Mersin'in Silifke ilçesinde geçtiğimiz hafta sonu babası ile geçirdiği jet ski kazasında ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede tedavi altına alınan Aslı Tarım (20) kurtarılamadı. Ailesi tarafından bağışlanan genç kızın organları 3 hastaya hayat verdi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Aslı Tarım'ın, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde alınan böbrekleri Kahramanmaraş ve Kayseri'deki iki ayrı hastaya, kalbi ise Ankara'daki bir hastaya nakil edildi.

Mersin’den özel bir otomobille yola çıkarılan böbrekler çok hızlı bir şekilde öğle saatlerinde Kahramanmaraş’a getirilerek Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne teslim edildi. Polis telsizlerinden yapılan anonslarda ise organ taşıyan ve çok hızlı gitmekte olan otomobile geçişlerde yardımcı olunması istendi.

KSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yüzbaşıoğlu‘yla birlikte hastane girişinde organı karşılayanlar arasında yer alan ve bir hayli heyecanlı olduğu gözlenen 16 yaşındaki Zeynep Koca; “Gelen organın bana uygun olup olmadığını bilmiyorum. Bu böbrek bana nakledilirse çok sevineceğim” dedi. Serbest meslekle uğraştığını belirten baba Cuma Koca ise kızının 10 yıldır böbrek rahatsızlığı çektiğini ve son 10 aydır da rahatsızlığının arttığını belirterek; “Böbrek nakli için 4-5 ay önce başvurmuştuk. Doktorlar bizi arayınca da buraya geldik. Aslında ben Adana’da başvuru yapacaktım ancak burada daha çabuk bulunacağını söyleyince buraya başvurmuştum. Bu ikinci kez gelmesi. Yaklaşık 2 ay önce yine gelmiştik ancak böbrek uymadı. Eğer bu böbrek uyarsa çok sevineceğiz” diye konuştu.

Diğer böbrek bekleyen 20 yaşındaki genç kız Mehtap Uzunlu ise duygularını şöyle dile getirdi; “4 yıldan beri diyalize giriyorum. Organ nakli için birçok yere başvuru yapmıştım. Bugün gecede bir haber geldi ve çok sevindim. Bu böbreğin bana nakledilme şansı yüzde 100 olabilir veya hiç olmayabilir de. Bu organı bağışlayan aileye başsağlığı diliyorum. Böyle bu duyarlılık gösterdikleri için ayrıca teşekkür ederim. Bir hayat gitti ama karşısında kaç tane hayat kurtulacak.”

Polis eskortu eşliğinde gelen otomobili hastane bahçesinde karşılayan doktor Yüzbaşıoğlu ise sağ böbreğin Kahramanmaraş’a sol böbreğin ise Kayseri’ye gittiğini belirterek; “Mersin’den beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastadan böbrekler geldi. Biz hızlıca işlemlerini gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 6 saat içinde bu böbreği takacağız. Organ nakli için bekleyenlerden toplam 9 hastamızın doku tipi uydu. Bunlardan 4 tanesini çağırdık. Sonuçta bir hastamız yeni bir böbreğe kavuşacağız” diye konuştu.

KAZA NASIL OLDU?

Günübirlik tatil yapmak için kızı ile Silifke'nin Susanoğlu beldesine giden Mehmet Tarım, kiraladığı jet-ski ile denizde dolaşırken, kontrolü kaybederek, kıyıya yakın bir noktada demirlemiş vaziyette duran yata çarpmıştı.

Kazada baba Mehmet Tarım olay yerinde hayatını kaybetmiş, kızı Aslı Tarım ağır yaralı olarak Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmış ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamamıştı. (www.kanal46.com)

Editör: TE Bilisim