Yaklaşık iki milyon kişinin beklediği YGS başvuru tarihi 5-19 Ocak olarak ÖSYM tarafından açıklandı.


Başvuru tarihinin ve Kılavuzun yayımlanmasından sonra öğrenciler ter dökmeye yavaş yavaş başladı. Gençlerimizin hayatında çok önemli olan üniversite sınavının bu şekilde kapıları aralanmaya başladı. Üniversite yolunda aslında öğrencilerimiz için üç kritik süreç var. Bunlar başvuru süreci, sınav süreci ve tercih sürecidir. Bu süreçlerin hepsi önemli ve kritiktir. Bu üç süreci öğrencilerin en iyi şekilde geçirmeleri gerekmektedir. İşte başvuru sürecinde dikkat edilmesi gerekenler…


Kimler YGS’ ye başvurabilir?


1-      2014-2015 eğitim öğretim yılında ortaöğretim kurumlarında son sınıfta okuyanlar.


2-      Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar.


3-      Ortaöğretim kurumlarında son sınıfta beklemeli olanlar.


4-      Ortaöğretimini yurt dışında tamamlayıp yukarıdakilerden birine uyanlar.


YGS’ ye girme zorunluluğu var mı?


Sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç merkezi yerleştirme ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlar için YGS sınavına girilmesi gerekmektedir. LYS’ ye girmek isteyen adaylar YGS’ ye girmek zorundadırlar.  


Sınavsız geçiş hakkı ne demek?


Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin meslek yüksek okullarının ve açık öğretim ön lisans programlarının bazılarına sınavsız olarak yerleşme hakkı mevcuttur. Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin bu hakkına sınavsız geçiş hakkı denir?


Başvuru işlemi nasıl yapılacak?


Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okuyan öğrenciler başvurularını kendi okullarından gerçekleştirebilecektir. Mezun öğrenciler ise ÖSYM bürolarından başvurularını gerçekleştireceklerdir. Öğrenciler aday başvuru formunu dikkatli bir şekilde doldurup okullara veya ÖSYM merkezlerine teslim edeceklerdir. Bu şekilde başvuruyu yapan adaylar daha sonra ilgili bankalara başvuru ücretini yatırması gerekmektedir. Ayrıca başvuru ücreti ÖSYM’nin sitesinde kredi/banka kartıyla da yatırılabilmektedir.


SINAV ÜCRETİ NE KADAR?


YGS: 50 TL


SADECE SINAVSIZ GEÇİŞ İÇİN BAŞVURANLAR: 15 TL


(5-20 Ocak 2015 tarihleri arasında yatırılması gerekmektedir.20 Ocak mesai bitimine kadardır.)


HER BİR LYS OTURUMU İÇİN 30 TL YATIRILMASI GEREKMEKTEDİR.


(8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yatırılması gerekmektedir.)


EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ 15 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİR.                      


 


(SABRİ DAŞO)