Ses imza ile 5 saniyede kimlik tanımlamanın ilk uygulaması başladı.

Speechouse ve Turkcell Global Bilgi, “ses imza” teknolojisini Turkcell müşterilerinin hizmetine sundu. “Ses imza” onayından geçen müşteriler, kimlik doğrulaması gerektiren konularda anne kızlık soyadı ya da ek soruları yanıtlamaya gerek duymuyor. Kimlik doğrulama işlemleri, “Turkcell beni sesimden tanır” cümlesiyle ve 5 saniye gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. Kişiye özel biyometrik özelliklerin kullanıldığı sistemle kullanıcılar, işlemlerini parmak izinde olduğu gibi güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

PerSay tarafından geliştirilen ve Türkiye'de Speechouse tarafından uygulanan “ses imza” ile bir Turkcell abonesi çağrı merkezini aradığında kimlik doğrulama için ilgili birime yönlendiriliyor. Bu aşamada, “Turkcell beni sesimden tanır” cümlesini üç defa üst üste söyleyen abonenin ses örneği sisteme kaydediliyor. Abone, müşteri hizmetlerini tekrar aradığında sesi, sisteme kaydedilen sesle karşılaştırılarak kimlik tespiti yapılıyor. Turkcell kullanıcılarının büyük ilgi gösterdiği ses imza sistemi şirketin teknolojik vizyonu için de örnek uygulamalar arasında yer alıyor.

Yarım milyon kullanıcıya ulaştı bile

Sistemi geliştirirken Turkcell müşterilerinin memnuniyetini atırmayı ve müşterilere zaman kazandırmayı hedeflediklerini belirten Speechouse CEO’su Tarkan Ersubaşı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çağrı merkezi sistemine yeni bir soluk getirdiğimiz ‘ses imza’ ile Turkcell müşterilerinin kolaylıkla benimseyebileceği ve yenilikçi bir kimlik doğrulama sistemi sunuyoruz. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu sistemde, konuşanın kimliğini teşhis etmek için sesin biyometrik özelliğinin kullanılmasına dayanan bir teknolojiden yararlanıyoruz. Önümüzdeki dönemde sunacağımız yeni teknolojilerle, iş ortaklarımızın süreçlerine hız ve değer katmayı sürdüreceğiz.”

Turkcell Global Bilgi Müşteri Çözümleri Müdürü Fahri Arkan da yeni sistemin hız ve güvenliği beraberinde getirdiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Bir yandan daha hızlı ve pratik hizmet verme iddiasını korurken, diğer yandan müşteri bilgilerinin güvenliğini en üst düzeyde tutmamız gerekiyor. Bu sistem ile müşterilerimizin verdikleri bilgilere değil, kim olduklarına bakarak güvenlik sağlamış oluyoruz. Kişiye özel bilgiler bir şekilde başkaları tarafından öğrenilebilir. Ancak insan sesi tıpkı parmak izi gibi kişiye özeldir. Speechouse işbirliği ile hayata geçirdiğimiz sistemde, müşterilerimiz son derece basit bir yöntemle ve sadece 5 saniyelik bir sürede doğrulama işleminden geçmiş oluyor. Türkiye'de öncü bir servis olması nedeniyle öncelikli olarak sınırlı sayıdaki abonemiz için kullanıma açtığımız sistem, beklentilerimizin ötesinde ilgiyle karşılandı ve kısa süre içinde yarım milyon kullanıcıya ulaştı. Stratejik iş ortağımız Speechouse ile gerçekleştirdiğimiz bu projede müşteri memnuniyeti anlayışımıza pozitif yönde katkı sağladık.” (CNET Türkiye)