Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanı Oğuz Karakuş, kriminal alanda uzmanların pratisyen hekim mantığıyla çalıştıklarını belirtti. Karakuş: “İnsan hakları ve benzeri demokratik hakların korunmasında geleneksel polisiye tedbirlerden daha ziyade delilden sanığa gitme yönteminin gerektirdiği bilimsel ve teknik yöntemlerin kullanılması önem taşımaktadır” dedi.


Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ile AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğüne bağlı Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) işbirliğiyle düzenlenen ''Uluslararası Suç Araştırması ve Adli Bilimler'' sempozyumu başladı.


Saffron Otelde başlayan sempozyuma 7 ülkeden akademisyen 250 yerli yabancı katılımcı iştirak etti.


Burada bir konuşma yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanı Karakuş: “İnsan hakları ve benzeri demokratik hakların korunmasında geleneksel polisiye tedbirlerden daha ziyade delilden sanığa gitme yönteminin gerektirdiği bilimsel ve teknik yöntemlerin kullanılması önem taşımaktadır. Bilimsel ve teknik yöntemleri öğrenmenin ve yeni gelişmeleri takip etmenin en önemli yollarından bir tanesi de bu şekilde yapılan seminerlerdir. Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanlığı 3 branş ile ilkeye hizmet etmektedir. Kriminal Laboratuarlar 10 bölge yapılanması ile yaklaşık bin personel ile ülkeye hizmet etmekte. Olay yeri branşı 81 ilde şube yapılanması ile yaklaşık 4 bin 500 personel ile hizmet vermekte. Bomba imha ve inceleme branşı, bu da 6 ilde şube müdürlüğü 75 ilde de büro amirliği yapısı ile hizmet vermekte.” Şeklinde konuştu.


''İllerde ön inceleme yapılması amacıyla her ilde mini laboratuvar çalışmalarımız sürüyor'' diyen Karakuş, şöyle konuştu: ''Bu çalışma tamamlandığında Türkiye genelinde bölge laboratuvarlarına olan sirkülasyon azalacaktır. Ayrıca uzmanlarımız mini laboratuvarlarda pratisyen hekim mantığıyla iş yapacak ve bu da tutukluluk sürelerinin azaltılması noktasında yerinde çözüm sağlayacak. Bunların yanı sıra hizmet sunumunun daha etkili olması amacıyla teknolojik donanım ve yazılımda dışa bağımlığı azaltmak amacıyla başta TÜBİTAK, üniversiteler ve ilgili firmalarla çalışmalarımız devam ediyor.''


konuşmasında, Türkiye'nin en huzurlu kentlerinden biri olan Kahramanmaraş'ta böyle bir sempozyumun düzenleniyor olmasının ayrı bir anlam taşıdığını ifade etti. Kocatepe, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.


ADALETİN TECELLİSİ İÇİN MADDİ DELİL ÇOK ÖNEMLİ


Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ise, uygulayıcılara ışık tutan akademisyenlerin bilgilerinden yararlandıklarını belirtti. Küçük, şunları kaydetti: “Biz uygulayıcıların önünü açan ışıklarını bize döndürdüğü akademisyenlerin sunmuş olacağı bilgilerden istifade edeceğiz. Suç işlendikten sonra maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve adaletin tecellisi için a kabinin de delilerin tam sağlıklı ve hukuka uygun bir şekilde toplanması önem arz etmektedir. Zira suçu işleyen sanığın olay yerinden uzaklaştıktan sonra orada bırakmış olduğu delilerin kendisine mahkumiyete götürecek mahkemenin elini güçlendirecek, kolluğu bu anlamda başarılı kılacak anlamda delileri oraya bırakmış olacaktır.   Bu delilerin sağlıklı ve hukuka uygun bir şekilde toplanması sonucunda hem mağdur hem sanık açısından adaletin tecellisi sağlanmış olacaktır. Bu anlamda adli tıp ve alta birimlerinin ve delilerin toplanmasında kolluğumuzun suç yerine ulaştığında delilerin ne şekilde toplayacağı, hangi delileri toplayacağı çok büyük önem gerektirmektedir. Günümüzde suç tiplerinin artmış olması ve suçtaki sanıkların ve suçu işleyenlerin profesyonelleşmesi ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan delil toplama zafiyeti bir anlamda ortadan kalkacak.”


