“Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede, demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerinden söz etmek asla mümkün değildir. Türkiye'nin ve toplumun ilerlemesi ile demokratikleşmesi açısından büyük önem taşıyan bir günün, basından sansürün kaldırılışının 99. yıl dönümünü kutluyoruz.

24 Temmuz 1908, Türkiye için modern bir çağın başladığı, özgürlüklerin önünün açıldığı bir sürecin kilometre taşlarından biri olarak, kutlanılmaya değer ve kutlanılması hak edilmiş bir tarih olarak kabul edilmektedir.

Basın özgürlüğü; günümüz modern dünyasında bir iletişim hakkıdır. Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir. Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası belgelerde, özellikle Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda bu hak ve özgürlüklerin altı devamlı çizilmektedir.

Türkiye’de çağdaş anlamda bir demokrasinin yerleşmesi için, millet ve devlet olarak bunun gereklerini de yerine getirmek zorundayız. Tüm ülkelerin gelişme sürecinde karşılaşılan tartışmalar ve ortaya çıkan aksaklıklar doğal olarak ülkemizde de yaşanmaktadır. Ancak sağduyulu ve demokratik yaşamın kurallarına uygun biçimde yapılan bu tartışmalar, demokrasimizin gelişmesine de büyük katkıda bulunmaktadır. Bu duygu ve düşünceler ile basında sansürün kaldırılışının 99. yıl dönümünü ve özellikle Anadolu’da zorlu şartlar altında görev yapan basın camiasının GELENEKSEL GAZETECİLER GÜNÜ’nü can-ı yürekten kutluyorum.

Bu vesile ile 22 Temmuz 2007 erken genel seçiminde alınan sonuçların da Kahramanmaraşımıza ve Türkiyemize hayırlar getirmesini diliyor, işbaşına gelecek olan 60. hükümetin de başta yerel olmak üzere toplumun gözü, kulağı ve sesi olan basının sıkıntı, istek ve dileklerini dikkate almasını temenni ediyorum.”


YILMAZ AKÇAKALE
Yerel ve Ulusal Gazeteciler Derneği (YUGA-DER)
Yönetim Kurulu Başkanı