Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kahramanmaraş Tabip Odası (KTO) tarafından yapılan açıklamada; Kahramanmaraş Devlet Hastanesi hekim ve çalışanlarına maaşların bir gün gecikmeli olarak ödenmesine tepki gösterilerek konu hakkında personele tatmin edici bir açıklamada bulunulmadığı bildirildi.

KTO açıklamasında ayrıca; “Sağlık Bakanlığınca çıkarılan Tam Gün yasasının en önemli öğesi olan Döner Sermaye Sabit Ödemesi’nin henüz ilk ayında Kahramanmaraş’ta ödenememesi, kanunun uygulanabilirliğine yönelik büyük bir ihmalkârlık ve engellemedir” denildi.

Yönetim Kurulu Başkanlığını Uzm. Dr. İrfan Karatutlu’nun yaptığı Tabip Odası’nın sert ifadelerle dolu yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Bilindiği üzere kısaca “ tam gün “ olarak adlandırılan 5947 sayılı kanun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümleri hariç 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun uyarınca hekimlere "Döner Sermaye Sabit Ödemesi" adı altında bir ödeme öngörülmüştür. Kısaca DSSÖ olarak adlandırılan bu ödemeler kanun gereği maaş statüsünde; devletin derhal ödemesi gereken ücretlerdir. Nitekim Sağlık Bakanlığı konunun önemine binaen 02 Ağustos 2010 tarih ve 2010/53 sayılı genelge ile ödemelerin nasıl yapılacağı konusunda açıklayıcı bir genelge yayınlamıştır.

İlgili genelgede açıkça ilk DSSÖ 15 Ağustos 2010 da yapılacaktır diye emir verilmiştir. Ayrıca kanunun yürürlüğe tarihten itibaren tahakkuk eden 16 günlük DSSÖ’nün de derhal ödenmesini emredilmiştir.

Ama maalesef 02.08.2010 tarihinde çıkan Sağlık Bakanlığı genelgesi Kahramanmaraş Sağlık Müdürlüğü’nce kamuoyuna herhangi bir sebep açıklanmadan Kahramanmaraş’ da uygulanmamıştır. Bırakın Döner Sermaye Sabit Ödemesi’ni, hekimlerimiz derhal ödenmesi gereken 16 günlük farkı bile hâlâ alamamıştır.

Sağlık Bakanlığınca çıkarılan Tam gün yasasının en önemli öğesi olan Döner Sermaye Sabit Ödemesi’nin henüz ilk ayında Kahramanmaraş’ta ödenememesi, kanunun uygulanabilirliğine yönelik büyük bir ihmalkârlık ve engellemedir.

Yine Kahramanmaraş Devlet Hastanesi hekim ve çalışanlarına 15.08.2010 tarihinde ödenmesi gereken maaşların, 16.08.2010 tarihi saat 9.00’da gecikmeli olarak ödenmesi konusuyla ilgili hekim ve çalışanlara tatmin edici açıklamalarda bulunulmamıştır.

Hekimlerin özlük hakları konusunda Kahramanmaraş Tabip Odası olarak gerekli hassasiyeti gösterirken, ilgililerin kendi tasarruflarındaki uygulamalarda devlet ciddiyetine uygun davranışlar göstermesi, olayın nedenleri hakkında mağduriyet yaşayanlara ve kamuoyuna gerekli açıklamaların yapılması gerektiği kanaatindeyiz…

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” (www.kanal46.com)