Kahramanmaraş, sorunlarını çözmekte zorlanan, bir türlü merkezi hükümetten istediğini alamayan  tekstil, dondurma, madeni mutfak eşyası gibi ürünlerin en büyük üretim merkezi.


Her zaman seçimlerde iktidara verdiği büyük oylarla kendi kendine övünen nadir illerden biri...


31 Ocak 2011 tarihinde yerel internet siteleri ve yerel gazetelerde bir haber başlığı dikkatimi çekmişti. Başlık aynen şöyle idi: 2012 Kahramanmaraş'ın yılı olacak' . Nasıl olacakmış diye haberi bir okuyayım ve yılın sonuna doğru da bakalım neler yapılmış diye içimden geçirmiştim. Haberde Kahramanmaraş İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy'un açıklamaları vardı; eğitimden turizme neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler vermişti. Oysa, gerçekten yapılması gerekenler ile ilgili dişe dokunur bir bütçe yoktu. Turizme ayrılan bütçenin rutin işler için ayrıldığı belli idi. Eğitim konusunda ise bir arsaları olduğunu, bunu istedikleri fiyata satabilirlerse yatırım yapabileceklerini söylüyordu. Yapılan birşey olmadı...


Yine yılın ilk aylarında, Yeni Sanayi Kavşağı, OSB giriş yolu ve Madalyalı kavşak diye tabir ettiğimiz Adana, Gaziantep ve Kayseri yollarının birleştiği yerlere köprülü kavşak tarzında yeni yollar yapılacağı açıklandı. Bütçenin hazır olduğu, ihalenin de her an yapılabileceği söylenmişti. Hala gözle görünen bir şey yok...


Yıl sonuna 2 ay kaldı. Ben hala bekliyorum 2012 yılı nasıl Kahramanmaraş'ın yılı olacakmış diye..
Gaziantep otoban bağlantı yolu hala bitirilemedi. Kahramanmaraş-Adana duble yolu bitmesine rağmen hala sıcak asfalt dökülemedi, Kayseri yolu bitmedi, hala devam ediyor. Hadi bu yolun bahanesi var; güzergah değişti diyorlar. Ama Karayolları'nın üvey evladı Kahramanmaraş hak ettiği hizmeti hala alabilmiş değil. Yani Kahramanmaraş'ta 10 yıl önce sorun ne ise, aynı sorunlar hala devam ediyor. Siyasiler açıklamalar yapıyor. Fakat icraatta bir şey olmadığını yapılan hizmetlere baktığınızda görüyorsunuz.


Siyasilere bakarsanız Kahramanmaraş'a yapılan hizmetler saymakla bitmiyor. Madem Kahramanmaraş bu kadar hizmet aldı, Eylül 2011'de düzenlenen Ortak Akıl Çalıştayı ne için yapıldı? Çalıştay kentin sorunlarını belirlemek için yapıldı. Bunun için zaten çalıştaya gerek yoktu. Kentin kronikleşmiş sorunları eğitim, ulaşım, turizm, OSB gibi ana başlıklar altında biliniyor. Yıllardır tam anlamıyla hizmet alamayan Kahramanmaraşlı seçmenin gazını almak için böyle bir çalışma yapılmıştı. Bu çalıştay o dönem amacına ulaşmıştı. Daha sonra bu çalıştay kitap haline getirildi. Bu kitapçıkta sanayiden eğitime, sağlıktan turizme, enerjiden üniversiteye çeşitli veriler ve hedefler yazıldı.


Gelişim stratejisi belirlendi: 'Şehrin sanayi ve ticaret merkezi haline getirilmesi', 'Bölgenin enerji üretim merkezi haline dönüştürülmesi', 'Bölgesel sağlık merkezi haline getirilmesi', 'Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi', 'Eğitim, kültür ve turizm altyapısının geliştirilmesi', 'Çevre ve şehircilik altyapısının geliştirilmesi', 'Ulaştırma altyapısının iyileştirilmesi'.


Gelişim stratejisi bu başlıklardan oluşuyor. Fakat bu başlıklara ve kitaptaki açılımlarına baktığınız zaman gerçekten uzak kaldığını görüyorsunuz. Örnek vermek gerekirse 'Sanayi ve ticaret merkezi haline getirilmesi' başlığının altındaki maddenin bir tanesi aynen şöyle: "Bölge dışındaki büyük yatırımcılara Kahramanmaraş'ın yatırım imkanları anlatılarak, yatırım yapmaları teşvik edilecektir."


Kendi yatırımcısına OSB arazisi bulamayan Kahramanmaraş, büyük yatırımcıya araziyi nasıl temin edecek? Yatırımcıya imkanları anlatırken şöyle mi diyeceğiz: "Havaalanımıza günde bir defa İstanbul uçağı iner. Yalnız bunda da kış aylarında aksamalar olur. Yatırım yapabilmeniz için mevcut OSB'lerimizde yer yok. Fabrika kurabileceğiniz yerde arazi fiyatları yüksek"...


Yazının başına dönüyorum: 2012 yılı yine Kahramanmaraş'ın yılı oldu. Yine konuşulanların birçoğu yapılmadı. O zaman hayallerimiz her yıl olduğu gibi bir sonraki yıla kaldı.


 


ALİ ESKALEN / MARAŞ'TAN


[email protected]


DÜNYA GAZETESİ

Editör: TE Bilisim