ABD'li yüzücü Michael Phelps, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda 8. altın madalyasını kazanarak spor tarihinde aynı olimpiyatta en çok altın madalya elde eden sporcu ünvanını aldı.

Çin ve ABD rekabetine sahne olan Pekin Olimpiyatları'nda, ev sahibi Çin bugüne kadar 28'i altın 50 madalya ile zirvede kalmayı başarırken, ABD'ye en büyük katkıyı 8 altınla Michael Phelps yaptı. Spor otoriteleri, 'Phelps tek başına Çin'e rakip oldu' derken, ABD'nin şu ana kadar 17'si altın toplam 57 madalyası bulunuyor.

Phelps, Pekin Olimpiyatları'ndaki sekizinci ve son finaline, ABD 4x100 metre karışık bayrak takımıyla çıktı. Sırt üstünde Aaron Peirsol, kurbağalamada Brendan Hansen, serbestte Jason Lezak ve kelebekte Michael Phelps'in yarıştığı ABD takımı, 3 dakika 29.54 saniyelik dünya rekoru zamanıyla şampiyon oldu. ABD'nin birinciliği, Michael Phelps'e sekizinci altın madalyayı getirdi. 23 yaşındaki yüzücü, Mark Spitz'in 1972 Münih'te 7 altın madalyalık rekorunu kırarak aynı olimpiyatta en fazla altın kazanan sporcu ünvanını aldı.

Michael Phelps, yarıştan sonra yaptığı açıklamada, "İmkansız diye bir şey yoktur. Birçok kişi bunun başarılamayacağını söylüyordu ama gereken tek şey hayal gücü. Ben bunu öğrendim" dedi. Phelps, 8 altınından beşini bireysel, üçünü takım yarışlarında elde ederken, katıldığı sekiz finalin yedisinden dünya rekoru derecesi çıktı. Atina'daki altı birinciliğiyle birlikte toplam 14 olimpiyat altın madalyası bulunan Phelps, olimpiyatlarda dokuzar altın madalya kazanan Spitz, Carl Lewis, Paavo Nurmi ve Larysa Latynina'nın önünde açık ara bu alanda da birinci bulunuyor.

Olimpiyatların 10. gününde Çin 28'i altın toplam 50 madalya ile ilk sırada yer alırken, ABD ise 17'si altın 57 madalya ile ikinci sırada bulunuyor. Almanya ise 9'u altın 19 madalya ile üçüncü, Avustralya 8'i altın 29 madalya ile dördüncü sırada yer alıyor. Kore'nin ise 7'si altın 20 madalyası bulunuyor.