BUGÜN PENCERESİNİ DIŞ DÜNYAYA AÇAN İNSAN DÜNDEN ÇOK DAHA FARKLI


Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, ülkelerde suç çeşitliliği hakkında bilgiler verdi. Dünyada yaşanan bir suçun herkesi ilgilendirdiğini belirten Aydın şunları kaydetti: “Bugün penceresini dış dünyaya açan insan dünden çok daha farklı ve fazla suç çeşidiyle karşı karşıya kalmakta. Geçmiş yıllarda ismi ve varlığı bilinmeyen suç türleri olan  ‘Bio terörizm, interaktif banka dolandırıcılığı, internet aracılığıyla işlenen her türlü suçlar, küresel terörizm’ ve diğerleri insanların canını fazlasıyla acıtmakta. Bu salonda adli bilimleri konuşurken dünyanın farklı yerlerinde öldürülen, dolandırılan, alınan ve satılan kısacası mağdur edilen insanların çağlık ve iniltilerini duyar gibi oluyorum.


BU DÜNYADAKİ HİÇ BİR SUÇA KAYITSIZ KALAMAYIZ


Avrupa Birliği (AB) verilerine göre 100 bin kişiye düşen suç miktarı Türkiye’de bin 340 iken bu sayı İsveç’te 14 bin 440, İngiltere’de 8 bin 120 Almanya’da 7 bin 630, Fransa’da 5 bin 600 ‘dür. Bu dünya bizim memleketimizdir. Dolayısıyla biz bu dünyada ki hiçbir suça karşı kayıtsız ve duyarsız kalamayız. Çünkü her geçen gün küçülen dünyada suçlar sadece işlendiği yeri domino tesiri ile her yeri etkileyerek dünyanın dört bir yanında yaşayan toplumlarda korku ve panik havası yaratmaktadır.


SUÇ KORKUSU HER SORUNUN BAŞI


Suç korkusunun sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunlar başta olmak üzere bir çok problemi beraberinde getirdiği diğer bir ifadeyle insan ve toplum hayatında derin yaralar açtığı bir gerçektir. Buna karşın adalet hizmetlerinin sağlıklı ve dinamik bir şekilde yerine getirilmesi çalına yaraların kısmen de olsa iyileşmesini yine oluşan problemlerin çözülmesini sağlayacaktır. Adaletin sağlıklı işleyişini sağlayan en önemli faktör işlenen suçlardaki karanlık noktaların hukuki deliler ile aydınlatılması ve suçların çözülmesinde bilimsel yöntemlerin kullanılmasıdır. Buna bağlı olarak insan hakları ekseninde bilimsel metotlar kullanılarak gerçekleştirilecek suç soruşturmalarının akademik bilgi ve donanımlar eşliğinde diğer bir ifadeyle adli bilimler verileri ışığında yürütülmesi kolluğun en önemli görevidir.”  


ABD'DE SİBER SUÇLARIN YÜKSEK ORANDA ARTTI


ABD Louisville Üniversitesi Üniversitesi Adalet Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deborah Keeling, dijital adli bilimin kanıt toplamada büyük önem taşıdığını söyledi.


Keeling, bilgisayar teknolojisinin gelişimine paralel olarak söz konusu bilimin ortaya çıktığını belirtti. ABD'de siber suçların yüksek oranda artmaya başladığını anlatan Keeling, ''ABD'de elektronik satış 2001'de 34 milyar dolar iken 2011'de 194 milyar dolara çıktı. Yani 10 yılda 6 kat artmış. İşte elektronik satış ne kadar artarsa siber suç oranı da o kadar artıyor. Ayrıca yine ülkemizde 2000'de tüm evlerin yüzde 50'sinde internet bulunurken 2011'de bu oran yüzde 78'e çıktı. İnternet erişimi arttığı zaman dijital adli bilim daha da önem arz etmeye başladı'' diye konuştu. Siber terörizm karşısında ABD hükümetinin çalışma başlattığını ifade eden Keeling, çalışma kapsamında 10 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.


Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ve Emniyet Müdürü Mustafa Aydın'ın da açılışında konuşma yaptığı, 2 gün devam edecek sempozyuma Portekiz, Sudan, İspanya, KKTC, İngiltere, Azerbaycan ve ABD'den bilim adamları, Türkiye'den hakim, savcı ve polis müdürleri katılıyor. Sempozyumda ''Adli bilimler, adli antropoloji, suç profili, suç araştırmalarında adli psikiyatri ve davranış bilimlerinin kullanılması, suç soruşturması ve örgütsel profil'' konuları ele alınacak. (Haber Mustafa Kılınç-Manşet)




Editör: TE Bilisim