Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin (KKK) 9. Olağan Genel Kurul toplantısı bugün'olaylı ve tek adaylı olarak'gerçekleştirildi.


Mevcut başkan ve aynı zamanda Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın şirket elemanı olarak danışmanlığını yürütmekte olan Zeynep Arıkan, tek aday olarak katıldığı seçimde açık oylama sonucu koltuğunu korudu.


KKK Başkanlığı için aday olması beklenen gazeteci Yener Atlı ile kimya mühendisi Alâeddin Oruç, başkanlık seçiminin açık oylama ile yapılmasının demokrasi ile bağdaşmayacağını belirterek, üyelerin büyük çoğunluğunun ‘mecburen ve kerhen’ açık oylama için el kaldırmak zorunda kaldıklarını öne sürüp adaylıktan çekildiler.


Belediye hizmet binasındaki meclis salonunda gerçekleştirilen genel kurul toplantısına katılım ve ilgi hayli yüksek oldu. Kayıtlı 242 üyeden 160’ı salonda yerini alırken, saygı duruşu yapılmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile genel kurul toplantısı başladı.


Tüzük gereği KKK Başkanı Zeynep Arıkan’ın teklifinin oylanarak kabul edilmesi ile divan başkanlığına İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, kâtip üyeliklere ise Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı ile DOĞAKA Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı getirildi.


2009 yılından bu yana KKK Başkanlığını yürütmekte olan Zeynep Arıkan, yaptığı konuşmada ilk olarak Kent Konseylerinin kuruluş ve görevlerinin belirtildiği yasadan bahsetti. Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin 2007 yılında kurulduğunu hatırlatan Arıkan; “Kent konseyleri sivil toplum örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının ortak paydası, sesi ve çatısıdırlar. Ve yeni Kent konseyleri seçilmiş ve atanmış idarecilerle beraber ortak bir yönetişim anlayışı ile bulundukları şehrin yönetiminde rol alırlar” dedi.


ZEYNEP ARIKAN ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERDİ


Başbakan Erdoğan’ın vefat eden annesinin İstanbul’daki cenazesine katılması nedeni ile Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın hazır bulunamadığı genel kurulda Zeynep Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü:


“Kurulduktan sonra bir şekilde belediyelerce tanınmazsanız hareket alanınız olmaz ve hiçbir şekilde faaliyet gösteremezsiniz ya da kendinize başka kaynaklar bulmak zorundasınız. Şu anda burada bulunan siz değerli sivil toplum temsilcileri kaynak bulmanın ne kadar zor olduğunu en az benim kadar bilirsiniz. Şunu da söyleyeyim bugün burada seçilecek olan Kent Konseyi başkanı da yürütme kurulu da kim olursa olsun belediye ve belediye başkanı ile koordineli çalışmak zorunda. Bu, Türkiye’deki tüm Kent Konseylerinde böyle. Ve bugün bu genel çerçeveyi özele indirdiğimizde ben rahatlıkta yürütme kurulu arkadaşlarım adına da söyleyebilirim ki; Kahramanmaraş Kent Konseyi müdahale edilmeyen, tam bir serbesti içinde hareket eden güdümsüz ama Kahramanmaraş Belediyesi’nden de tam destek alan bir Kent Konseyi. Bunun aksini iddia edenler gerçek anlamda tam bir yanılgı içindeler.”


YÜRÜTME KURULU’NUN SEÇİMİ GİZLİ OYLA YAPILDI


Kent Konseyi genel sekreterinin faaliyet raporunu okuması ve raporun oylanarak kabul edilmesinin ardından Yürütme Kurulu seçimlerine geçildi.


Yürütme Kurulu’na aday olarak 23 genel kurul üyesi ismini şu şekilde yazdırdı:


Erol Tanış, Mustafa Taşlıyan, Süleyman Erayman, Salih Paksoy, Şevket Yeşilördek, Cafer Tepe, Adnan Alagöz, Mehmet Doba, M. Yusuf Bülbül, Tuncay Kazancı, İbrahim Halil Yılmazoğlu, Alpagu İlter, Kibar Özdemir, Atilla Erimhan, Şaban Uçar, Mehmet Budak, Mahir Keçe, Ahmet Yavuz, Akın Ozan, Fatih Nalbantbaşı, Akif Arslan, Gökhan Gökşen ve Murat Devrek.


