Doğa Bilimleri Derneği Kurucusu ve Başkanı Altuğ Reynak Eti, canlıların genetiği ve mekanizmasındaki donanımların teknolojinin çok ilerisinde olduğunu söyledi.


Eti, Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi ve Sanko Koleji Fen Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen “Canlılardaki Teknoloji” konulu konferansta öğrencilere teknolojinin gelişmesi için canlılardan nasıl ilham alındığını anlattı.


Abdulkadir Konukoğlu Kültür ve Spor Merkezi’nde düzenlenen ve görsellerle desteklenen konferansında, doğadaki çeşitli kuş ve böceklerden örnekler veren Eti, “Akrebin radyasyona karşı dayanıklı olan zırhı, engerek yılanının ısıya dayanıklılığı onların hayata adaptasyon ve türlerini koruma biçimlerinden ilham alınmıştır” dedi.


Sanayinin doğayı kirlettiğine dikkati çeken Eti “Doğada zararlı olan karbonları yiyen bakteriler var. Karbon yiyor ve oksijen üretiyor, diğer canlılar bize hiçbir atık bırakmadan doğayı kirletmeden ileri bir teknolojinin olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.


NANO teknoloji kullanılarak üretilen ıslanmayan ve leke tutmayan kumaşların benzer şekilde hayatını sürdüren bitkilerden, özel havalandırma sistemleri ve donanımları olan gökdelenlerin ise Termit adlı böcek türünün üstelik kör olarak gerçekleştirdiği yapılarından esinlendiğini vurgulayan Eti, bu listenin çok uzun olduğunu bildirdi.


Eti, ekosistemin mükemmel işleyişinin insana ana laboratuvar mekânı ve ileri teknolojinin üretilebileceği düşüncesi kazandırdığını, sözlerine ekledi.


Özel Sanko Okulları Liseler Müdürü Savaş Bektaşoğlu, bu konferans ile öğrencilere bilginin üretime dönüşmesinde doğanın genetiğinin bilincinde olmaları ve yapacakları çalışmalarda ipucu sağlayacak verileri değerlendirebilecekleri bir bakış açısı kazandırmaya çalıştıklarını belirtti.


Bektaşoğlu, okulun geniş imkânlara sahip laboratuvarlarında öğrencilerin üretecekleri projelerin, onları geleceğe hazırlamada önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. (www.kanal46.com)