Kahramanmaraş spor camiasının yakından tanıdığı bir isim olan ve 12 yaşında başladığı futbol yaşantısında bugüne kadar sayısız başarılara imza atan, bu sektörde futbolculuktan teknik direktörlüğe kadar her kademede görev alan Fethi Çokkeser de edehaber.com yazar ailesine katıldı.

İlk yazısı www.edehaber.com'da yayımlanan Fethi Hoca; "Merhaba" başlığı altında aynen şunları yazdı:

Merhaba..

Dünyada sporun evrenselliği hep konuşuluyor. Ama sporun bir ahlâk ağacı olduğu çok bilinmemektedir.

İşte ilkokul çağında başlayan eğitim; spor sayesinde paylaşımcı, ailesine, milletine ve dünyaya faydalı sağlam karakterli nesil yetişecektir.

“ÇÜNKÜ AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR..” Sonradan verilmeye çalışılan ahlâki değerleri kabullenme az veya çok zordur.

Küçük yaşlarda başlayan eğitim-spor ikilisinin amacı; düzgün ahlâklı insanlardan oluşan yeni nesil toplum oluşturmaktır. Burada en büyük etken; bir başka deyimle “HAMURU EN İYİ YOĞURAN SPORDUR” çünkü; spor toplumsal açıdan insanları birbirine yaklaştırıcı ve bütünleştirici rol oynamaktadır.

Sporun birbirine bağlı halkaları şunlardır: SPORCU, ANTRENÖR, YÖNETİCİ, HAKEM, GÖRSEL VE YAZILI BASINDIR.

Bu halkaların tek ve ortak amacı; “İNSANLARIN RUHSAL VE BEDENSEL SAĞLIĞININ İYİLEŞMESİ OLDUĞU KADAR, VAR OLANIDA KORUMAKTIR.”

Bu zincirin halkaları olan antrenörlük mesleğini ben tam 18 senedir yapıyorum.

Ana hedeflerim yukarıdaki yazımda belirttiğim konulardır. İkinci büyük hedefim; benim mesleğim olan futbolda kendi şehrimin takımında (Kahramanmaraşspor’da) futbol takımının yüzde 70 veya yüzde 80’ini oluşturacak Kahramanmaraşlı olan futbolcular yetiştirmek ve oynatmaktır.

Geçmişte 1992- 97 yılları arasında Kahramanmaraşspor’daki antrenörlük çalışmamda bunları bir nebze başarmıştım. İlk 11’nde en az 7 ve 8 Kahramanmaraşlı oynamış ve başarılı olunmuştur.

Tabi en önemli konu öncelikle topluma AHLAKLI, KARAKTERLİ VE SORUMLULUK sahibi sporcu ve futbolcu yetiştirmektir. Benim için şu sözler çok önemlidir: YETENEKLER SİZİ BİR NOKTAYA TAŞIR KARAKTERSE SİZİ ZİRVEDE TUTAR!.

Ben bu yazı dizimde 38 senelik birikimlerimi bu şehrin hem sporcularına, hem antrenörlerine ve de yöneticilerine aktarmak istiyorum; “paylaşılmayan bilgi bilgi değildir.”

Amacım; “BAĞCIYI DÖVMEK DEĞİL ÜZÜM YEMEKTİR”

Bana bu teklifi sunan ve burada yazma fırsatını veren değerli basın mensubu arkadaşım ve dostum MUSTAFA ŞİRİN’e teşekkür ederim.

Görüşmek üzere…

Saygılarımla…

FETHİ ÇOKKESER
(GSM: 0.537 700 34 50)
(18.06.2008)


FETHİ ÇOKKESER’İ TANIYALIM

1960 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya gelen Fethi Çokkeser ilk ve orta okulun ardından Sanat Okulu Metal Bölümü’nden mezun oldu.

Sporla özellikle futbolla yakınlaşması küçük yaşlarda başladı. 1972 yılında henüz 12 yaşındayken Kahramanmaraşspor alt yapısına girdi.

1975’de büyüklerde oynamaya başladı. 1980’e kadar Kahramanmaraşspor’da amatör olarak futbol oynayan ve takım kaptanlığına kadar yükselen Çokkeser, 1982 – 83 sezonunda terfi liginde mücadele veren Kahramanmaraşspor kadrosunda yer aldı. Bir sezon sonra 1985 sonunda Bitlisspor’a transfer oldu.

2.Lig’e çıkan Bitlisspor’da 1 yıl daha oynayan Fethi Çokkeser yeniden Kahramanmaraşspor’a geldi. Ardından Pazarcık Aksuspor’a kiralık gitti. Takımı 1986’da 3.Lig’e çıktı. 1987’de 2.Lig’de mücadele veren Reyhanlıspor’da top koşturan Çokkeser, 1989’da ise 3.Lig’de yer alan Elbistanspor kadrosunda yer aldı ancak sakatlanmasından dolayı futbolculuğu bırakmak zorunda kaldı.

Fakat futboldan uzak kalamayan Fethi Çokkeser 1990 yılından itibaren antrenörlük yaşamına başladı. PTTspor ile Sağlıkspor’u amatör kümede şampiyon yaptı. 1992 – 93 sezonunda play – off şampiyonu olarak 3.Lig’den 2.Lig’e çıkan Kahramanmaraşspor’da antrenör olarak çalıştı. 1994 – 95 sezonunda 2.Lig’de oynayan Kahramanmaraşspor’da yardımcı hocalık yaptı. 1995 – 96’da yine aynı takımda antrenörlük görevinde bulunan Çokkeser, 1999’a kadar ise teknik adam olarak görev yaparak Kahramanmaraşspor’dan ayrıldı.

Telekomspor’u şampiyon yapan ve Kümbetspor ile Maraş Gençlikspor’u ise 2.Amatör’den 1.Amatör’e çıkartarak altyapı hocalığı görevinde de bulunan Fethi Çokkeser’in yurt dışı macerası ise 2006 yılında başladı. Fas’ın 6,5 milyon nüfuslu ilinin Tanger Takımı’nda 5 ay teknik menajer olarak çalışan ve 12. sırada aldığı takımı 6. sıraya yükselten Fethi Çokkeser, 2007’de de yine Fas’ın 2,5 milyon nüfuslu yerleşim biriminde Agadir’i 6 ay çalıştırdı. 2007 sonunda tekrar Türkiye’ye gelerek memleketi Kahramanmaraş’a döndü.

A Diploması’nı 2000 yılında Trabzon’da alan Fethi Çokkeser, Almanya’nın FC Köln takımında da 6 ay futbol eğitimi gördü. Hollanda’nın Amsterdam kentindeki Ajax Takımı’nda da 3 ay alt yapı eğitimi alan Fethi Çokkeser futbolu ve teknik adamlığı aşırı sevmesinin yanında sıkı disiplinli iş temposu ile tanınıyor.

Kahramanmaraşspor’da görev yaptığı dönemlerde Kahramanmaraşlı futbolculara ağırlık vermesi ile de tanınan Çokkeser, evli ve 3’ü kız 1’i erkek olmak üzere 4 çocuk babasıdır.

36 yıldır futbol dünyasının içerisinde bulunan ve yazma teklifimizi kırmayarak, bu bilgi ve tecrübesinin ışığında sporla ilgili görüş, düşünce ve önerilerini artık yazarak ta kamuoyuyla paylaşacak olan Fethi Hoca’ya aramıza ‘hoş geldin’ diyoruz.


Görüş ve yorumlarının büyük yankı yaparak ses getireceğine inandığımız Fethi Hoca bundan sonra www.edehaber.com’da...