Son dönemde ilaç fiyatlarında yaşanan kriz, giderek daha büyük boyutlara ulaşıyor.

Özellikle 100'den fazla ilaçta ödenen fiyat farklarındaki katlanarak artış, sağlık sektöründe endişe yaratıyor. Uzmanlara göre, bu artışın temel nedeni, bazı ilaç firmalarının yasal düzenlemelerde belirtilen kamu kurum iskontosu uygulamasını terk etmesi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sağlık Güvenlik Kurumu (SGK), geri ödeme listesinde yer alan ilaçlar için ilaç firmalarından indirim talep ediyor. Firmalar da bu indirimi yapmayı taahhüt ediyorlar ve bu uygulama mevzuat gereği zorunlu hale geliyor. Ancak yaklaşık 100 ilaçta ilaç firmaları, kamu kurum iskontosu uygulamasını artık gerçekleştirmiyorlar" şeklinde bilgi verdi.

ilac-fiyatlari

Özellikle kanser, epilepsi, göz ve tansiyon gibi kritik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarda fiyat artışı gözle görülür bir şekilde artarken, bu durum hastaları olumsuz etkiliyor. Üstelik, hastaların kullanabileceği eşdeğer ilaç alternatifleri de bulunmuyor.

TEK İLAÇTA FİYAT FARKI 500 LİRAYI BULUYOR

Arman Üney, örneklerle durumu açıkladı:

"Kronik bağırsak rahatsızlığı tedavisinde kullanılan bir ilaçta kutu başına 500 TL'ye varan fiyat farklarıyla karşılaşıyoruz. Hastalar, 3 ay boyunca 6 kutu kullanmak durumunda kaldığında, toplamda 3 bin TL'yi aşkın bir ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Üstelik bu ilaçların yerine geçebilecek alternatifler de bulunmuyor, yani hastalar fark ödemeden ilaç değiştiremiyorlar."

Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Panik yapmayın" diyerek açıkladı: Hasta yok! Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Panik yapmayın" diyerek açıkladı: Hasta yok!

Hastaların yaşadığı sıkıntılara eczacılar da tanıklık ediyor.

Eczacı Erdoğan Şatır, "Normal tansiyon ilaçlarında 300-400 TL gibi ciddi fiyat farkları görmeye başladık. Hastalar, kutu adetlerini düşürmeye çalışıyorlar; 'bir kutu alalım, önümüzdeki ay nasıl devam ederiz bakalım' diyorlar. Bu durum ciddi sorunlara yol açıyor, hatta ilaç alamayacak durumda olanlar da mevcut" şeklinde açıklamada bulundu.

Tüm bu gelişmeler, sağlık sektöründe ilaç krizinin artarak devam ettiğini gösteriyor.

Özellikle yaşamsal öneme sahip ilaçlara ulaşmakta güçlük çeken hastaların durumu endişe verici bir boyut kazanıyor.

Uzmanlar, ilaç firmalarının mevzuat gereğince indirim taahhütlerini yerine getirmesi ve alternatif ilaç seçeneklerinin sunulması gerektiğini vurguluyorlar.

(Kaynak: NTV)

Editör: İsa Aslantaş