Kahramanmaraş Özel Kahramankent Lisesi'nde okuyan 2 genç mucit, pamuk atıklarından piroliz yolu ile biyoyakıt ürettikleri projeleriyle Amerika'da mansiyon ödülü kazandı.

Amerika'da geçtiğimiz günlerde düzenlenen International Sustaineble World Project Oliympiad'da 50 ülke, 38 ABD eyaletinden 821 öğrenci ve 451 proje yarıştı.

Uluslararası yarışmaya Kahramanmaraş Özel Kahramankent Lisesi'nden Lise 1'inci sınıfta okuyan İsmail Kurtul ve Mahmut Başkır isimli öğrenciler, pamuk atıklarından piroliz yolu ile biyoyakıt ürettikleri projeleriyle yarışmaya hak kazanmıştı.

2 aylık süre içerisinde hazırladıkları projelerini uluslararası platformda sunma imkanı bulan öğrenciler mansiyon ödülü kazandı.

Öğrencilerini başarılarından dolayı kutlayan Özel Kahramankent Lisesi Müdürü Adem Ceylan, proje tabanlı eğitime büyük önem verdiklerini belirterek, bunun meyvelerini aldıklarını söyledi. Öğrencilerini proje geliştirmeleri yönünde teşvik ettiklerini kaydeden Ceylan, bu konuda öğretmenlerin de gereken çabayı gösterdiğini dile getirdi.

Biyoloji Öğretmeni Murat Demirtaş da, öğrencilerin yarışmadan daha iyi bir sonuçla dönebileceklerini ancak uluslar arası bir platformda elde edilen bu başarının da kayda değer olduğunu vurguladı.

Projeyi hazırlayan öğrenciler İsmail Kurtul ve Mahmut Başkır ise projeleriyle Amerika'da yarışmanın kendileri için büyük bir tecrübe olduğunu ifade etti.

PROJE NASIL HAZIRLANDI?

Biyoyakıt üretimi için önce pamuk sapları toplandı, bunlar daha sonra talaş haline getirildi. Özel hazırlanan fırında alevsiz olarak yakılan bu talaşların içerisindeki oksijen, azot gazıyla alındı. Daha sonra bu işlem sonucunda açığa çıkan gaz soğutularak sıvılaştırıldı ve böylece biyoyakıt elde edildi.

Geriye kalan artık madde ise aktif karbon oldu. (Cihan)