15 KİŞİLİK YENİ YÜRÜTME KURULU BELLİ OLDU


Genel kurul üyelerinin ‘gizli oy, açık tasnif’ şeklindeki oylamayı kabul etmesinin ardından seçimlere geçildi. 163 üyenin oy kullandığı, 158’inin geçerli, 5’inin de geçersiz sayıldığı seçim sonucunda aldıkları oylar ile şu isimler 15 kişiye çıkartılan Yürütme Kurulu’nun üyesi oldu:


Gökhan Gökşen 121 oy, Murat Devrek 111 oy, Tuncay Kazancı 111 oy, Süleyman Erayman 109 oy, Yusuf Bülbül 106 oy, Adnan Alagöz 106 oy, Cafer Tepe 101 oy, Mustafa Taşlıyan 101 oy, Salih Paksoy 94 oy, Mehmet Doba 91 oy, Şevket Yeşilördek 88 oy, Mahir Keçe 83 oy, Atilla Kerimhan 80 oy, Kibar Özdemir 74 oy, Şaban Uçar 60 oy.


BAŞKANLIK SEÇİMİ AÇIK  OYLA OLUNCA 2 ADAY ÇEKİLDİ


Genel kurulda Kent Konseyi Başkanlık seçimine geçildiğinde gizli ya da açık oylama tercihi, üyelere açık olarak soruldu. Çoğunluğun ‘açık oylama’yı tercih etmesi üzerine daha önceki basın açıklamalarında dile getirdiği gibi aday olması beklenen gazeteci Yener Atlı, üyelerin birçoğunun ‘mecburen ya da kerhen’ açık oylama istemek zorunda kaldıklarını bu durumun ise demokrasi ile bağdaşmayacağını öne sürerek adaylıktan çekildi. Atlı şunları söyledi: 


“Ben öncelikle şunu belirtmek isterim ki; genel kurulun bu kararına kendi adıma saygı duyuyorum. Herkese çok teşekkür ediyorum. Ama bu başta Sayın Başbakan’ın demokrasi görüşlerine yani yaşadığımız 2011 yılında, bu yapılan çağa da uygun değildir, çağ dışıdır. Baskıcı, 1940’ların modeli bir şey. Burada birçok kimsenin elini vicdanına götürerek el kaldırdığını düşünemiyorum. Sanırım birçoğu da mecburiyetten açık oylamayı tercih etmek zorunda kaldılar. Herkesin görüşüne saygı duyuyorum. Çok teşekkür ediyorum. Ama bu sistemi tasvip etmiyorum.”


Bu konuşmanın ardından Zeynep Arıkan’ın yanına giderek ‘hayırlı olsun’ dileklerini iletip tebrik eden Yener Atlı, salondan ayrıldı.


ATLI’NIN ARDINDAN ORUÇ TA ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ


Daha sonra kürsüye gelen Alaeddin Oruç ise şu konuşmayı yaptı: “Daha önce basına yansıdığı gibi; bugünkü genel kurulda amacımız başkanlığa aday olmaktı. Ama bu yapıyı, 3 tane başkan adayının olduğu ve mevcut başkanın; “belediye başkanının desteği yoksa kent konseyinin çalışması mümkün değildir” göz önüne alınarak yapılan seçimde bizlere buradan bu şekilde destek verilemeyeceğini, insanların hür iradesi ile herkesi demiyorum, bir kısmının hür iradesi ile davranamayacağını düşünüyorum. Bu yüzden daha önce açıkladığımız gibi başkan adaylığından çekiliyorum. Saygılar ve başarılar sunuyorum.”


ARIKAN AÇIK OYLAMA İLE KOLTUĞUNU KORUDU


İki başkan adayının salondan ayrılmasından sonra Zeynep Arıkan’ın tek aday olarak katıldığı ve açık oylama sonucu ‘seçildiği’ genel kurul sonrasında basının sorularını cevaplandıran Arıkan şunları kaydetti:


“Bizim tüzüğümüz gereği; bakanlığın verdiği yönetmelik gereği; oylamanın nasıl olacağına ilişkin görüşü genel kurul bildiriyor. Genel kurul, yürütme kurulu üyelerini seçerken kapalı mı açık mı oylama yapılması konusunda kapalı oylamayı öngördü. Başkanlık seçiminde de açık oylamayı tercih etti. Keşke kalsalardı, Yener bey de Alaeddin bey de çok değerli insanlar. Konuşmamda da bir yanlış anlaşılma olduğunu tahmin ediyorum. Yoksa belediyenin desteklediği bir aday diye bir şey olamaz. Psikolojik baskı olduğu iddialarına gelince de; herkesin hür iradesi ile kullandığı bir oylama için böyle söylenmemesi gerekir. Hedefimiz; bıraktığımız yerden devam edeceğiz.” (www.kanal46.com)