün hizmet vereceği belirtilmektedir. Bu hususun doğruluk derecesi nedir?

CEVAPLAR 1, 2 ve 3- Kahramanmaraş il merkezinde 515 yataklı Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, 200 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve 150 yataklı Yenişehir Devlet Hastanesi olmak üzere toplam 865 yataklı 3 hastanemiz bulunmaktadır.

Kahramanmaraş ilimize; içerisinde tuvaleti ve duşu olan 80 adet 2 kişilik, 240 adet 1 kişilik hasta yatak odası, 104 adet poliklinik odası, 18 ameliyathanesi, 62 yoğun bakım yatağı, 6 yanık yatağı, 10 yeni doğan yoğun bakım yatağı (toplam 478 yatak), 300 araçlık kapalı, 700 araçlık açık otoparkı olan bir hastane yapılmaktadır. Modüler sistemde yapılan bu hastanenin tek kişilik hasta odaları gerektiğinde iki kişilik olabilecek kapasitede yapıldığından, yatak sayısı arttırılabilecektir. Halen Devlet Hastanesinde ve Yenişehir Devlet Hastanesinde yatak başına 52 m2 düşmekte ve odalar koğuş şeklindedir. Yeni yapılan hastanede ise tüm mekânlarda olduğu gibi hasta odalarında da içinde tuvaleti, banyosu, buzdolabı, televizyonu bulunan bir veya iki kişilik konforlu mekanlar oluşturulacaktır. Tüm bu imkânların oluşturulabilmesi için yatak başına 163 m2 alan olacak şekilde planlanmıştır.

Yapımı devam eden ve fiziki gerçekleşmesi % 75 civarında olan bu Bölge Hastanesi tamamlandığında Kahramanmaraş Devlet Hastanesi yeni yapılan hastaneye taşınacaktır. İki ayrı hastane binası olarak kullanılan Kahramanmaraş Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin iyi durumda olan binaları kadın doğum ve çocuk hizmetleri, genel acil servis ve günübirlik hastane hizmetlerinin verildiği bir yapı haline getirilecek ve 400 yataklı olarak hizmete devam edecektir.

1973 yılında yapılan Yenişehir Devlet Hastanesi binasında bulunan 81 hasta odasından sadece bir tanesi nitelikli olarak kabul ettiğimiz tuvaleti ve duşu olan bir veya iki kişilik hasta odasıdır. Hastanenin şehir içinde sıkışmış olması ve hastane arsasının küçük ve genişlemeye müsait olmaması nedeniyle nitelikli hale getirilme imkânı yoktur. Bu hastanenin yeni yapılan Bölge Hastanesine taşınması planlanmaktadır.

SORU 4- Kahramanmaraş 500 bini il merkezinde olmak üzere 1 milyondan fazla nüfusu olan bir kentimizdir. Kahramanmaraş nüfus büyüklüğü esas alındığı takdirde diğer illerimizle kıyaslandığında bin kişiye düşen yatak sayısı bakımından 81 ilimiz arasında kaçıncı sıradadır?

CEVAP 4- istatistikî olarak yatak sayılan 10 bin kişiye düşen yatak sayısı üzerinden hesaplanmaktadır. Bakanlığımız hastaneleri açısından Kahramanmaraş ilimizde 10 bin kişiye 14 yatak düşmektedir. Türkiye ortalamasında 10 bin kişiye düşen yatak sayısı ise 17’dir.

10 bin kişiye düşen yatak bakımından küçükten büyüğe doğru sıralandığında,
Kahramanmaraş ilimiz 23. sıradadır.

SORU 5- Ayrıca Kahramanmaraş bin kişiye düşen doktor ve sağlık personeli açısından nüfus büyüdüğü de göz önüne alınarak 81 ilimiz arasında kaçıncı sıradadır. 81 ilimiz için bin kişiye düşen yatak sayısı, doktor ve sağlık personeli sayısını ayrı ayrı verir misiniz?

CEVAP 5- 10 bin kişiye düşen yatak, doktor ve sağlık personeli sayısına ilişkin tablo ilişikte sunulmaktadır. (10 bin kişiye düşen yatak sayısı bakımından küçükten büyüğe doğru Türkiye’de 23. sıradayız. Kişi Başına düşen uzman personel sayısı bakımından Türkiye’de 72. sıradayız.)-(Veriler Sağlık Bakanlığına mensup kurum ve personele göre yazılmıştır)

SORU 6- 400 yataklı Bölge Hastanesi hizmete açıldığında, halen hizmet veren ve konumları itibariyle ulaşılabilirlikleri çok kolay olan iki hastanenin kapatılarak 400 yatağın iptal edilmesi vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanma noktasında eski durumdan nasıl bir farklılık/iyileştirme oluşturacaktır?

CEVAP 6- Kahramanmaraş il merkezinde halen 865 yatak kapasiteli 3 hastane faaliyet göstermektedir. Bu üç hastaneden Kahramanmaraş Devlet Hastanesinde bulunan 199 hasta odasından 88’i, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde bulunan 49 hasta odasından 2’si ve Yenişehir Devlet Hastanesinde bulunan 81 hasta odasından 1 tanesi niteliklidir.

Yeni yapılan toplam 478 yataklı hastanenin tamamlanması ile iki ayrı hastane binası olarak kullanılan Kahramanmaraş Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin iyi durumda olan binaları Kadın Doğum ve Çocuk Hizmetleri, Genel Acil Servis ve günübirlik hastane hizmetlerinin verileceği bir yapı haline getirilecektir. Bu iki hastanenin 400 yataklı olarak hizmete devam etmesi ve yatırım programında yer alan 100 yataklı Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesinin de hizmete girmesi ile Kahramanmaraş ilimizdeki hasta yatağı sayımız 865’ten 978’e çıkarılmış ve hasta Odalarının tamamı nitelikli yatak haline getirilmiş olacaktır.”

GAZETECİ-YAZAR MEHMET TAŞ’IN DEDİKLERİ AYNEN ÇIKTI

Paksoy’un soru önergesine Bakan’dan aldığı bu cevaplar akıllara deneyimli gazeteci-yazar Mehmet Taş başta olmak üzere bazı gazetecilerin yaz aylarında gündeme getirdiği; “Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’nin yeni acil binası hariç geriye kalan binaları ile Yenişehir Devlet Hastanesi yıkılacak ve hatta YDH’nin arsasının TOKİ’ye verilmesi yönünde prensipte anlaşmaya bile varıldığı yönünde duyumlar aldık” şeklindeki iddiası ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Dr. Cafer Tatlıbal’ın TV’de katıldığı bir program sırasında sarf ettiği “Bakan ve Başbakan benim arkadaşım. Benden habersiz bir şey yapmazlar. Şu anda böyle bir şey yok, nereden çıkarıyorsunuz bunu?” şeklindeki sözleri geldi.

Zaman içerisinde kimin haklı çıktığının yorumunu ise Bakan Akdağ’nın soru önergesine verdiği cevaplar ışığında değerli kamuoyuna bırakıyoruz. (www.kanal46.com)
Editör: TE Bilisim